Închide

Cine a dat o jumătate de milion de euro ca să cumpere un sfert din falimentara Armătura SA, cu datorii de 38 milioane de lei

EconomieTop News by Mihai Prodan - sept. 04, 2019 0 958

Un investitor austriac a dat două milioane de lei, adică aproape o jumătate de milion de euro, ca să cumpere un sfert din falimentara fabrică de robineți Armătura SA, din spatele Gării din Cluj-Napoca.
E vorba de Mathias Haider, fost membru în Consiliul de Administrație al fabricii și reprezentant al acționarului majoritar Herz Armaturen Viena, ce a cumpărat în urmă cu câteva zile, mai exact în 27 august, 10,4 milioane de acțiuni ale Armăturii SA, pentru o sumă totală de aproape 2,1 milioane de lei, la prețul nominal de puțin sub 20 de bani pe titlu. Haider e un cetățean austriac de 42 de ani, cu domiciliul în Viena. E directorul financiar al grupului Herz, din 2015 iar înainte de aceasta a fost auditor la Deloitte.

După tranzacție prețul titlurilor Armătura SA a scăzut, astfel că azi acestea se tranzacționează pentru 0,17 bani pe acțiune. Armătura SA tranzacționează pe piața de capital un număr total de 40 milioane de acțiuni cu valoarea nominală de 10 bani, ceea ce înseamnă că tranzacția a reprezentat un sfert din totalul acțiunilor.

Firma a încheiat primul semestru cu datorii totale de 38 milioane de lei, în creștere cu peste un milion doar în aceste prime șase luni ale anului.

Spre comparație, activele fabricii sunt estimate la 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că și dacă ar lichida tot ce are firma tot nu ar reuși să acopere toate datoriile. De asemenea veniturile sunt în scădere, la 3,93 milioane față de 4,45 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Armătura SA a încheiat semestrul I cu datorii operaționale de 600.000 lei, față de datorii de 124.000 lei în același interval al anului trecut.
Raportul financiar arată că în acest moment producția Armătura SA este limitată la activitatea de prelucrare CNC și ansamblarea de robineți aprovizionați de la terți. ”Secțiile care au fost închise sunt în conservare, iar pentru utilajele care nu prezintă un grad mare de uzură se încearcă valorificarea lor”, arată raportul.

Am contactat reprezentanții Armătura SA pentru comentarii dar aceștia au transmis că nu dau niciun fel de declarații pe subiect.

Amintim, un raport de audit publicat în primăvara anului trecut a arătat că firma are angajat un împrumut de cinci milioane de euro, care trebuia rambursat încă din iulie 2016. Auditorul firmei arăta că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie împrumutul iar auditorul nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul curent. Împrumutul e garantat cu imobilele firmei. „Auditorul a solicitat în scris un răspuns din partea societății cu privire la modul în care intenționează să rezolve această problemă, precum și copii după documentele doveditoare. Conducerea societății nu a răspuns la această solicitare”, arată raportul auditorului. Totuși firma a aflat că Armătura SA a fost chemată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena pentru nerestituirea împrumutului.

În plus auditoriul a constatat că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social. Auditorul a cerut explicații în scris, dar nu le-a primit, astfel că „aceste situații, prezentate mai sus, indică existența unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea companiei de a-și continua activitatea. Situațiile financiare nu prezintă în mod adecvat aceste aspecte”. De exemplu firma nu a înregistrat provizionul pentru litigii, de jumătate de milion de lei, pentru procesul de la Viena, ce ar fi majorat datoriile pe termen lung, și nici provizioane pentru pensia angajaților, de 54.000 lei.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 și până acum principalul acționar a fost Herz Armaturen Austria.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags