Închide

Medicul adus la „U” Cluj nu are drept de practică în România. În trecut a fost acuzat de trafic de migranți. Un sportiv de-al său a fost prins dopat și a pierdut o medalie olimpică

SportTop News by Catalin Suciu - aug. 06, 2019 3 1345

Universitatea Cluj s-a schimbat din vară, după aducerea lui Octavian Moraru în club. Team-managerul răspunde de transferuri și de mutările sportive. Moraru n-a venit singur la U Cluj, ci cu un întreg staff.

Între numele propuse de Moraru se află și Alexandru Buza, prezentat de club drept „Specialist în medicină sportivă și nutriție”. Alexandru Buza (al doilea de la dreapta spre stânga -n.r.) îl înlocuiește practic la Universitatea Cluj pe doctorul Dragoș Vălean, unul dintre cei mai vechi oameni din club.  Moldoveanul care s-a ocupat impetuos de transferurile din Portugalia l-a adus pe Alexandru Buza, pe care îl purtase și la Iași sau Gaz Metan Mediaș, de exemplu. La toate cluburile din România pe unde a ajuns, Buza colabora mereu cu un alt doctor. La Mediaș erau doi, la Iași doi și așa mai departe. Motivul? Alexandru Buza nu are drept de practică în România!

„Specialistul în medicină sportivă și nutriție” are actele blocate la minister de foarte multă vreme. România nu îi recunoaște studiile medicale.  Din acest motiv, fiecare club la care a ajuns a avut nevoie de un back-up, adică de un doctor cu parafă care să gireze postul. La fiecare partidă jucată pe propriul teren, cluburile sunt obligate de regulament să aibă un doctor acreditat. Buza nu e. El se ocupă la Universitatea de partea de medicină sportivă.

E numărul unu la echipă după venirea lui Moraru.

Alexandru Buza, noul specialist, are un trecut cel puțin controversat. Pe vremea când activa în Republica Moldova, Alexandru Buza a fost acuzat de autorități că ar fi participat la constitutirea unui grup infracțional care se ocupa cu traficul de migranți.  Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova precizează printr-un comunicat de presă în iunie 2009 că:

„Poliţia a identificat trei persoane suspectate de organizarea migraţiei ilegale în spaţiul schengen. Grupul de persoane organizau plecarea ilegală a moldovenilor prin intermediul Federaţiei sportive de curaş (probă sportivă asemănătoare cu lupta corp la corp). Agenţia desfăşura activităţi individuale, fără aprobarea calendarului de participare şi a listei participanţilor la Agenţia sportului. (…) De complicitate în organizarea acestei filiere este şi Alexandru Buza, medic-şef al unui club sportiv, acesta având rolul de perfectare a actelor din numele Federaţiei sportive de curaş, precum şi instruirea persoanelor solicitante de a ajunge în spaţiul schengen pentru susţinerea reuşită a interviului la consulat.  Ofiţerii CCTP au stabilit, că preţul unei asemenea proceduri pentru un „client” varia între 3000 şi 4500 de euro.  În prezent, cei trei suspecţi sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal, iniţiat în baza art.362/1 al.2 Cod Penal al RM „Organizarea migraţiunii ilegale” (…)

Centrul de Presă MAI
23 iunie 2009

Comunicatul integral poate fi văzut AICI

Mai târziu, Alexandru Buza a activat la lotul olimpic de canotaj al Moldovei, figurând ca medic specialist. La Olimpiada de la Rio de Janeiro, canotorul Serghei Tarnovschi, reprezentând Moldova, a câștigat medalia de bronz.

În 2016, însă,  Tarnovschi a fost prins dopat în urma unui control, iar medalia i-a fost retrasă. Medicul Alexandru Buza se ocupa de lotul olimpic. Sportivul din Moldova fusese prins cu „Explozin”, un supliment nutritiv care conținea susținătoare de efort. Federația și specialistul din Moldova au încercat să se apere, spunând că cantitatea de substanță interzisă găsită în urma probelor ar proveni dintr-un supliment alimentar și că ar fi insignifiantă pentru a ajuta un sportiv. „Credem că medalia nu va fi retrasă. În analizele sale au fost depistate 8 picograme de substanțe interzise. Vă dați seama ce înseamnă asta? Este cea mai mică unitate de măsură. E a miliarda parte dintr-un gram. Așa o doză nu poate să dea efect benefic pentru randamentul unui sportiv. Sancțiunea poate fi între 4-8 luni. Serghei a fost trădat de compania care fabrică acele suplimente pentru sportivi”, a spus Buza, potrivit Ziarnulnational.md.

