Închide

Copilul care nu apare niciodată în informările ISU

ReportajSocialTop News by Catalin Suciu - mart. 05, 2020 0 4700

La Pata Rât abia ajung ambulanțele. Au fost zeci de cazuri în care oamenii au sunat după ajutor și de cele mai multe ori o salvare ajunge aici în 60 de minute, uneori în două ore, în trei ore sau mai mult.

„Dacă nu-i de moarte, nu prea ajung, greu ajung. Ne spun că nu sunt disponibile, că-s pe traseu. Până la urmă vin”, zice Iuliana, soția lui Titi Ernest, fost lider al coloniei de romi din punctul extrem al Clujului, Pata Rât.

Aici a murit miercuri un copil de 15 ani după ce s-a electrocutat. Am aflat asta dintr-un buletin informativ al Poliției:

”În jurul 15, trei minori cu vârste cuprinse între 13, respectiv 15 ani, au pătruns în incinta unui transformator electric, situat în proximitatea zonei Pata Rât, unde un minor de 15 ani a fost electrocutat. Urmare a incidentului, tânărul a decedat la fața locului, cadavrul fiind transportat la Institutul de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei”, arată polițiștii. În cauză se efectuează cercetări pentru ucidere din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Cei trei copii s-au aventurat la doi kilometri de casă, pe un deal, au ajuns la un panou electric de la o clădire ,iar Alex, cel mai mare, s-a electrocutat. Speriați, ceilalți doi au fugit acasă și-au spus că cineva l-a înjunghiat pe Alex, iar el nu mai mișcă.

La clădirea mare din mijloc s-a electrocutat băiatul de 15 ani

Tatăl lui Alex pune mâna pe telefon și sună la 112, în timp ce fuge să își găsească copilul pe dealul indicat de ceilalți doi copii.

Ajunge și-l găsește pe băiat fără suflare. Încearcă de unul singur să-i facă masaj cardiac. „I-am făcut io cum am știut, dar nu mai mișca. L-am găsit întins, nu avea aer, nu avea nimic. Era mort, nu mișca și stătea acolo ca și cum ar fi adormit pe câmp”, descrie tatăl lui Alex momentul în care l-a găsit pe copil.

Până să sosească ambulanța anunțată cum că un băiat a fost înjunghiat, la Pata Rât ajung o dubă cu jandarmi și un echipaj de poliție.

„A scos un polițist un pulan și făcea spectacol. Erau și jandarmii. Îi priveau pe oameni ca pe leproși, făceau scandal. Nu era nici o salvare. Erau cei de la Poliție și de la Jandarmerie. Credeau că ne omorâm între noi, nu știu ce credeau. Ia, mă, s-au tăiat țiganii între ei, așa s-au gândit. Foarte surescitați. Și vorbeau foarte urât și erau aroganți cu toată lumeaM-am dus și l-am calmat pe domnul de la Poliție, i-am zis să se potolească. Era zeflemitor și învârtea pulanul ca și cum ar fi vrut să dea cu el în careva. Arăta ca un boxer înainte să intre în ring, surescitat la maximum”, povestește Alex Fechete, un asistent social care a locuit la Pata Rât.

Alex Fechete a sunat la rândul său la ambulanță când s-a întâlnit cu mama băiatului electrocutat, căreia i s-a facut rău: „A leșinat. Am sunat la 112 și-am cerut să vină o salvare. Când a auzit de unde sun a zis că a trimis oricum una în zonă și alta nu mai este liberă și apoi mi-a închis. Așa fac mereu când sunăm de aici. Au o atitudine din asta, își schimbă tonul, te iau de sus când aud Pata Rât.  Apoi m-am dus pe deal, unde a murit băiatul. Erau jandarmii și poliția și abia apoi a ajuns prima salvare pe care a sunat-o tatăl copilului. Peste două ore le-a luat, aproape trei ore. Cu atât mai grav cu cât la primul apel se anunțase că e un copil înjunghiat, nu electrocutat și mort. A venit ambulanța, poliția a transmis că e o persoană decedată și gata, a făcut cale întoarsă.”

Mama băiatului decedat spune că a sunat și altădată la 112 când fiica ei s-a simțit rău. „Am sunat la ora 18:00 și-a venit salvarea la ora 1 noaptea. Noi suntem obișnuiți, da să vină, măcar.”

La Pata Rât nu contează când mai mor oamenii. Sunt țigani. Iar când sună țiganii după salvare, nu e nici o urgență. Sunt țigani și-au mers undeva să fure. Ghinion. De acest motiv s-a electrocutat și băiatul de 15 ani.

Ieri, pe grupul de WhatsApp destinat presei clujene, ISU Cluj anunța la ora la care copilul murea pe un deal, un accident în apropiere de localitatea Bologa.

„Poze, video?”,au întrebat ziariștii. Un alt accident a suscitat mai pe seară interesul presei.  „Aveți foto/Video?”, au cerut din nou ziariștii pe grupul ISU Cluj de WhatsApp.

ISU n-are cum să trimită de la Pata Rât nimic, nu are ce anunța fiindcă acolo nu ajunge nimeni niciodată. E o lume dintr-o lume. E un alt Cluj, dar tot Cluj e.

Un copil de 15 ani a murit. Îl cheamă Alex.

Citiți și:

REPORTAJ O viață, opt ghetouri. „Dacă ești rău, te bagă țiganu’ în sac și te duce”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare