Ce spun primarii administrațiilor locale „prietene” cu Coral Impex, după perchezițiile DNA
Actual de ClujActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 07, 2015 0 2242
Afacerile Coral Impex de la primăriile călcate în 7 octombrie de DNA au fost criticate de lideri locali și de presă care au semnalat în repretate rânduri că firma a pus la punct un monopol prin care să încaseze banii publici fără concurență. În plus, a câștigat licitații pe filieră de pardit – PDL și a cerut prelungiri de contracte, fără licitație. Ce spun primarii călcați de DNA sau presa despre afacerile Coral de la cele 5 primării de unde au fost ridicate dosarele cu contractele Coral, în afară de Cluj, mai jos:
Primarul Emil Boc a precizat că actiunea procurorilor DNA la Primăria Cluj-Napoca vizează activitatea unor funcționari suspectati de fapte de corupție. „Se precizează în acest document ca este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupție săvârșite de către funcționari ai administrației publice locale. Asta e ceea ce am primit. Mai multe date nu am”, a spus Boc.
AFCEREA CORAL DE LA CLUJ GANDITA SI PERFECTATA IN TIMPUL MANDATULUI FOSTULUI PRIMAR SORIN APOSTU ȘI GIRATA DE CONSILIUL LOCAL DESPRE CLUJ AICI –
Țânțarii, șobolanii și căpușele Clujului cedați fără licitație firmei Coral Impex: o afacere de peste 1,6 milioane de euro pe an
ALBA IULIA
Primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, a confirmat pentru presa din Alba Iulia că procurorii DNA Cluj au făcut percheziții doar într-un birou din primărie și au fost interesați de dosarul licitației făcute de administrația locală și adjudecată firmei Coral Impex.
Primarul, citat de ziuarulunirea.ro, a menționat că firma Coral a câștigat contractul pentru dezinsecția domeniului public din Alba Iulia în urma unei licitații organizate de primărie în 2011 și finalizate în 2012 la care au participat patru firme și care, potrivit lui Hava, a fost adjudecată printr-o decizie a Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Edilul a mai spus că la Alba Iulia totul a fost făcut legal, fără să fie vorba despre vreo prelungire de contract fără licitație. Hava a afirmat că el crede că firma Coral are pe undeva probleme, nu doar cu administrațiile locale ci și cu altfel de perfoane și pe de o parte era normal să facă obiectul unei investigații DNA.
Contractul de la Alba Iulia cu Coral Impex a fost încheiat pe 4 ani de primărie, la o valaore de 950.000 lei, anual. Prețul de contract a fost criticat de un deputat din Alba care semnala faptul că prețul acestuia este nejustificat de mare, aproape ca cel al primăriei din Cluj, oraș mult mai mare decât Alba Iulia. Ziarul alba24.ro a publicat comunicatul deputatului Călin Potor prin care acesta semnala că se scurg banii publici către Coral, pe filieră portocalie, a PDL, prin licitații trucate și concursul unor consilieri locali din Alba.
Ce reclama deputatul Călin Poto în 2012: firma Coral, apropiată de Vasile Blaga
„Actuala administrație portocalie a municipiului Alba Iulia nu face decât să dovedească, în fiecare zi, un dispreț total față de cheltuirea banului public. Un dispreț dublat de cadourile făcute clientelei politice, abil mascate prin contracte și licitații trucate. Și nu vorbim de sume nesemnificative ci de sute de mii de euro, iar în unele cazuri de milioane de euro.
Vreau să semnalez încă un caz în care banii publici sunt direcționați către firmele de partid. În acest an, administrația locală din Alba Iulia a semnat un contract de deratizare, dezinsecție și dezinfecție cu o firmă din Ploiești, <Coral Impex>, pentru o perioadă de cinci ani. Valoarea contractului este de 950.000 de lei anual. Adică 220.000 de euro. Nu discutăm despre necesitatea unei asemenea activități, ci despre sumă și modul în care a fost dat contractul.
În primul rând, valoarea contractului este imensă. Spre comparație, municipalitatea din Cluj-Napoca plătește 230.000 de euro pentru aceleași acțiuni de deratizare și dezinsecție. Culmea că dă bani aceleiași firme. În condițiile în care Clujul este de vreo cinci ori mai mare ca Alba Iulia. Mai pe românește, în cazul nostru contractul a fost umflat bine pentru ca prietenii de partid să încaseze niște bani frumoși fără să facă nimic.
Dincolo de faptul că acest contract a fost dat unei firme apropiate PD-L, unii consilieri locali au votat hotărârea, deși ar fi trebuit să se abțină. Este vorba despre Monica Pop, consilier local PD-L, care are relații apropiate cu unul din directorii firmei respective. Ar fi trebuit să se abțină, nu să voteze semnarea contractului cu <Coral Impex>, pentru că se afla în conflict de interese. De fapt, PD-L ne-a obișnuit cu acest gen de comportament, în disprețul legii.