„Serghei a folosit acest produs un an şi jumătate şi a efectuat mai multe teste anti-doping, iar rezultatele mereu au fost negative. Substanţele de bază ale suplimentelor nutritive pentru sportiv sunt produse în China. De aceea, într-un caz dintr-o sută, sau dintr-o mie, se întâmplă așa ceva”, a mai spus medicul lotului olimpic național, potrivit canal3.md.

Sportivul a rămas, evident, fără medalie.

Fotbalist utilizat fără viză medicală, cu probleme cardiace

Tot la Universitatea a sosit în această vară juctătorul Kay, fundaș central care a activat în trecut la Universitatea Craiova. Surprinzător pentru CV-ul său, acesta a acceptat să joace în Liga secundă, spunând că a refuzat oferte pe sute de mii de euro din Slovacia, de exemplu.

Potrivit numaiu.ro, fotbalistul ar avea probleme cardiace și a evoluat în mai multe partide de verificare în această vară fără a avea viză medicală. La o zi după semnarea contractului, medicii de la Policlinica Sportivă refuză să îi pună lui Kay viza medicală pe carnet pentru că suspectează o afecțiune la inimă. Îl trimit la un control de specialitate. Examinarea cardiologică efectuată în data de 12 iulie de medicul cardiolog Alexandra Sabau Suciu conține o mențiune alarmantă: nu se poate exclude riscul unei morți subite din cauze cardiace în timpul efortului! Urmare a celor constatate la controlul de specialitate, Policlinica Sportivă îi refuză lui Kay viza medicală”, menționează sursa citată. (Articolul COMPLET)

Chiar dacă se știe că jucătorul ar putea avea probleme cardiace, acesta este dus cu echipa în cantonamentul din Slovenia și folosit, fără viza medicală, în toate cele trei meciuri disputate de ”U”!

Între timp, fundașul a primit viză și a debutat pentru Universitatea la meciul pierdut cu Reșița, când a și fost eliminat. Rămâne faptul că acesta a jucat în tot cantonamentul Univeristății fără viză medicală.

Alexandru Buza i-a transmis reporterului Actual de Cluj că nu face nici un fel de comentariu legat de activitatea sa curentă sau din trecut, fiind că nu este lăsat de conducere. 

L-am contactat și pe Octavian Moraru, cel care l-a adus pe Buza la Cluj și cam peste tot pe unde a fost. După ce nu a recunoscut că doctorul Buza nu are drept de practică, Octavian Moraru a admis, totuși, că medicul e consultant nutriționist în acte. Apoi, Moraru spune că „sunteți rău intenționat”.

-Domnule Moraru, a jucat Kay cu sau fără viză medicală în cantonament? 

-Cine v-a dat informații, e ori prost informat ori rău intenționat. Are toate testele făcute, are și viză medicală și tot. Nu are probleme cardiace. A trecut toate examenele. A fost consultat de cel mai bun doctor din Cluj, nu mai știu cum îi spune. Până la urmă nu-i un om de pe stradă care a venit și-a jucat fotbal. A jucat și la Craiova. Și acolo a primit viza. 

– A jucat în cantonament cu sau fără viză?

-Cu viză, cu tot.

-Păi viza medicală e de dată recentă.

-Și recentă și înainte. 

-De ce doctorul Alexandru Buza nu are drept de practică în România?

-Ei, nu are, are, sigur că are.

-Păi Ministerul Sănătății nu îi recunoaște studiile în România.

-Așa, și? Nu sunt recunoscute studiile, dar doctorul e un consultant nutriționist care face din staff-ul nostru cu care am lucrat peste tot. Văd că aici nu se prea vrea performanță, se pun piedici, așa cum faceți dumneavoastră acuma. Încercați să scormoniți tot felul. 

– Nu scormonim, căutăm răspunsuri. De exemplu, tot doctorul Alexandru Buza a fost cercetat într-un dosar din Republica Moldova care viza migrația ilegală.

