Închide

Comisar european, la summitul pentru startup-uri de la Cluj: 9 miliarde de euro pentru „Europa Digitală”. Ce domenii vor beneficia de sprijinul UE

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 21, 2019 0 445

9 miliarde de euro e suma care va fi pusă la bătaie de Uniunea Europeană în exerciţiul bugetar 2021-2027 pentru tehnologie şi inovaţie – prin programul Europa Digitală, a spus azi la Cluj Mariya Gabriel, Comisar European pentru Economie Digitală şi Societate.

La Cluj se desfăşoară în perioada 21-22 martie 2019 Startup Europe Summit, conferința Comisiei Europene privind Startup-urile tehnologice, organizată în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Primăria municipiului Cluj-Napoca, prilej cu care oamenii din domeniu au venit în oraşul care se vrea de mult „Silicon Valley” al regiunii, fără ca deocamdată să îşi susţină o astfel de ţintă.

„Sunt câteva direcţii pe care niciuna dintre ţările membre UE nu le poate aborda singură: Inteligenţă Artificială, hub-uri de inovare digitală, securitate cibernetică, abilităţi digitale, computere înalt performante”, a spus Mariya Gabriel. „Noi, aici, avem ceva unic. Nu suntem nici China, nici SUA”, a mai menţionat aceasta, pledând pentru reţele europene.

„Vom putea accesa direct bani de la Bruxelles pentru ceea ce însemană abilități digitale. Cum Marya Gabriel a spus deja, 90% din slujbele viitorului vor presupune abilități digitale, iar 44% dintre europeni, azi, nu au abilități digitale. Pentru Cluj, inteligența artificială este chiar un domeniu în care vrem să ne dezvoltăm. Acest program ni se potriveşte ca o mănușă”, a declarat Emil Boc.

“Start-up-urile sunt esențiale pentru viitorul economiei europene, managementul tehnologic și capacitatea sa de a oferi o dezvoltare durabilă centrată pe resursa umană. La patru luni de la Summit-ul de la Sofia, suntem împreună pentru a consolida în continuare rețeaua europeană a noilor întreprinderi, a investitorilor și a factorilor de decizie și pentru a stimula cooperarea pe întreg continentul, inclusiv în Balcanii de Vest. Îndrăzniți să visați, să vă alăturați unui startup, îndrăzniți să eșuați și să învățați. Trebuie să facem un avantaj competitiv din abordarea bazată pe valori pentru startup-urile europene”, a spus Comisarul european pentru economie și societate digitală.

„Cred că ceea ce a reuşit Clujul şi ceea ce România face, încetul cu încetul, este să pună patru piloni pe masa discuţiei: primul, economia digitală, economică, prin care putem crea antreprenoriat şi un mediu de afaceri propice. Alt pilon este o administraţie corespunzătoare, care să dorească să lucreze pentru reducerea birocraţiei şi pentru a avea un Cod fiscal pe înţelesul tuturor şi o legislaţie a licitaţiilor. Apoi dezvoltarea în business de front-line și capital disponibil şi, nu în ultimul rând, forţa de muncă”, a subliniat Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu. România e departe, însă, de peisajul din declaraţiile ministrului: reprezentanţii din mediul de afaceri se plâng frecvent de schimbările legislative şi impredictibilitatea din domeniu, birocraţie excesivă şi criză pe piaţa forţei de muncă, fără proiecte concrete care să rezolve astfel de probleme.

Peste 1000 participanți – oficiali europeni, antreprenori, profesori, investitori, actori în antreprenoriat și inovație tehnologică din Europa Centrală și de Est sunt aşteptaţi la Cluj, unde sunt anunţate două zile de conferinţe, evenimente şi întâlniri. Participanții la Summit află noutăți de la jucători din Tehnologie, dar și detalii despre oportunitățile de finanțare europene direct de la Bruxelles, inclusiv despre programele de susținere a startup-urilor (Startup Europe, Consiliul European pentru Inovare, Digital Innovation Hubs, EIT Digital). De asemenea, în cadrul summitului, participanții pot intra în legătură directă cu liderii instituțiilor internaționale de finanțare (Banca Mondială, BEI, Fondul European de Investiții, IFC și BERD).

Programul summitului poate fi consultat AICI

Sursa foto: primăria Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.