Închide

Contractul cu firma Diferit pentru Centura Floreștiului ar urma să fie reziliat. Cine are interes să preia acest proiect?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 30, 2017 0 2611

Centura ocolitoare a Floreștiului rămâne la stadiul de proiect, contractul de execuție cu firma Diferit fiind în punctul de a fi reziliat – au informat surse din cadrul Primăriei pentru Actual de Cluj. Deși primarul Horia Șulea se lăuda încă din campanie electorală că lucrările la acest obiectiv ar fi început deja, și că Centura se va finaliza până în 2018, în realitate nu s-a lucrat nimic. Primăria Florești nu a soluționat nici până în acest moment problemele juridice ale terenurilor – au relatat aceleași surse – motiv pentru care nu a fost finalizată procedura de predare a amplasamentului către constructor. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, firma Diferit nu ar fi putut nici măcar să-și instaleze anumite utilaje într-un punct important de pe traseul Centurii, pentru că terenul aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Cine poate prelua proiectul Centurii?

Soluția pentru realizarea acestui proiect ar sta în protocolul semnat de Consiliul Județean împreună cu Primăria Cluj Napoca și Ministerul Sănătății, privind construcția Spitalului Regional de Urgență. Surse din Primăria Florești au precizat că în cadrul acestui protocol, administrația județeană și-a asumat sarcina de a se ocupa în mod direct de realizarea infrastructurii de acces la Spitalul Regional, infrastructură care implică și proiectul Centurii de Sud: „În protocol s-a convenit că atâta timp cât Ministerul și-a asumat să realizeze Spitalul Regional de Urgență la Florești, Consiliul Județean și autoritățile locale trebuie să se ocupe de partea de infrastructură. Spitalul nu va putea funcționa fără Centură, iar Discuțiile dintre reprezentanții Consiliului Județean și Primăriei Cluj Napoca s-au învârtit în jurul soluțiilor privind preluarea și realizarea acestui proiect”. De altfel, și viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Dan Tarcea, a recunoscut că protocolul semnat cu Ministerul Sănătății obligă autoritățile locale să realizeze cât mai repede Centura de Sud a Floreștiului.

Șulea se spală pe mâini 

Dacă înainte, primarul Horia Șulea era tare lăudăros în privința atribuirii acestui contract de lucrări, mai nou, el lansează acuze la adresa firmei de construcții Diferit. În ultima ședință de Consiliu Local, Șulea a recunoscut pentru prima oară că lucrările la centură nu au început și a lăsat să se înțeleagă că Diferit nu are cum să respecte termenul de finalizare prevăzut în contract, adică anul 2018. El a avut grijă să arunce întreaga responsabilitate în cârca reprezentanților firmei de contrucții: „Termenul limită de predare a acestei lucrări, conform graficului asumat prin contract de firma Diferit este aprilie, 2018. Nu aş putea să vă spun de ce, am făcut toate demersurile, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă în a-i determina să ne apuce de lucru. N-am primit nicio explicaţie, nu știu de ce nu se apucă. Eu trăiesc cu speranţa că acest grafic de execuţie nu va fi încălcat. Noi ne-am făcut datoria. Suntem în grafic, suntem cum spune legea. Sper să se apuce de lucru, să demarăm această lucrare”.

Diferit îl contrazice pe primar

Primarul Floreștiului nu a recunoscut că, de fapt, culpa privind blocarea acestui proeict aparține instituției pe care o conduce, având în vedere că situația juridică a terenurilor care vizează traseul Centurii nu a fost soluționată.  Compania Diferit a trimis un punct de vedere pentru Ziar de Cluj. Fără să ofere prea multe explicați, reprezentanții firmei au arătat că Primăria Florești este responsabilă pentru neînceperea lucrărilor la acest proiect:
“ (…)  Vă comunicăm că societatea noastră nu se află în culpă în ceea ce priveşte demararea lucrărilor fiind pregătită ca în momentul în care condiţiile contractuale sunt îndeplinite, să începem executarea acestor lucrări. Culpa pentru neînceperea lucrărilor până în acest moment aparţine exclusiv Comunei Floreşti, societatea noastră notificând de nenumărate ori problemele ivite şi obligaţiile neîndeplinite de către beneficiarul nostru. Aceste notificări au rămas până în prezent fără niciun rezultat. Precizăm că această situaţie este nefavorabilă şi pentru Diferit, care înregistrează prejudicii importante datorită neînceperii executării acestor lucrări în teremenul contractual stabilit, inclusiv prin faptul că suntem nevoiţi să imobilizăm personal şi utilaje la dispoziţia autorităţii contractante. Prejudiciile suplimentare ne sunt cauzate şi prin declaraţiile profund nefondate şi defăimătoare ale reprezentanţilor achizitorului” – răspuns semnat de inginer Grigore Vădean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.