Închide

Un proiect de birouri propus pe o arteră centrală aduce o nouă direcţie de „analiză” pentru Urbanismul de Cluj: „Ce vor zice oamenii peste 100 de ani când vor vedea clădirea asta?”

AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 21, 2019 2 1741

Proiectul unei noi clădiri de birouri propuse pe artera A. Iancu a fost prilej de discuţii şi exprimat păreri în legătură cu felul în care se construieşte în centrul oraşului.

Reprezentanţii societăţii Gurghiu Energy au revenit în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din această săptămână cu propunerea pentru o clădire de birouri. Asta după ce la o şedinţă precedentă din decembrie se ridicaseră o serie de probleme pe care le are proiectul, inclusiv accesul, şi s-a cerut atenţie sporită la arhitectura clădirii, dată fiind poziţia privilegiată a parcelei în oraş. Este vorba, mai precis, despre un teren de 1029 mp pe strada Avram Iancu la nr 4, aparţinând societăţii Gurghiu Energy (firma este una care figurează ca având obiect de activitate producerea energiei electrice). Proiectul propus de biroul EStudio presupune demolarea unei clădiri existente pe teren şi construirea unui imobil de birouri cu două niveluri de subsol, parter, două etaj şi o retragere (cu supantă). Proiectul ar beneficia de o parcare subterană pentru 24 de autovehicule (11 locuri în subsol 1 şi 13 locuri în subsol 2), iar terenul rămas va fi amenajat cu zone dalate și plantarea de spaţii verzi. Potrivit documentaţiei propuse de arhitecţi, clădirea este aliniată la frontul str. Avram Iancu, cu cornișa clădirii la 13-13.35 m faţă de cota trotuarului, conform prevederilor din PUG, iar etajul 3 este retras faţă de aliniament cu 3.75m. Fără a se lua în calcul spaţiile tehnice, clădirea ar avea o suprafaţă desfăşurată de 2263 mp.

În şedinţa de marţi au venit şi câţiva vecini din zonă, care şi-au exprimat îngrijorările în ceea ce priveşte felul în care viitorul şantier le va afecta casele. Proiectantul de la Estudio le-a spus oamenilor că nu există riscuri pentru clădirile vecine, având în vedere soluţiile tehnice care se vor folosi. Viceprimarul Dan Tarcea a precizat că proiectul ar trebui să ajungă şi la Comisia de Estetică, înainte de autorizaţia de construire. „Ar trebui să mergem pe această practică, înainte de AC, pentru astfel de proiecte, să colaborăm cu Comisia de Monumente, astfel încât să avem o abordare unitară pentru centrul oraşului”, a spus şi primarul Emil Boc. După care discuţia s-a mutat în altă zonă: a gunoielor. Având în vedere noile reguli privind colectarea selectivă, şi noul imobil ar trebui să aibă rezolvată această temă, cu un punct gospodăresc amenajat corespunzător şi accesibil.

Imaginile cu viitorul proiect au dus dezbaterea în altă direcţie, o dată ce primarul Emil Boc a dat cu ochii de ele. Primarul este cel care, la Cluj, conduce aceste şedinţe de Urbanism ale comisiei formate din specialişti în arhitectură şi urbanism. „Aia ce caută acolo? E monstruos! Eu vorbesc acum doar ca cetăţean, nu mă pricep, dar nu am mai văzut aşa ceva nicăieri în lume”, a intervenit Boc, referindu-se la etajul retras.

 

 

„Arată monstruos, o să ne trezim cu încă o urâţenie ca cea de pe blvd Eroilor? Ai o clădire şi mai pui o cocoveaţă de 6 metri pe ea? Nu e integrată în profilul zonei. Poate greşesc eu, luaţi-o ca pe o părere”, a mai spus primarul. Proiectantul responsabil de documentaţie a explicat că soluţia retragerii de la stradă a fost impusă de Comisia de Monumente. „Regimul de înălţime conform PUG e de P+2 şi etaj retras, dar în etajul retras s-a pus supantă. Să se elimine asta! 6 metri e prea mult pentru acest nivel, poate să rămână 3 metri”, a propus Claudiu Salanţă, membru în CTATU şi arhitect şef al judeţului. „Comisia de Monumente ne-a indicat să coborâm cornişa, de la P+3+R să mergem pe P+2+2R”, a spus reprezentantul EStudio. „Să se scrie acolo, în aviz: cu aprobarea dlui Scripcariu. Primarul de la vremea respectivă nu a fost de acord”, a glumit Emil Boc, pasându-i cuvântul lui Sorin Scripcariu, şeful CZM. „Ideea  a fost de a coborî mai mult la frontul străzii, pentru a se încadra într-o cornişă, pentru ca de la perspectiva pietonului să nu fie o clădire agresivă. Într-adevăr, poate pare ceva uriaş, s-ar mai putea studia un pic. Trebuie avută în vedere şi dezvoltarea ulterioară a zonei. Dacă fac ei acum o clădire mai mică, vecinii se vor plânge mai târziu că ei nu pot dezvolta casele lor pe cât prevede regulamentul”, a spus Scripcariu. „Sunt însă pe stradă clădiri care nu se vor schimba”, a atras atenţia Salanţă. Aşa că membrii comisiei au aruncat o „privire” spre alte clădiri existente pe stradă, de patrimoniu. „Arhitecţii ăia de acum 100 de ani cum au ştiut să facă aşa clădiri? Uitaţi-vă la clădirea de la Drept, la cea a Academiei! Ce vor zice oamenii peste 100 de ani, când vor vedea clădirea asta? Să găsim o soluţie care să reziste la timp! Totuşi, nu vorbim de o autorizaţie de garaje”, a spus Boc, cel care e primar la al treilea mandat şi conduce de ani de zile şedinţe de Urbanism, timp în care oraşul a fost populat şi cu multe exemple nereuşite de arhitectură şi haos urbanistic.

 

 

Pe final de discuţie, soluţia găsită a fost ca la momentul în care proiectul ajunge în Consiliul Local să se lase liberă opţiunea „supantă”. Aşadar, Planul Urbanistic de Detaliu poate înainte pe traseul de avizare, o dată rezolvate aspectele tehnice, urmând să se vină cu o altă soluţie pentru arhitectura clădirii.

 

Foto: imaginile sunt incluse în documentaţia estudio, postată de primăria municipiului Cluj-Napoca

2 comentarii

  1. e o urîțenie. normal că ăia vor să maximizeze spațiul, dar de aia avem plan de urbanism și comitete să nu autorizăm orice măgăoaie. dacă se va autoriza e clar că au impins ceva bani și au „convins” comisia și atunci e o chestie DNA-bilă. greu de rezistat tentației, sper că Emil Boc nu va lăsa chestia aia așa – ce naiba, un arhitect nu știe să armonizeze nevoile cu spațiul estetic al străzii. așa mediocrii au ajuns? știu o tonă de nemți care sunt uimiți de frumusețea patrimoniului arhitectural al clujului, hai să nu-l distrugem

  2. Acum sincer..arhitectul care a facut cacatul asta e mandru de el??? Lui ii place cum ar arata zona daca ar aviza asa ceva? Inteleg ca e foame de bani, dar totusi ar trebui sa ai o limita a bunului simt. Ar trebui sa isi dea foc la diploma, sa i se retraga dreptul de semnatura si sa o ia de la inceput cu scoala!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare