Închide

Cine vrea să construiască „în ciuda” Primăriei cel mai scump parking din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 12, 2018 0 2259

Cel mai scump parking de cartier licitat de Primărie, cel de pe Primăverii nr. 20 – aleea Gârbău nr. 7 a fost „dat” firmei TCI Contractor General care lucrează deja cu administrația locală și are contracte „grase” pe Dealul Lomb. Firma condamnatului Ioan Bene unde director este fostul primar Sorin Apostu, Napocamin, dar și o altă societate din Botoșani apropiată de fostul regim PD-L și abonată la bani publici, Consproiect M, vor să sufle contractul atribuit de municipalitate pentru lucrările de proiectare și execuție a parcării supraetajate.

Primăria Cluj a atribuit anul trecut contractul pentru edificarea parkingului de 400 de locuri promis deja de mai bine de trei ani în cel mai mare cartier din oraș, Mănăștur.

Parcarea care urmează să se realizeze pe un teren liber de sarcini de pe Primăverii nr. 20 – aleea Gârbău nr. 7 a fost estimată la circa 25.000 de euro per loc de parcare, fiind cel mai scump parking care se va construi în Cluj. Raportat la costuri și la numărul de locuri de parcare, până în prezent, cel mai mult a costat primăria realizarea unui loc de parcare în parkingul Moților (peste 9000 euro). Amenajarea unui loc de parcare în parkingul Primăverii a fost circa 8000 de euro. Celelalte locuri de parcare create în parkingurile supraterane construite de primărie pe Fabricii, Băișoara sau Mehedinți  au presupus, per loc, costuri între 3000 și 5400 de euro.

Chiar și așa, oficialii Primăriei au anunțat că parcarea se va construi pentru că oamenii au cerut locuri de parcare în cartiere. Cu toate acestea, la ultimele discuții de la Primărie, cetățenii cer tot mai mult parcări subterane, cu spații verzi și locuri de joacă la sol care să deservească riveranii.

Contractul (proiectare și execuție) pentru realizarea acestui parking a fost câștigat de TCI Contractor General cu un preț de peste 25,5 milioane lei.

La licitație au participat 11 ofertanți – ACC Infrastructure, ACSA , CON-A, CONSTRUCTII ERBASU, FRIMAT SPA, Implenia Baugesellschaft m.b.H., KRANZ EUROCENTER, NORD CONFOREST, Consproiect M, ADURO IMPEX în asociere cu Napocamin, TCI CONTRACTOR GENERAL.

Comisia Primăriei a acceptat doar trei oferta în urma evaluării și anume:

Asocierea TCI cu Projektentwicklung SRL cu Conpac Arhitect SR- L

25.507.622 ,79 lei fara TVA.

I

Implenia Baugesselschaft m.b.H

27.136.909,47 lei fara TVA

II

Asocierea Frimat SPA cu Scotta timis SRL, Scotta SRL si Eurodesign Solution & consulting SRL

30.834.754,84 lei fara TVA

III

Acsa din Câmpia Turzii, Consproiect M, Aduro Impex cu Napocamin au făcut contestații împotriva deciziilor comisiei de licitației prin care li s-a respins ofertele dar și împotriva celei prin care s-a atribuit contractul către TCI Contractor General.

Consproiect M, Aduro Impex cu Napocamin au obținut o decizie favorabilă de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor care obligă primăria să le reevalueze ofertele.

sursa: decizie CNSC

Municipalitatea a atacat respectiva decizie în instanță și a pierdut.

sursa: Curtea de Apel Cluj

Biroul Mass Media al Primăriei a declarat că, deocamdată comisia de licitație a Primăriei nu a reevaluat cele două oferte deoarece se așteaptă pronunțarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pe cererea de strămutare formulată în resăectivul dosar de asocierea  Consproiect M cu Tehnoconsult Proiect, cu termen 9 martie. Între timp, Înalta Culte s-a pronunțat și a luat act de  renunţarea la judecata cererii formulată de petenta Consproiect SRL, privind strămutarea judecării cauzei în care Primăria a atacat decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Despre prețul din ofertele Consproiect și Anduro Impex cu Napocamin, dacă a fost mai bun decât cel ofertat de câștigător, administrația nu a făcut mențiuni. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Societatea Consproiect M este apropriată fostei guvernări PDL şi fostului primar “portocaliu” din Botoșani, Cătălin Flutur. Aceasta este deținută, după cum scrie media locală și națională, de afaceristul Victor Mihalachi, cunoscut opiniei publice ca fiind patronul echipei de fotbal FCM Dorohoi. Firma acestuia a derulat, în mandatul Guvernului Boc, contracte pe bandă rulantă cu ministerul condus de Elena Udrea, dar și cu două structuri din subordinea acesteia – Compania Națională de Investiții și Agenția Națională pentru Locuințe. Mihalache deține cu familia și o altă firmă, Victor Construct, care deja participă la licitații la primăria lui Boc.

Anduro Impex este o firmă din București care a avut sau derulează contracte cu bani publici la Bistrița, Iași, cu Ministerul Apărării dar și care deja participă la licitații la Cluj cu firmele legate de omul de afaceri Ioan Bene condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, Horia Uioreanu, în prezent fugit din țară și arestat în Italia.

La Napocamin, director este fostul primar al Clujului, Sorin Aposru care a făcut închisoare pentru fapte de corupție.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.