Cu cât ţi se cere în plus pentru un metru pătrat de apartament în Cluj-Napoca, la „distanţă” de un an
EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 28, 2016 0 1406
Proprietarii cer pe apartamentele de două camere din Cluj-Napoca cu 80 de euro/mp în plus faţă de suma pretinsă la finalul anului trecut. Datele fac parte din analiza de final de an a unei agenţii imobiliare din oraş. Clujul a ajuns să fie catalogat drept cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială, e în continuare atractiv pentru dezvoltatori şi pentru cumpărători, dar preţurile în continuă creştere au devenit inaccesibile pentru o parte dintre cei care îşi căutau locuinţă în 2016.
Unul dintre instrumentele care „măsoară” preţuri în piaţă – „indicele Blitz” a crescut cu 3 euro/mp față de luna noiembrie pentru zona Cluj, iar în raport cu aceeași lună a anului precedent, creșterea e mult mai vizibilă: plus de 83 euro/mp. Precizăm că “indicele Blitz” nu se referă la tranzacţii încheiate pe piaţa locală, ci oferă informaţii cu privire la media preţurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp. Pentru calculul acestuia au fost analizate doar oferte publice, actualizate în luna iulie, din baza de date a agenţiei. Astfel, preţul mediu pentru apartamentele din Cluj-Napoca a ajuns la 1219 euro/mp, iar media celor din Cluj și localităţile vecine la 1075 euro/mp, cu 4 euro/mp mai mult față de luna noiembrie și cu 111 euro/mp față de decembrie 2015. Apartamente cu 2, 3, 4 camere au cunoscut creșteri de preţuri atât față de luna precedentă, cât și față de aceeași lună a anului trecut. „Putem spune că orașul Cluj-Napoca este în continuare un centru de interes și un magnet pentru investitori și nu numai. Excepție au făcut apartamentele cu o cameră, care au înregistrat o scădere de 14 euro/mp în orașul Cluj-Napoca față de luna noiembrie și de 9 euro/mp în Cluj și vecinătăți”, menţionează reprezentanţii Blitz Imobiliare.
Creşteri de preţuri decembrie 2016 faţă de decembrie 2015:
- La 1 cameră – cu 103 euro/mp;
- La 2 camere – cu 80 euro/mp;
- La 3 camere – cu 90 euro/mp;
- La 4 camere – cu 65 euro/mp.
Situația pentru zona Cluj plus localităţile învecinate este asemănătoare. Indicele Blitz are scăderi față de luna noiembrie cu 9 euro/mp la apartamentele cu 1 cameră și creșteri de 6 euro/mp la cele cu 2 camere, cu 4 euro/mp mai mult pentru apartamentele cu 3 camere și cu 4 euro/mp pentru 4 camere.
Luând în considerare luna decembrie a anului 2015, majorările de preț arată astfel:
- Pentru apartamentele cu 1 cameră – cu 187 euro/mp;
- Pentru 2 camere – cu 120 euro/mp;
- Pentru 3 camere – cu 109 euro/mp;
- Pentru 4 camere – cu 47 euro/mp.
La analiza de Top 5 cartiere, în decembrie clasamentul e similar celui de luna precedentă. Astfel, zona centrală rămâne pe prima poziție, cu o valoare de 1417 euro/mp, mai mare cu 14 euro/mp față de luna precedentă. Pe locul 2 se află cartierul Andrei Mureșanu, unde preţurile au crescut cu 6 euro/mp și au atins valoarea de 1366 euro/mp. Cartierul Mărăști se menține pe locul 3, cu 1291 euro/mp. Pentru cartierul Zorilor s-a înregistrat o scădere cu 9 euro/mp față de noiembrie, dar şi acesta își păstrează poziția, cu o valoare medie de 1281 euro/mp. Poziția 5 este deținută de Gheorgheni, unde indicele a înregistrat 1238 euro/mp.
Şi reprezentanţii REMS Imobiliare arată că în 2016 s-a înregistrat o creştere continuă în ceea ce priveşte costul proprietăţilor cu destinaţie rezidenţială, cu plusuri de 10-15% pe parcursul anului. Se vorbeşte chiar de preţuri care aduc aminte de anii de boom imobiliar de dinainte de criză: între 1400 şi 1500 de euro/ mp util, în zone precum Gheorgheni, zona semicentrală sau Andrei Mureşanu.
Vezi şi:
Final de an imobiliar. Adunăm concluzii
Pe de altă parte, se construieşte în continuare. Consultanţii de la Coldwell Banker Transilvania anunţau la rândul lor un număr record de unităţi locative aflate în curs de finalizare: 2.300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în oraşul Cluj-Napoca în 2016, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut.
Amintim că prețul mediu pentru apartamentele din Cluj-Napoca a ajuns la 1.243 de euro pe metru pătrat util, după datele Imobiliare.ro, contabilizate în funcție de sumele cerute în ofertele intermediate de portal. Față de sumele vehiculate în urmă cu un an, pretențiile proprietarilor au crescut cu 10%. Spre comparație, în funcție de prețurile cerute, prețurile apartamentelor din mari orașe ale țării sunt destul de mult în urmă: București – 1.129 de euro pe metru pătrat, Timișoara – 1.036 de euro pe metru pătrat util. Dacă vorbim însă de valoarea de piață, datele evaluatorilor arată cifre mai mici. Astfel, potrivit datelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, la nivelul perioadei 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a detronat Bucureștiul în materie de valori de piață pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc; dar sumele sunt mai mici decât cele care figurează în analizele care interpretează preţuri din oferte. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piață pentru acest tip de locuințe s-a ridicat la 1.048 Euro/ mp
Cât de repede am uitat de criza imobiliară: apartamente cu prețuri de vârf și vândute în șantier
şi