Firma care a <câștigat> licitația, <Coral Impex>, este una abonată la banii primăriilor conduse de PD-L. E vorba de sume cuprinse între 220.000 de euro și 500.000 de euro. ANUAL. Firma din Ploiești are contracte cu foarte multe primării pedeliste: Ploiești, Cluj-Napoca, Slatina, Brașov, Târgu-Mureș, Tulcea, Codlea, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea. Banii dați cadou acestei firme se ridică la peste 5 milioane de euro anual. Pentru că societatea în cauză este unul din sponsorii din 2010 ai PD-L, chiar dacă nu a fost an electoral, iar patronul <Coral Impex>, un apropiat al lui Vasile Blaga a recunoscut public faptul că este un susținător al lui Traian Băsescu.
Cerem instituțiilor abilitate să verifice modul în care <Coral Impex> a câștigat această licitație, precum și incompatibilitatea în momentul votului a consilierului Monica Pop. Vom semnala în continuare aceste derapaje ale administrației locale, care înțelege să facă ce vrea cu banii din taxele și impozitele albaiulienilor”, se arăta în comunicatul său de presă.
ZALĂU
Primarul Radu Căpîlnaşiu, citat de ziarul adevarul.ro a confirmat că procurorii verifică contractul de concesiune a serviciului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie încheiat cu firma Coral Impex SRL Ploieşti în 2012. Primăria din Zalău a încheiat acest contract pe 8 ani de zile, valoare lui fiind de 800.000 lei, potrivit declarațiilor primarului. În 2014 acest contract a fost actualizat ca preț prin includerea unor activități suplimentare, încheindu-se două acte adițional și pentru tratamente anti-căpușe, după cum se arată în raportul primarului. În plus, administrația din Zalău a somat toate societățile din oraș să încheie contracte de dezinsecție doar cu societatea Coral, singura abilitată să activeze în oraș.
SIBIU
La Sibiu, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală și Protecția Mediului, din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Sibiu, Felicia Baba, a fost ridicată de procurorii DNA și dusă la audieri, potrivit unor surse citate de publicația Tribuna Sibiu. „Conducerea instituției a fost anunțată de un reprezentant al DNA că se vor efectua astăzi percheziții care vizează un angajat al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. În acest sens vor fi efectuate percheziții în biroul respectivului funcționar”, a transmis Primăria Sibiu. În vizor s-ar afla contractul de dezinsecție și deratizare semnat cu aceeași firmă- SC Coral Impex SRL.
Potrivit publicației sibiene, anul acesta, serviciile de dezinsecţie au costat 46.376,5 lei şi au fost comandate firmei SC Coral Impex SRL. Contractul de deratizare a fost încheiat cu aceeaşi firmă, valoarea acestuia fiind de 92.752,99 lei. Acesta prevedea amplasarea de substanţe raticide atât în perioada iulie – august, cât şi în luna octombrie 2015.
TÂRGU-MUREȘ
Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a declarat, pentru AGERPRES, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat miercuri o serie de documente legate de o firmă de dezinsecție și deratizare din Ploiești, SC Coral Impex SRL.
„A fost un control care se exercită în mai multe locuri. Această societate lucrează pentru Primăria Târgu Mureș de vreo 10 ani, nu am avut niciun fel de problemă, nu au fost niciun fel de sesizări legate de acest lucru. Primăria trebuie să fie transparentă și să pună la dispoziție documentele astfel încât verificările să își urmeze cursul. Societatea are sediul prin Ploiești și face dezinsecție. Sunt 10 ani de atunci, am întrebat la Direcția Economică dacă au fost vreodată probleme sau dacă Curtea de Conturi a avut vreo observație și mi s-a răspuns că nu. Ildiko Kagan (șefa Serviciului de Control Activități Edilitare din cadrul Primăriei Târgu Mureș, n.r.) e cea care a răspuns de acest proiect. Aceasta este practica, verifică documentele, trag linie și stabilesc. E normal, dacă vrei să faci o investigație, să verifici și documente. Au cerut documente care s-au pus la dispoziția DNA, unele sunt la primărie, unele sunt la sediul serviciului pe care îl conduce Kagan”, a spus Dorin Florea.
PLOIEȘTI
Firma Coral a încheiat cu Primăria Ploieşti în anul 2010 un contract pe cinci ani pentru activităţile de deratizare, dezinsectie, dezinfectie, colectarea, transportul si neutralizarea cadavrelor de animale de pe domeniul public şi din gospodariile populatiei. Anul acesta a cerut prelungirea contractului cu încă 18 ani, prezentând Consiliul Local un program de investiții de 9 milioane de lei și cerând votul Consiliul Local.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0