-Ce, ce? Ce dosar, ce? Știu eu despre ce-i vorba. Eu știu ce se făcea în anii aceia în Moldova. Plecau 10 sportivi la competiții și câțiva care nu aveau treabă cu sportul. Asta a fost realitatea anilor 90. Atunci putem spune că toți sportivii au fost complici. Cine făcea migrație ilegală erau cei de sus, care erau sus. Nu erau doctorii sau sportivii complici. Complicii au făcut pușcărie. Apoi dacă s-a demonstrat că nu avea nici o vină, care-i problema? Îmi pare că sunteți rău intenționat. Noi am făcut performanță peste tot. La Mediaș, la Iași, unde nimeni nu ne dădea nici o șansă. Punând presiunea asta, nu cred că merită să mai pierdem timpul să mai facem performanța. Avem și alte oferte. Văd că nu tragem toți în aceeași direcție.

– Nu e treaba jurnaliștilor să susțină o echipă sau alta. 

-Păi toată lumea trebuie să susțină performanța, nu? Și noi ne dorim performanță. Dar trebuie să ne susțină toți. 

-Nici asta nu e treaba noastră. Sportiv, cum vi s-a părut echipa în prima etapă?

– Începutul e dezastruos, trebuie să strângem rândurile. Nu-mi fac probleme. Când am început la Mediaș, am început cu patru înfrângeri și un egal și apoi am făcut performanță. La Iași am avut patru șuturi pe poartă în primele cinci meciuri. Apoi am făcut istorie, am intrat în play-off, cea mai bună clasare a echipei. Noi am adus numai jucători buni. Toți pe care i-am adus joacă la echipe bune în România. Cinci sunt la Hermannstadt, doi la Craiova, doi la CFR, mulți, mulți. Nu vă faceți probleme, noi am avut discuții și cu alții înainte de a veni la Cluj.

– Cu Petrolul?

– Aia știți voi, că aia a apărut în presă. Nu doar acolo, cu multă lume. Am ales U Cluj datorită orașului, stadionului, suporterilor și că aici se vrea performanță, că nu vor fi scandaluri. Acum e puțin diferit. Facem valuri într-un pahar cu apă. 

– S-a plătit comision la vreunul dintre jucătorii pe care i-ați adus?

-În mod normal nici nu e normal să explic, dar o voi face. Nici un comision nu s-a perceput pe vreun jucător. Clujul nu a cheltuit un leu, asta a fost înțelegerea, regula de bază. Clujul nu are resurse suficiente pentru a achita comisioane.

-Păi toți acești jucători și-au plătit singuri, de exemplu, biletele de avion?

-Nu, echipa trebuie să achite toate biletele de avion. Păi cum, trebuia să vină și cu bani de acasă să joace la U Cluj? Sau cum? 

– Există o înțelegere între Dvs. și club în privința unor viitoare procente din transferuri? Dacă Universitatea vinde vreun jucător, primiți procent? 

-Asta e o chestie internă. care rămâne între noi, între mine și club.  Tot încercați să mă provocați, la ce întrebări îmi puneți.

-Sunt lucruri care trebuie lămurite pentru opinia publică, fiindcă au venit foarte mulți jucători.

-Noi facem performanță dacă va fi liniște. Dacă plecați la Barcelona și creați acest haios, rezultatele vor fi dezastruoase. Nu sunt întrebări plăcute cele pe care mi le puneți. Trebuie să ne gândim ce-am făcut, dar n-am făcut nimic. Sunt întrebări care nu își au rostul. Eu cred în echipa asta și garantez că va fi matematic promovată cu o lună înainte de sfârșitul campionatului.

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  3 comentarii

  1. deci fara smecheri cu trecut dubios. Ar fi bine sa se faca organigrama si sa se stie fiecare pe ce post este la U Cluj si cu ce se ocupa. Toti sunt la gramada luati (unii cu pile chiar). La bine toti se baga in fata si la greu ramane numai Dulca cu raspunderea. Asa a fost si cu Sabau. Ar fi bine ca Dulca sa-si aleaga el partenerii nu sa-i inpuna cineva de la „partid”.

  Scrie un comentariu