Închide

Hrăpărețul PSD din Consiliul Județean Cluj care e abonat la banii instituției fără să-i pese de vreo regulă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 05, 2016 0 1306

PSD Cluj n-a scăpat de tipul politicianului lingău, care se aciuează prin partid și se cațără pe cine apucă numai că să prindă câte un culoar spre contractele finanțate din bani publici. O bună parte din politicienii zilelor noastre au adunat averi însemnate, deținând firme abonate la contractele finanțate din bani publici. Cel mai grav este că mulți dintre aceștia ajung chiar în postura de a-și direcționa singuri fondurile, fără să le pese de vreo regulă. Nici Direcția Națională Anticorupție, nici Agenția Națională de Integritate și nici vreo altă structură de control n-au reușit să stopeze fenomenul, pentru că băieții deștepți nu degeaba sunt ei deștepți, ci tocmai pentru că au învățat cum să fenteze legea.

PSD-istul Vasile Sălătioan din Dej – un om cu mare greutate, la propriu, pe vremuri sudor de meserie – și-a învățat foarte bine lecția, probabil de la unii de prin PSD care au o știau mai bine decât el. Omul a aterizat în plenul Consiliului Juețean în 2012. A avut grijă să fie uns șef peste Comisia de Buget Finanțe a forului județean și așa și-a deschis cale liberă spre contractele instituțiilor subordonate, în special spre cele care-i convin lui, cele prin care poate să fenteze la greu, pentru că nu e dispus niciodată să achite vreo garanție de bună execuție pentru lucrări. Păi cum este posibil – vă veți întreba – ca Sălătioan să fie și consilier județean, și șef de comisie de buget, și să-și dea singur contracte din banii instituției? La o astfel de întrebare, dejeanul Sălătioan ne răspunde cu o sfătoșenie greu de egalat, cum că, evident, firma în cauză, care a beneficiat de niște contracte nu-i mai aparține: „Eu am ieșit din firma Asy Exim, am rămas doar angajat cu 4 ore. Dar nu sunt în incompatibilitate, am verificat legea, numai dacă aș fi fost asociat sau director ar fi fost o problemă”.  Și mai are grijă PSD-istul din Dej să adauge că valorile sumelor care au intrat în contul firmei respective nici nu sunt chiar așa de mari.

Și șef la comisia de buget și cu multe firme

Așadar, consilierul PSD a avut grijă să ne transmită că știe el mai bine că nu încalcă nici o lege, că doar n-o fi el mai prost ca alții, a știut să se pună cât de cât la adăpost. Doar nu putea să încaseze banul așa, fără nici un soi de paravan, trebuia o formulă potrivită. Luat la întrebări, i-a explicat chiar el jurnalistului Actualdecluj.ro că a ieșit din firma Asy Exim prin 2012-2013, adică imediat după ce a a ajuns consilier județean. L-a lăsat administrator pe un amic de-al său de prin Gherla și de atunci băieții se ocupă să vâneze lucrări din bani publici. Dintr-un raport al comisiei de disciplină de la nivelul Consiliului Județean, efectuat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC), reiese că firma Asy Exim a beneficiat în ultimii doi ani de nu mai puțin de 7 contracte de lucrări (reparații instalații, centrale termice, revizii etc). Credeți că e puțin? Mai grav e că legea prevede ca aceste contracte să fie însoțite de o garanție de bună execuție, pe care firma Asy Exim la care consilerul Sălătioan a rămas angajat cu 4 ore, nu a plătit-o nicidoată. Lucrările din cadrul DGASPC sunt doar câteva, însă Vasile Sălătioan mai are două firme: Asy Instal și Perfect Instal. Cu Asy Exim, zice consilierul PSD-ist că nu mai are nici un raport, decât un contract de muncă de patru ore, pentru că ar fi singurul autorizat din firmă să verifice centralele termice și că nu se putea altfel. Totuși, în ultima declarația de avere, Sălătioan figurează la această firmă cu un fond de investiții de peste 267.000 de lei. În celelalte două firme, este și asociat și administrator. Gurile rele de prin Consiliul Județean spun că Sălătioan, curajosul, n-are nici o jenă și că ar executa la greu lucrări, în mare parte prin regim de subcontractare, pe la mai multe primării, inclusiv prin intermediul Companiei de Apă Someș, care aparține tot de Consiliul Județean. La această companie a fost angajată și soția sa. Sigur, Sălătioan neagă că ar avea lucrări contrcatate pe la primării, așa încât rămâne ca ANI să verifice informațiile. Ce este cert e faptul că până în prezent, el a participat la votul acordat pentru bugetele alocate primăriilor și insitutțiilor subordonate Consiliului Județean. De asemenea, în calitatea sa de membru al Comisie de Buget-Finanțe a influențat și a avizat rapoartele pentru bugetele votate în plenul Consiliului Județean. Se mai aude prin târg că acest domn se vrea deputat, sau senator? Tânărul președinte al PSD Cluj, Horia Nasra, nu mai are alți colegi prin PSD, s-a oprit la șmecherul din Dej, Vasile Sălătioan, angajat cu 4 ore la firma Asy Exim care smântânește bugetul uriaș de la DGASPC, de care-și mai bate joc un alt PSD-ist dubios, Dan Tămaș, în calitatea lui de director.

Câteva lucrări ale firmei Asy Exim la DGASPC 

1) REPARATII CENTRALE TERMICE 2016 NR.11028/29.04.2016
TOTAL LEI REVIZIE ANUALA 12040 LEI
Tarif manoperă 33,50 lei /ora
Tarif deplasare: 0,95 lei/km.

2) REPARATII CENTRALE TERMICE Centru social Gherla NR. 120707/08.06.2015
TOTAL 9335,29 lei 

3) REPARATII CENTRALE TERMICE 2015 NR, 9859/29.04.2015

TOTAL AUTORIZARE 122.847 LEI
Tarif manopera 33,50 lei/ora inclusiv TVA
Tarif deplasare 0,95 lei/km inclusiv TVA. La aceasta se adauga pretul pieselor de schimb si materialelor folosite.

4) AUTORIZARE VTP AF a tuturor consumatorilor de gaz care intra sub incidenta normelor ISCIR și revizii anuale
TOTAL AUTORIZARE 12040 LEI

5) SERVICE ȘI LUCRĂRI DE REPARATII CENTRALE TERMICE 2014 NR. 4911/29.05.2014
TOTAL 23.473 lei 
Tarif manopera 33,50 lei/ora inclusiv TVA
Tarif deplasare 0,95 lei/km inclusiv TVA. La aceasta se adauga pretul pieselor de schimb si materialelor folosite.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu