Închide

Coral mai reușește o lovitură la Cluj: și-a dublat facturile din bani publici pentru tânțarii Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 06, 2016 0 472

Ceea ce trebuia să fie o afacere pentru clujeni și anume să plătescă mai puțin pentru deratizarea, dezinsecția și dezifecția orașului, se dovedește acum un business perfectat în beneficiul unei firme private. Liberalii pur sânge criticau acum câțiva ani contractul pentru dezinsecție încheiat cu firma Coral Impex, despre care spuneau că e cel mai păgubos pentru bugetul local. Cu toate acestea, Consiliul Local a prelungit în 2011 (în mandatul administrației Apostu) contractul cu firma Coral Impex, cu încă 7,7 ani motivația fiind legată de faptul că firma trebuie să-și amortizele investițiile. Acum, tot Consiliul Local dublează suprafața care face obiectul contractului cu societatea Coral, pe motiv de aliniere la un regulament unitar de dezinsecție a tuturor spațiilor deschise din oraș, inclusiv a celor din proprietatea persoanelor fizice și juridice. Implicit, Coral va încasa facturi duble de la bugetul local, deci tot din banii clujenilor. Adică chiar peste 20 de milioane de lei, anual, dacă ne raportăm la cât a încasat societatea în 2014.

Primăria a concesionat în 7 iulie 2006 serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecția pe domeniul public și privat al Clujului către Coral Impex, contra unei redevențe de 5000 de euro pe an, pe o perioada de 5 ani. Suprafața concesionată era de 1441 hectare.

Contractul a fost amendat prin mai multe acte adiționale:

  • nr. 1/2007: actualizarea tarifelor se va realiza în perioada iulie-august a fiecăruit an, la solicitarea concesionarului
  • nr.2/2008: identic
  • nr.3/2011: prelungirea contractului cu 7 ani și 7 luni, din 12 iulie 2011 când expira, până în 12 februarie 2019 plus o prevedere ca în perioada 2011-2015 tarifele să fie actualizate doar în situația în care valoarea indicelui de consum va fi mai mare de 5%, iar actualizare va fi făcută cu diferența dintre indicele prețului de consum și 5%
  • nr.4/2012: modificare suprafețelor pe care se efectuează tratamentele la peste 1773 hectare.
  • nr.5/2012 – includerea în contract a noului parc Iuliu Prodan în suprafața de 3 hectare

Acum noul Consiliu Local instalat recent la Cluj-Napoca a aprobat încheierea unui nou act adițional prin care se dublează suprafața pe care Coral va efectua dezisecția în oraș.

Potrivit datelor furnizate de primărie, în 2016, suprafața pe care se efectuează tratamente fitosanitare este în 2016 de peste 915 hectare, deoarece s-a scăzut fondul forestier care intră în atribuțiile ocolului silvic (în principal pădurea Făget). Pentru că primăria și-a aprobat în 2015 un nou regulament de salubrizare a municipiului și acesta implică programe anuale de dezisecție atât pe spațiile deschise din domeniul public și privat al orașului cât și pe cele ale persoanelor fizice și juridice, se consideră că Coral, pentru că aplică tratamente pe aliniamentele stradale cu utilaje cu ceață caldă, combate țânțarii și de pe spațiile deschide ale persoanelor fizice și juridice. Așa că, practic, primăria trebuie să plătească și aceste tratamente.

ANRSC a dat ok-ul pentru încheierea noului act adițional, cu mențiunea că trebuie păstrat echilibrul contractual, prin aplicarea tarifelor licitate și aceleiași tehnologii de dezisecție. Primăria a negociat cu Coral o singură clauză și anume, pentru menținerea echilibrului contractual, ca la redevența anuală de 5000 de euro pe care firma o plătește primăriei, să se mai adauge 3% din valoarea facturată cu TVA pentru activitatea de dezisecție.

Coral a calculat chiar și suprafața deschisă de pe care va combate țânțarii, aflată în proprietatea persoanelor fizice și juridice la peste 1100 hectare. Deci, în total, se va ocupa de dezisecția a peste 2054 de hectare pentru care va plăti primăria clujeană.

Potrivit șefului Direcției de  Ecologie Urbană și Spații Verzi, Viorel Pleșa, suprafața adaugată la contract și calculată de Coral a fost convenită de comun acord. În realitate, era vorba despre o suprafață mult mai mare, însă firma a stabilit noua suprafață în funcție de posibilitățile tehnice de deservire.

Primarul Emil Boc a ținut să menționeze că majorarea contractului prin acest nou act adițional nu este pe placul primăriei, mai ales că presupune mai mulți bani din bugetul local, însă a spus că administrația locală nu a avut încotro și a trebuit să respecte legea.

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că există un ordin al președintelui ANRSC prin care s-a aprobat un regulament unitar de efectuare a serviciilor de dezinsecție ca acestea să fie eficiente trebuie să fie prestate și pe proprietățile private deschise din oraș. Potrivit acestui ordin, Consiliile Locale sunt obligate să facă acte adiționale la contracte și să cuprindă și respectiva felie. „Ca să se calculeze suprafața s-a considerat fiecare gospodărie că are un front de 10 metri. Firma și-a achiziționat mașini cu aruncare substanțe la 35 de metri, așa că acestea acționează la 25 de metri de șosea. Așa a rezultat o suprafață de acțiune pentru fiecare gospodărie de 250mp. Apoi s-a immulțit cu numărul total de gospodării și a rezultat suprafața totală de 11 milioane de mp care va fi supusă dezinsecției. Toate mașinile Coral cu GPS și pot fi monitorizate când efectuează acțiunile. Ceea ce este greu de controlat este dozajul folosit la fiecare acțiune. Important este să nu existe probleme în oraș generate de țânțari, căpușe, etc, nici îmbolnăviri”, a spus Tarcea.

 

După prelungirea contractului în 2011 și 2012, administrația locală a plătit firmei Coral peste 8,3 milioane lei, respectiv peste 9,9 milioane de lei, după cum a informat Biroul Mass media al primăriei. În 2013 și în 2014, primăria a fost și mai generosă plătind pentru acțiunile de deratizare și dezinsecție peste 10,4 milioane lei, respectiv peste 10,2 milioane lei. Potrvit administrației locale, în 9 ani de contract, Coral Impex a încasat de la bugetul local al primăriei peste 66 de milioane lei, însemnând 15 milioane de euro, din care jumătate s-au plătit în trei ani de contract prelungit fără licitație.

Coral Impex obișnuiește să sponsorizeze și manifestările organziate de primăria clujeană – Zilele Orașului sau Iluminatul ornamanetal de Crăciun.

Curtea Conturi a României a stabilit că în 2012 primăria a efectuat și plăți nelegale către societate de 279.000 lei și a obligat administrația locală să recupereze prejudiciul. Deși a contestat decizia, cu Coral parte la proces, primăria a pierdut în 2014 procesul.

Coral a făcut și obiectul unei anchete DNA. În cazul primăriei din Cluj au fost acuzați de luare de mită doi funcționati care ar fi primit bani de la angajați Coral pentru a favoriza firma prin:

– aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea comercială menţionată,
– includerea de noi suprafeţe pentru realizarea deratizării şi dezinsecţiilor prin încheierea de acte adiţionale la contractele deja existente,
– prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalităţii
– avizarea nejustificată a statelor de plăţi (chiar şi în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate parţial, ori în condiţii de calitate inferioară),
– aprobarea preferenţială a decontării facturilor emise de societatea menţionată.

VEZI DETALII AICI: 

A pornit tăvălugul: două angajate ale Primăriei Cluj-Napoca, acuzate de luare de mită în formă continuată în scandalul deratizării. Se anunță nume noi

și aici:

Ce spun primarii administrațiilor locale “prietene” cu Coral Impex, după perchezițiile DNA

Despre Coral s-a speculat chiar de consilieri locali din țară că este o firmă apropriată a lui Vasile Blaga, actual cap al PNL-ului. Firma are contracte cu foarte multe administrații locale din țară.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare