Închide

Cealaltă parte a pieţei imobiliare: ce preţuri găsiţi la apartamentele executate silit

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 30, 2017 0 485

Preţuri medii ce trec de 1300 euro pe metrul pătrat, apartamente de două camere ce costă peste 70.000 de euro, oferte ceva mai accesibile unde „zona Mănăştur” sau „zona Donat” se referă de fapt la locuinţe situate de-a dreptul în Floreşti fac parte de acum din peisajul pieţei imobiliare a Clujului. Există însă şi o altă categorie de oferte, unde preţurile afişate sunt sensibil mai mici: cele aflate în procedură de executare silită. Cam ce fel de apartamente puteţi găsi? De menţionat că nu e simplu să găseşti oferte convenabile nici pe acest segment, iar apartamentele şi casele licitate sunt, în unele cazuri, încă locuite.

Spre exemplu, în secţiunea dedicată pe portalul Imobiliare.ro, daţi de un apartament de 2 camere, mic, ce-i drept: are doar 36 mp şi un preţ de pornire de 36.300 de euro. Locuinţa e situată în Mănăştur într-un bloc de patru etaje. Există chiar şi preţuri mai mici: un apartamente de o cameră, de 30 mp, în zona Mărăşti porneşte de la 26.100 euro. Băncile au, de asemenea, secţiuni dedicate acestui tip de ofertă. La BCR, cea mai mare bancă din sistem, alături de apartamente în Gilău, Turda sau Câmpia Turzii găseşti afişat şi câte o locuinţă în Cluj-Napoca. Un apartament de două camere în cartierul Dambul Rotund-Iris, aflat în partea de nord a municipiului Cluj-Napoca, la etajul 1, are un preţ de 282.251 de lei (62.000 euro). Între ofertele BT apare şi un apartament de două camere pe strada Albac, la 249.827 lei (55.000 de euro). Locuinţa e destul de mică – 45 mp şi e situată la parter. La BRD, în lista de apartamente aflate în executare silită apare şi un apartament de 80 mp, de două camere, cu un preţ de 203.736 lei (45.000 de euro). Acesta e situat pe strada Barc (zona de nord a oraşului). Se mai găseşte o garsonieră de 19 mp pe strada Căii Ferate; preţ: 163.500 lei (36.000 de euro). Un apartament de 53 mp pe Str. Donat de două camere e deja mult mai scump: 61.580 euro, iar unul tot de două camere situat pe str. Fântanele are un preţ afişat de 237.400 de lei (52.700 euro).

Merită menţionat că, după cum atrag atenţia cei din domeniu, apartamentele şi casele licitate sunt de multe ori locuite, aşa că vizitarea lor este posibilă în rare cazuri. „Eliberarea lor implică costuri suplimentare după câştigarea licitaţiei, costuri care cad în sarcina noului proprietar”, explică specialiştii imobiliari. Reprezentanţii portalului Imobiliare.ro trec în revistă şi elementele unei licitaţii în astfel de cazuri. Vânzarea la licitaţie este modalitatea prevăzută de lege pentru valorificarea bunurilor executate silit. Participarea la licitaţie este condiţionată de plata unei cauţiuni de 10% din preţul de pornire al licitaţiei şi depunerea unei oferte de cumpărare. Garanţia de 10% se restituie în cazul în care nu câstigaţi licitaţia. Licitaţia se desfăsoară în mod public, executorul va oferi spre vânzare imobilul, prin trei strigări succesive, la intervale de timp care să permită supralicitări. Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade cu 25% faţă de preţul evaluat, deci proprietatea se va vinde la 75% din valoare. În termen de 30 de zile de la adjudecare, adjudecătarul trebuie să plătească preţul bunului, din care se va scădea suma de 10% avansată. În caz de neadjudecare, licitaţia va fi reluată, urmând a se întocmi alt anunţ de vânzare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.