Închide

Un magazin al retailerului Profi a fost acceptat în comuna Chinteni, în ciuda opoziției riveranilor de la case. „E cel mai frumos proiect al lor văzut vreodată” – arată arhitectul șef al județului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 18, 2022 0 1991

Mai mulți cetățeni din comuna Chinteni s-au opus construirii unui magazanin comercial la intrarea în localitate, în zona drumul județean DJ 107, a străzii Unirii și a străzii Nucului. Oamenii au spus, la ședința comisiei de urbanism a județului din 17 martie în care s-a discutat proiectul că se condiferă defavorizați și că funcțiunea va aduce trafic și zgomot în zona în care ei locuiesc. De cealaltă parte, primarița din comuna Chinteni, Lucia Suciu a spus că, deși nu cunoaște beneficiarul, susține investiția având în vedere că în prezent în localitatea reședință există doar două magazine sătești și toți locuitorii își fac cumpărăturile în Cluj-Napoca. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism a ascultat obiecțiile, însă a arătat că așa cum a fost prezentat și așa cum arată, proiectul e un plus pentru comunitate. De asemenea, arhitectul șef al Consiliului Județean, Claudiu Salanță a apreciat că „dacă va fi un magazin Profi, e cel mai frumos proiect văzut vreodată”.

Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unei clădiri comerciale pe un teren de 1400 de mp situat la intrarea în comuna Chinteni a fost făcut de Arhidom și prezentat de arhitecta Cristina Spaniol. Viitorul magazin va avea demisol și parter și o suprafață desfășurată de peste 1100 mp. Accesul pietonal se va realiza din str.Unirii, cu profil existent de 21 metri. Prin documentație se va dezmembra terenul necesar regularizării străzii Nucului (de unde se va face accesul auto) la profil de 9 metri. În incintă se vor asigura 12 locuri de parcare și 7 locuri de parcare biciclete.

Mai mulți vecini de la casele din zonă, reprezentați de F. Zsolt au intervenit în ședința comisiei de urbanism a județului din 17 martie arătând că investiția va aduce trafic în zonă și zgmot și că nu se justifică în condițiile în care pe strada Nucului se va edifica un ansamblu imobiliar care va avea dotări comerciale. În plus oamenii au spus că se consideră defavorizați că într-o zonă de locuințe vechi se acceptă o astfel de dotare. Vecinii au mai spus că viitorul magazin nu respectă specificul local și nu are acoperiș țuguiat, motiv pentru care președintele Consiliului Județean, Alin Tișe l-a apostrofat pe arhitectul șef Claudiu Salanță că pretențiile sale sunt luate în serios de cetățeni. În schimb, Salanță a explicat că respectarea specificului local se aplică în cazul locuințelor.

În discuție a intervenit și primărița din Chinteni, Lucia Suciu, care a ținut să laude investiția menționând că în comună există doar două magazine sătești cu program redus și că toți locuitorii merg până în Cluj-Napoca după o pâine. Suciu a spus că nu îi cunoaște pe investitori însă că e convinsă că acest viitor magazin nu deranjează pe nimeni.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a spus că problemele de trafic din zonă s-au rezolvat după ce proiectanții au renunțat la accesul auto din strada Unirii și au propus ca accesul să se facă de pe strada Nucului. „Amplasarea unei astfel de dotări în zona unei intersecții este uzuală. Cetățenii nu mai sunt nevoiți să meargă până în oraș pentru a face cumpărături. Pot veni acum și fără mașină. Dacă va fi un magazin Profi, așa cum am înțeles, e cel mai frumos văzut proiect al lor văzut vreodată. Mă bucur că nu e roșu”, a spus Salanță.

„Vedeți că se va supăra doamna primar dacă vorbiți de culori”, a completat Tișe, cu referire la culoare folosită de partidul din care face parte Lucia Suciu.

Președintele CJ Cluj a mai spus și el că e convins că noul magazin, la cum arată și a fost prezentat, e un plus pentru comunitate, chiar dacă va aduce trafic în zonă. „Cred că în ciuda temerilor nu va fi un deranj prea mare pentru riveran. Noi trebuie să punem pe primul loc dezvoltarea comunității. Toți cetățenii au drepturi iar în acest caz nu s-a încălcat niciun regulament. Astfel de investiții trebuie văzute în complexitatea lor. Oricum orice facem, deranjăm pe cineva. Nu vreau să bulversăm viața locuitorilor, însă cred că investiția este una bună”, a mai spus Tișe.

În final, proiectul a fost avizat favorabil, după ce toți membrii prezenți au votat pentru.

Recent, în comisia de urbanism a județului, la cererea primarului Emil Boc un proiect pentru contruirea unor case care urmau să aibă și o clădire cu magazin comercial la parter în cartierul Făget a fost amendat și s-a renunțat la funcțiunea comercială, după ce vecinii din zonă s-au opus amenajării zonei de comerț/servicii. Proiectanții au fost puși să facă un referendum printre vecini iar 33 de persoane au semnat împotriva realizării magazinului. Specialiști din comisia de urbanism a Primăriei au arătat că modul în care s-a procedat e un precedent periculos și că rolul urbaniștilor și al Primăriei este de a se asigura că toate zonele din oraș au dotări comerciale de proximitate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare