Închide

Cu cât construiește Primăria un loc de parcare în cel mai mare cartier din Cluj. Parkingurile trebuie terminate în luna mai din anul 2020

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 13, 2018 0 1096

Două parkinguri cu peste 550 de locuri urmează să fie edificate până în vara anului 2020 în cel mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, unde Primăria a mai construit alte trei parcări supraterane și mai are una în proiectare/șantier, cea despre care s-a scris că este cel mai scump parking din Cluj.
Este vorba despre două parkinguri – unul pe Primăverii 8 și celălalt pe Mogoșoaia – din noul val de parcări ”verzi” pe care municipalitatea le-a dezbătut cu riveranii și despre care a spus public, după mai multe prezentări la urbanism, că vor fi cu terase verzi și spații publice și nu niște ”cutii” de beton pentru mașini. Ambele parkinguri vor fi edificare de firma TCI Contractor General care, potrivit primarului Emil Boc, a primit în 13 august ordinul de începere a lucrărilor – 3 luni proiectare și 18 luni execuție. Asta înseamnă că obiectivele ar urma să fie gata la sfîrșitul primăverii/începurul verii 2020. Potrivit contractelor, un loc de parcare va fi construit cu 11.720 euro fără TVA în parkingul Mogoșoaia de 292 locuri și cu 16.400 de euro fără TVA în parkingul de pe Primăverii nr. 8 de 266 de locuri.
Din informațiile furnizate de Primărie, parcarea de pe Mogoșoaia va fi realizată de asocierea TCI Contractor General SA cu SC Made By SRL și P-Delta SRL la o valoare a contractului de peste 15,4 milioane lei.
Parcarea de pe Primăverii nr. 8 va fi realizată tot de TCI Contractor General, dar în asociere cu K&K Studio de Proiectare și SC Arh Service Guttmann la o valoare de peste 19,6 milioane lei.
Societățile de proiectare aflate în asociere cu TCI pentru cele două parcări sunt cele care au realizat și documentația de urbanism pentru cele două parcări și au tot modificat-o (cel puțin asta s-a anunțat public) în urma dispozițiilor primarului și a consultărilor cu riveranii la ședințele Comisiei de Urbanism.
Ca să fie acceptate proiectele, firmele de proiectare (K&K și Guttmann Service) au venit chiar cu ochelari de realitate virtuală și cu simulări 3 D. Ba au și vopsit pe planșe parcarea în verde ca să fie sigură toată lumea că va fi un proiect verde. Cert este că în cazul ambelor parcări, oamenii au cerut ca ele să fie subterane și să aibă la suprafață spații verzi și locuri de joacă care să deservească riveranii.
Primăria le-a explicat oamenilor că respectivele parcări s-au pus în subteran atât cât s-a putut pentru a nu aduce costuri exorbitante și a deveni nefezabile. Administrația a promis că ambele parkinguri vor avea terase cu spații verzi și locuri de joacă și ambele vor aduce demolarea a zeci de garaje de tablă care există în prezent pe amplasamentul lor.
Proiectarea va dura astfel 3 luni de zile, iar construcția efectivă a celor două parkinguri este, potrivit contractelor, de 18 luni.
Parkingul Mogosoaia va avea 292 de locuri de parcare, după cum a informat Primăria, ceea ce înseamnă că Primăria va plăti 11.720 euro pentru edificarea unui loc de parcare.
Parcarea supraterană de pe Primaverii 8 va avea 266 de locuri de parcare, ceea ce înseamnă că un loc de parcare va fi construit cu 16.400 euro. TCI Contractor General în asociere cu Projektentwicklung și Conpac Arhitect va edifica și parkingul de pe Primăverii nr.20-Aleea Gîrbău nr.7 care potrivit estimărilor de la lictație era cel mai scump parking din oraș – estimat la  24.000 – 25.000 de euro per loc de parcare.
În urma licitației, valoarea a scăzut. TCI a câștigat proiectarea și execuția cu peste 25,5 milioane lei. Deci un loc în acest parking cu 400 de locuri va costa bugetul local 14.700 de euro. Contractul pentru parcarea de pe Primăverii 20 este în derulare (6 luni proiectare și 18 luni execuție). Termenul de finalizare este tot în vara lui 2020.
Raportat la costuri și la numărul de locuri de parcare, până în prezent, cel mai mult a costat primăria realizarea unui loc de parcare în parkingul Moților (peste 9000 euro). Amenajarea unui loc de parcare în parkingul existent deja pe Primăverii a fost circa 8000 de euro. Celelalte locuri de parcare create în parkingurile supraterane construite pe Fabricii, Băișoara sau Mehedinți  au presupus, per loc, costuri între 3000 și 5400 de euro.

Primăria a anunțat că are, în total, 13 proiecte de parkinguri noi în oraș, în diferite stadii de realizare.

Vezi și:

VIDEO Realitatea virtuală s-a instalat la urbanism. Ca să facă dreptate parkingurilor supraterane anunțate de Primărie în cel mai mare cartier al Clujului

DETALII DESPRE PROIETELE PARKINGURILOR ȘI DESPRE NEMULȚUMIRILE OAMENILOR:

Revoltă la urbanism: riveranii contestă blocurile pentru mașini dorite de primărie în cel mai mare cartier al Clujului

Cum a rămas cu blocurile pentru parcări din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Primăverii-Peana: oamenii vor copaci în loc de parcări

Cum a rămas cu blocurile pentru mașini din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Mogoșoaia: riveranii vor grădiniță, nu betoane și mașini

Citește și:

Cine vrea să construiască „în ciuda” Primăriei cel mai scump parking din Cluj

Emil Boc a vorbit despre construcția parkingurilor Primăverii nr.8 și Mogoșoaia la postul de radio Realitatea FM. 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.