Închide

Consilierul prezidențial pe probleme de securitate, la Cluj: în toamnă am spus la Washington că e ceva în neregulă la Marea Neagră, mi-au spus că exagerez

Actual de ClujActualitateInternațional by Actual de Cluj - mai 28, 2014 0 209

Iulian Fota e consilierul președintelui Traian Băsescu pe probleme de securitate și vorbește azi la Cluj despre Marea Vacanță pe care România a avut-o după Revoluție până în 2008 și cum, de atunci încoace, situația geopolitică, în care e implicată și România, s-a schimbat irevocabil.

 

Fota spune că a constatat în ultima vreme schimbări semnificative din partea Rusiei la Marea Neagră – de exemplu reluarea zborurilor pe distanță lungă, în august 2007. „Anul trecut, în toamnă, am fost la Washington și am spus că ceva e în neregulă la Marea Neagră, doar că nu știm ce; mi-au spus că exagerez și că avem noi, românii, o problemă cu Rusia„, a spus el.„Relaxați-vă, sunteți în NATO, mi-au transmis”. Foia explică relaxarea SUA cu atitudinea de „wishful thinking” a țării – „au o mulțime de probleme și minimalizează unele aspecte”.

iulianfota

Avertismentul lui Fota nu a fost luat în serios, deși a fost făcut în Deprtamentul de Stat. „Noi românii avem o problemă când nu insistăm – și nici eu nu am făcut-o atunci, cred că asta a fost greșeala mea”.

La Marea Neagră, după anexarea Crimeii de către Rusia zona economică a Rusiei a ajuns să se învecineze cu a României, cu doar 200 de kilometri distanță față de portul Constanța.

Suntem în fața unui nou război rece? Da și nu, spune Fota. Pe de o parte, o parte dintre elementele Războiului Rece se regăsesc în atitudinea Rusiei față de Vest – propagandă și subversiune politică, extremiștii europeni pot fi aliați iar energia e folosită ca o unealtă politică – nemaipunând la socoteală că atitudinea anti-occidentală e o ideologie principală pentru Rusia. De cealaltă parte, Rusia nu mai e Uniunea Sovietică, țara a încheiat recent o înțelegere cu China, văzută ca o slăbiciune și, în plus, în ultimii 25 de ani Occidentul a devenit mai puternic – spune Foia.

El spune că o dată cu încheierea „Marii vacanțe” România și-a îmbunătățit capabilitățile de apărare. „În Europa va începe o dezbatere pe tema existenței Uniunii Europene, radicalii vor pune această problemă”.

UPDATE Într-o discuție cu reporterul actualdecluj.ro Fota clarifică: „Preocuparea României pentru Marea Neagră nu e nouă, la începutul primului mandat domnul președinte Traian Băsescu a făcut acea apreciere care a fost considerată de unii prea directă, că Marea Neagră pare să devină un lac rusesc. E o apreiciere care pentur nou românii nu e surprinzătoare, având în vedere meoria istorică și modul în care au evoluat în ultimii 200 de ani relațiile Rusiei cu Occientul. Preocuparea pentru a înțelege corect evoluțiile din această zonă a existat întotdeauna. Noi am identificat anumite decizii luate de autoritățile centrale de la Moscova încă din 2007, lucruri care ne puneau puțin pe gânduri, cum ar fi programul de modernizare a armatei rusești din zona mării negre în formula veche a crimeei, când aceasta aparținea Ucrainei.

  • Când vine vorba de Marea Neagră și ce s-a întâmplat aici în ultimele luni, multe dintre elemntele de îngrijorare erau cunoscute, multe au fost prezentate de presă. Toată chestiunea e în ce măsură un factor de decizie din zona de politică externă sau de securitate ia aceste elemente în calcul, reflectă serios asupra lor și ulterior generează de aici o concluzie și o politică.
  • Noi în ultimii ani am încercat în mai multe discuții cu partenerii noștri din Occident să ne exprimăm îngrijorările în legătură cu marea neagră, să punem anumite întrebări.
  • Întrebările rămân în continuare, multe nu au încă răspunsuri. De ce un program de modernizare a flotei navale rusești la Marea Neagră? de ce investiții serioase în armament? De ce e mai activă Rusia pe plan diplomatic în chestiuni care intră în contradicție cu viziunea noastră? Cu aceste îngrijorări am mers în capitale importante ale Europei și în SUA. În octombrie la Washington a fost o conferință organizată de un think tank american, cu participarea unor reprezentanți importanți din Europa Centrală, oameni de la Departamentul de Stat și analiști.
  • În discuția cu anumiți colegi, prieteni americani, precizând punctul meu de vedere și insistând asupra unor îngrijorări, atitudinea lor a fost aceea de a ne sugera politos că poate ar fi bine să ne mai gândim, poate exagerăm un pic, poate usntem influențați de o anumită teamă istorică pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului față de Rusia.
  • Ce e clar e că îngrijorările noastre aveau fundament în realitate și evoluțiile din Ucraina confirmă că nu exageram, nu eram hazardați în a ne îngrijora. Poate că nici noi – eu cel puțin – nu am insistat. Dar altfel, astăzi privind înapoi știu că dreptatea a fost de partea mea.
  •  Când Rusia a încorporat ilegal Ucraina și când Crimeea a devenit parte a structurii de forțe armate ruse s-a instalat un dezechilibru strategic la Marea Neagră.
  •  Dacă altădată scenariile negative păreau improbabile, acum sunt mai atent evaluate și identificate, pentru că sunt mai probabile.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu