Închide

Colaps anunțat

Sport by Catalin Suciu - sept. 03, 2019 3 1366

La Universitatea conducătorii și-au încordat mușchii. Ioan Ovidiu Sabău era problema clubului acum câteva luni, după ce s-a ratat promovarea la baraj, în urma dublei cu Hermannstadt Sibiu.

În holul Cluj Arena, de la intrarea principală, vicepreședintele clubului Cosmin Irimieș, țipă tranpirat: „să plece toți, să plece Lobonț și managerul general!”, în după-masa în care U Cluj pierde primul meci cu Sibiul, scor 0-2.

Irimieș, fără prea multă putere la acea vreme în club, rămâne șef în câteva săptămâni, după ce președintele Radu Constantea primește un șut în fund de la Emil Boc, iar Sabău demisionează.  Irimieș conduce de unul singur clubul de fotbal din acest moment.

U Cluj anunță apoi cooptarea lui Octavian Moraru pe post de manager. Moraru, un basarabean cu relații apropiate de diverși impresari cu care a încercat în ultimii ani să prospere la diverse cluburi din România. El spunea așa: „eu vă aduc jucători, le plătiți doar bilete de avion, cazarea și salariile, iar la viitoarele transferuri primesc 25% din sumă”.

U Cluj, ca și cum ar fi trăit într-o lume paralelă, l-a luat pe Moraru. U Cluj însemnând Cosmin Irimieș, căci el a avut ideea absolut genială să-l aducă la club pe Moraru. Au semnat portughezii cu nemiluita, aruncându-se în ochii publicului exemplul Mediaș, unde Moraru a reușit să aducă câțiva jucători care ulterior au confirmat. Dar nimeni n-a mai spus despre eșecurile grosolane de la Rapid sau Poli Iași, despre falimentul adus de familia Moraru echipei Zimbru Chișinău sau despre alte imixtiuni dubioase cu impresari și fotbaliști implicați în aranjamente anchetate de UEFA în Portugalia, de exemplu, la echipe cu patroni chinezi în ligile inferioare.

La Universitatea au ajuns toți aceștia cu sprijinul nemăsuratului orgoliu al vicelui Irimieș care crede că se pricepe la fotbal mai bine ca oricine.  El m-a sunat după un pamflet publicat pe actualdecluj.ro (AICI) să-mi ceară răbdare, de parcă aș fi avut ceva cu Universitatea Cluj. Ei bine, asta e o altă problemă la U Cluj: sindromul auto-victimizării. „Tu ești omul lui ăla, tu ești prieten cu X, tu ești așa și așa și din acest motiv tu faci așa”.  Irimieș mi-a zis să am încredere, eu i-am zis că nu am și că e foarte riscant ce face. El a încheiat spunându-mi că: „timpul va demonstra!”.

Avea dreptate.

U Cluj e la retrogradare cu Moraru și portughezii care urmau să fie vânduți cu câte un milion de euro fiecare după promovare. În disperare și nepricepere, ce face Universitatea? Îi dă telefon lui Dinu Vamă, un dubios care a nenorocit și alte cluburi din România,tot de tradiție: FC Brașov și Rapid București. Vamă, acuzat la ASA Târgu Mureș că a șterpelit banii pentru înmormântarea bunicii portarului Florin Iacob, 2500 de euro strânși prin chetă de fotbaliști în semn de solidaritate față de colegul lor neplătit luni de zile.

Dinu Gheorghe asistă la meciul cu Metaloglobus de la București și spune, aproape enigmatic, că: vedem de mâine. Adică Vamă pune condiții să vină la U Cluj. Un neavenit din fotbalul românesc pune condiții să preia o echipă cu o istorie formidabilă. Atât de mare a ajuns disperarea și nepriceperea încât Dinu Vamă a fost ofertat de Universitatea.

Asta se întâmplă când tu renunți la singurul om de fotbal din conducere, Ioan Ovidiu Sabău. Îl stimez pe Sabău, cu toate că a greșit când l-a adus  pe Lobonț și i-am spus lui asta, dar cu Sabău te-ai luptat la promovare, ai ajuns la baraj.

Fără Sabău ai ajuns la retrogradare.

Nici celălalt din conducere nu e străin de ce e la Universitatea. Un papagal îmbrăcat în costum pe post de președinte, fără să-l recomande nimic pentru asta. Ăsta-i Radu Constantea.

Irimieș și Constantea au și ei la rândul lor diverși susținători. Și ei ar trebui să demisioneze din peluză.

Deocamdată n-a plecat nimeni de la Universitatea. Tot ei conduc.

Noapte bună „U”!

Medicul adus la „U” Cluj nu are drept de practică în România. În trecut a fost acuzat de trafic de migranți. Un sportiv de-al său a fost prins dopat și a pierdut o medalie olimpică

 

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  3 comentarii

  1. La U, multi se ingrijesc de faima si prea putin de constiinta.
   Toti vor sa cante Gaudeamus igitur si din nefericire il canta fals.
   Doar suporterii stiu sa cante si sa se veseleasca precum studentii in timp ce jucatorii in teren (adusi de prin toate colturile lumii) nu stiu dac au zece clase. Nu stiu daca ei stiu ce inseamna U.
   E nevoie de minte limpede la acest club si de aceea trebuie depolitizata conducerea. E nevoie de un LEADER care sa poata polariza tineretul clujean un leader care sa iubeasca si sa fie iubit de clujeni dar nu pentru faima si bani ci pentru ceea ce poate fi el ca om.La U nu s-au castigat bani dar s-au format oameni.

  Scrie un comentariu