Închide

Consilierul județean PSD care-și direcționa bani publici către firmă a rămas fără mandat, după decizia ANI de incompatibilitatate

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 18, 2022 0 289

Actual de Cluj a scris în premieră, încă din 2016, despre modul în care consilierul județean PSD, Vasile Sălătioan, obișnuia să-și direcționeze către firmă, fonduri din bugetul public, practică folosită, de altfel, și de către alți aleși locali. Ulterior, Agenția Națională de Integritate a emis decizie de icompatibilitate în cazul lui Sălătioan. Social-democratul a contestat deciza, dar  a pierdut definitiv procesul la Înanlta Curte de Casație și Justiție, conform infomațiilor ziarulfăclia.ro, astfel că acesta și-a piedut și mandatul de consilier județean.

PSD-istul Vasile Sălătioan din Dej –  pe vremuri, sudor de meserie – a ajuns în plenul Consiliului Juețean încă din 2012, de unde avut grijă să fie numit șef al Comisiei de Buget Finanțe, pentru a avea contact direct cu împărțeala fondurilor către instituțiile subordonate administrației județene. Din banii care ajungeau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), firma fondată de Sălătioan își primea partea, pentru diverse lucrări, confom detaliilor publicate de actualdecluj.ro

Sălătioan declara la momentul respectiv, că ar fi iești din firma Asy Exim, care beneficia de lucrări de la DGASPC.„Eu am ieșit din firma Asy Exim, am rămas doar angajat cu 4 ore. Dar nu sunt în incompatibilitate, am verificat legea, numai dacă aș fi fost asociat sau director ar fi fost o problemă”, declara Sălătioan pentru actualdecluj.ro.

La scut timp, ANI a început să-l ancheteze pe Sălătioan, decizând că acesta s-a aflat în incompatibilitate, pentru că societatea sa a avut contracte comerciale cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție finanțată de Consiliul Județean Cluj.

„În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține funcția de șef birou/serviciu financiar – contabil a încheiat 6 contracte comerciale de prestări servicii/executare lucrări/furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj” a arătat ANI.

Sălătioan a contestat decizia ANI, dar în final a piedut defintiv procesul, astfel că încetează și mandatul său de consilier județean.

Înalta Curtea de Casație și Justiție a decis că raportul ANI de evaluare prin care Sălătioan a fost găsit incompatibil este legal. „Admite recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 177 din 12 septembrie 2019 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Salatioan Vasile, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 9 februarie 2022” se arată în încheierea Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit ziarulfaclia.ro

Citește mai multe despre acest subiecti AICI și AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare