Închide

Cu cât a fost „ars” la buzunar constructorul și proiectantul blocului „destabilizat” de pe Oașului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 04, 2016 0 1088

Cazul blocului cu 7 etaje și unul retras recent construit pe Oașului 86-90 în incinta fostei fabrici de porțelan s-a soldat cu sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma verificării din 2 martie. Felul în care a procedat dezvoltatorul imobiliar care a consolidat blocul după ce au apărut probleme pe șantier, de la sine putere, fără să respecte pașii legali, putea pune în pericol siguranța celor care au cumpărat apartamente. Din această perspectivă, sancțiunile aplicate sunt destul de modeste, recunosc reprezentanții autorităților și consideră și asociațiile care luptă cu abuzurile urbanistice din Cluj.

“La blocul de pe strada Oașului s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, confirmând faptul că aceasta a suferit pe parcursul șantierului și că într-adevăr defectele vizibile de înclinare țin de structura de rezistență și nu de finisaje. Mai mult, acestea nu făceau parte din nici o documentație autorizată, lipsind astfel verificarea necesară oricărui proiect, modificare de proiect, dispoziție de șantier sau detaliu de execuție. ISC a dispus astfel oprirea lucrărilor și expertizarea structurii. S-au dispus amenzi investitorului și constructorului și a fost notificată Primăria Cluj-Napoca privind lucrările efectuate. Expertiza realizată ulterior acestui control arată însă că lucrările de consolidare efectuate fac ca imobilul să fie în momentul de față stabil, îndeplinind cerințele de securitate a structurii.”, arătau la începutul săptămânii trecute trei asociații clujene membre ale Coaliției pentru Urbanism (o rețea de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului, fondată la începutul lui 2016).

Potrivit informațiilor furnizate Actualdecluj.rp de Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma acțiunii de verificare efectuată în 2 martie pe șantierul blocului de pe Oașului, s-au încheiat două procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor. Atât dezvoltatorul blocului cât și proiectantul au fost sancționați fiecare cu amenzi de 10.000 lei. „Investitorul lucr[rilor de construcíi a fost sancționat în 4.03.2015 cu o amendă contravențională de 10.000 lei, potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată cu modificările ulterioare. Această amendă a fost achitată în data de 4.03.2016. Proiectantul lucrărilor de construcții a fost sancționat în data de 3.03.2016 cu o amendă contravențională de 10.000 lei, potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată cu modificările ulterioare. Această amendă a fost achitată în 7.03.2016”, arată Inspectoratul de Stat în Construcții.

Dezvoltatorul proiectului, pe autorizație Geromed, dar în realitate Mondeo Imobiliare, firma care a cumpărat și a dezvoltat proiectul a fost amendat cu amenda minimă pentru:  realizarea de modificări, transformări, modernizări, consolidări fără proiect verificat de specialişti atestaţi conform prevederilor legale şi care pot afecta cerinţele fundamentale aplicabile. În realitate, acesta a plătit jumătate din valoarea sancțiunii aplicate, conform legii care prevede reducerea sumei dacă se plătește în teremen de 48 de ore.

MAI MULTE DESPRE CAZUL BLOCULUI DE PE OAȘULUI 86-90 și DESPE CE NE-A ÎNVĂȚAT EL AICI:

Pică sau nu pică blocul? Cazul imobilului cu 8 niveluri din incinta fostei fabrici de porțelan Iris

Proiectantul, Zone Design, a fost amendat tot cu sancțiunea minimă prevăzută de lege pentru: elaborarea de proiecte incomplete, care prezintă soluţii neconforme sau care conţin neconcordanţe între diferitele secţiuni ale acestora, care conduc la nerealizarea nivelului de calitate al construcţiilor corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile. Odată cu constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii, proiectantul are obligaţia de a completa/reface documentaţia tehnică, după caz, pe cheltuială proprie.

La Zone Design este asociat arhitectul Mihai Victor Roș.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Cluj, în urma controlului efectuat de ISC și a expertizei solicitate, odată cu sistarea lucrărilor dispusă la începutul lunii martie, s-a constatat că blocul e stabil nu prezintă probleme cu structura de rezistență  dar și că  nu mai este nevoie de o reautorizare a construcției, având în vedere că respectivele consolidări au fost făcute de constructor doar pe interior.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu