Închide

Clujeanul închis 8 ani de zile în China se va întoarce acasă. Detalii despre viața din penitenciar povestite de un fost coleg de celulă

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mart. 18, 2022 0 422

Profesorul clujean Marius Balo va fi eliberat în 29 martie după ce a petrecut 8 ani într-o închisoare din China, pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari. Colegul său de celulă a povestit  cum era viaţa românului într-unul dintre cele mai dure sisteme penitenciare din lume.

Universul.net a publicat un interviu cu Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu după 40 de luni de detenţie pentru un presupus abuz de card de credit. El a fost colegul de celulă al lui Balo începând din februarie 2019. Prezentăm în continuare câteva fragmente din interviu:

„Marius nu mai este acelaşi tânăr pe care îl vedeţi în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel şi nu are nici măcar un gram de greutate în plus.”

„În februarie 2019, am fost transferat în blocul penitenciar destinat străinilor şi, de atunci, Marius şi cu mine am devenit buni prieteni. Amândoi citeam mult şi ne împărtăşeam impresiile. Engleza mea era deficitară, iar Marius nu a refuzat niciodată să mă ajute cu studiile”, a spus dl Siakatsky.

„Marius este foarte religios şi cunoaşte foarte bine Biblia. Vorbeşte excelent engleza. Marius chiar a predat engleza în închisoare. Are un scris de mână frumos. Este un om foarte politicos şi simpatic. Este foarte cinstit şi încrezător. Alţi deţinuţi profitau adesea de el. Îl presau să le dea tăiţeii uscaţi pe care îi cumpăra din magazinul de cumpărături al închisorii. Când cineva îi cerea tăiţei, Marius îi dădea de bunăvoie şi le spunea „poftim, ia-i, fratele meu”. Însă ei nu i-au întors niciodată favoarea. Astfel de lucruri erau întotdeauna „împrumutate” şi niciodată returnate, dar Marius oferea dezinteresat din ceea ce era a lui. „În schimb, noi doi împărţeam în mod autentic adesea lucruri unul cu celălalt”, a mai spus Siakatsky.

„În acest centru de detenţie preventivă, o duzină de deţinuţi sunt ţinuţi într-o cameră de aproximativ 15 metri pătraţi. Poate fi un număr diferit de persoane în funcţie de celule, am auzit că în unele erau până la 20 de persoane. Nu există paturi. Se doarme unul lângă altul pe podea, pe pături uzate. În timpul zilei, deţinuţii stau pe podea, uneori se plimbă în cerc. De asemenea, mănâncă în timp ce stau pe podea. Spre deosebire de închisoare, chinezii şi străinii sunt ţinuţi împreună în aceste celule, ceea ce duce adesea la conflicte, a spus el.

„Nu îţi poţi contacta rudele, nu poţi trimite un mesaj despre tine sau obţine ceva de care ai nevoie. Doar consulul ţării tale îţi poate înmâna haine şi poate depune bani de la familia ta în contul tău din centrul de detenţie”, a spus el.

Profesorul Marius Balo, din Cluj, închis arbitrar în China de opt ani, se aşteaptă să fie eliberat din închisoarea din Shanghai şi trimis acasă, în România, la sfârşitul acestei luni, potrivit unei reţele care se ocupă de victimele încarcerărilor fără temei din acea ţară, scrie Universul.net.  Clujeanul Marius Balo (41 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.   Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor.
Mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu