Închide

Turnul de lângă viitoarea Filarmonică contestat de vecini: ”pentru un profit de 8 milioane de euro se distruge o stradă unde oamenii locuiesc și așa în condiții vitrege”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 06, 2019 0 802

Un proiect deja discutat la urbanism pentru un turn în zona viitorului ansamblu al Filarmonicii gândit de Primăria pre B-dul 21 Decembrie – Năvodari, amplasament acum ocupat cu o parcare, a strâns o opoziție mare din partea vecinilor din zonă, care au i-au cerut Primăriei să se gândească de două ori înainte să aprobe un astfel de turn masiv care aglomerează și aduce neajunsuri vecinătăților. Beneficiarul a venit la ședință cu un avocat, iar proiectantul a transmis Comisiei de Urbanism că argumentele vecinilor sunt nefondate. În schimb, comisia a cerut o reconfigurare a funcțiunilor dorite și a cerut să vadă ce câștigă comunitatea, după cum a subliniat arhitectul șef al orașului.

”Pot intelege impactul și nemulțumirile (vecinilor de pe Callatis – detalii AICI) deoarece e primul bloc din zonă. Dar aici chiar nu văd care este problema”, și-a început arhitectul Sorin Scripcariu (președinte și al Comisiei Zonale de Monumente și invitat la masa Comisiei de Urbanism a lui Boc, având în vedere acest nou statut) prezentarea unui proiect prin care se dorește amenajarea unui imobil cu trei niveluri de subsol, parter, șapte etaje și unul retras pe strada Năvodari nr.2, în fosta incintă Vel Pitar.

Parcela pe care se dorește construcția are 1729 mp și a fost prinsă în Planul Urbanistic Zonal al Filarmonicii, dar nu a fost și reglementată în niciun fel. De aici și controversele proiectului. Imobilul  propus pe parcelă are două corpuri cu regim de înălțime, trei subsoluri, parter, 7 etaje și unul retras unde se doresc birouri, respectiv locuințe. Spațiul verde va fi de 187 mp iar o sevitute de 338 de mp va fi donată Primăriei. Se propun 37 de apartamente și s-au prevăzut 67 de locuri de parcare.

Un perete spre viitorul ansamblu al Filarmonicii studiat de Primărie printr-un Plan Urbanistic Zonal și cu autorizație de construire eliberată, urmează să fie calcan de 32 de metri.

Proiectantul a ținut să mai spună, având în vedere că cei din comisie au strâmbat din nas că nici sala de concerte a Filarmoncii nu va fi mai spectaculoasă și că va aduce în zonă un calcan mult mai mare de 35 de metri, odată ce Primăria va porni acest proiect.

 

În discuție au fost invitați mai întâi să se exprime vecinii din zonă veniți în număr mare la ședința de urbanism la care s-a discutat proiectul.

Oamenii s-au plâns că și așa Primăria din Cluj a încurajat traficul în zonă prin amenajarea parcării cu barieră pe amplasamentul viitoarei Filarmonici unde nu a dat locuri pentru riverani și nici nu a reușit să oprească petrecerile de noapte drifturi și scrâșnit de roți, iar acum vrea să aprobe în zona Năvădari un imobil cu 9 niveluri care va aduce în zonă probleme legate de aglomerație și trafic. „O să ajungem ca în zona Pieței Mărăști”, au mai semnalat vecinii. „Legile sunt făcute de administrație și orice spunem o să aveți zece ascunzișuri ca, legal, să aveți dumneavoastră dreptate ca să aprobați. Profitul pentru un astfel de proiect este de 7-8 milioane de euro. Proporțiile de putere nu sunt echilibrate. Și un copil vede că un astfel de imobil nu se potrivește în această zonă. Trebuie să fie rezonabili”, au mai spus un alt vecin.

Vezi și primele discuții de anul trecut de la urbanism privind acest proiect: Video ”Filarmonica” încurcă toate vecinătățile. O documentație a Domnului Președintelui de la Monumente a zăpăcit la propriu specialiştii din Comisia de Urbanism a lui Boc

Viceprimarul Dan Tarcea l-a repezit inițial spunând că e normal ca, dacă un investitor pune un leu, să vrea să facă profit și că rolul comisiei este să judece din pespectiva urbanistică problema. Apoi, a revenit și a spus că trebuie găsite soluții comune, prin dialog. O altă proprietară a unei case din zonă a venit cu argumente din legile europene privind calitatea vieții și din constituție care garantează un mediu curat și sănătos.

„Așa am ales zona pentru lipsa de supraglomerare. Am găsit o casă propusă spre demolare pentru care am plătit și am demonstrat că poate fi salvată. Nu am primit-o cadou. Au muncit două generații pentru ea. Vrem să locuim și să rămânem aici, avem copii. E o concentrare de intelectuali în această zonă, poate par patetică când zic, dar dacă ei nu pot fi sănătoși și nu pot dormi noaptea, atunci este foarte rău. Trebuie să facem ceva pentru structura acestui centru fără spațiu verde”, a mai spus aceasta.

La începutul prezentării, Primarul Emil Boc a lipsit de la discuții. Primarul s-a reîntors pe parcursul discuțiilor. Respectiva vecină a mai ținut să îi explice și primarului situația, însă arhitectul Adrian Iancu a repezit-o că nu sintetizează problemele. „Doamnă, trebuie să plec. Mă pierdeți. Dacă vreți să vă susțin, scurtați”, a intervenit Adrian Iancu.

„Va fi un Centru Cultural, nu văd de ce s-ar lipi de această cladire. Centrul Cultural a fost conceput să arate cumva. Nu văd de ce s-ar vrea să se pună un turn lângă”, a mai intervenit vecina.

În discuție a fost invitat și reprezentantul Jandarmeriei să își spună punctul de vedere. Colonelul Opincă a spus că Ministerul a dat avizul pentru viitorul proiect, dar a cerut Primăriei să aibă în vedere faptul că este nevoie de mobilitate rapidă pentru jarndarmi mai ales că accesul în zonă se blochează și de multe ori sunt piedici în operativitatea intervențiilor. El a mai spus că în zonă se propune o stradă a Jandarmeriei care nu va putea fi niciodată realizată deoarece instituția deține o construcție care nu poate fi demolată.

„Faceți parter, cinci etaje și unul retras cât zice PUG-ul. Îl respectectați și gata. Am cunoștințe care stau în această zonă și problemele semnalate de oameni privind parcarea cu barieră sunt chestiuni reale. Seara sunt evenimente neplăcute care se petrec în această parcare, întreceri între mașini, gălăgie”, a spus și arhitectul Adrian Iancu.

„Mi-a venit o idee și o să punem camere video, nu putem închide această parcare pe timp de noapte  deoarece este publică”, a intervenit viceprimarul Dan Tarcea.

„Ăștia care petrec aici, râd de poliție”, l-a completat Iancu. Arhitectul a mai luat în calcul faptul că nici proiectul nu beneficiază de spațiu verde pentru viitorii locatari.

Arhitectul Vlad Negru, membru în Comisie, a spus că înțelege exasperarea oamenilor legată de blocajele și mașinile parcate aici deoarece au apărut după ce una dintre unitățile operative ale Jandarmeriei a intrat în renovare și s-au relocat efectivele în acestă zonă. El a mai adăugat că autorizația de construire eliberată pentru Centrul Cultural Transilvania (Filarmonică) a produs efecte juridice, că acest teren a fost inclus în respectivul Plan și i s-au impus servituți și suprafețe, însă în mod bizar nu și reglementări clare. Arhitectul a mai spus că în centru este nevoie de birouri și că B-dul 21 Decembrie deja devine zona 0 de business a orașului. Cât despre nemulțumirea oamenilor care locuiesc în centru, Negru a ținut să spună că cei care dețin astfel de proprietăți beneficiază de alte facilități, în detrimentul locurilor de parcare sau spațiilor verzi, au acces facil la servicii, la spațiul public din centru.

„Vom avea rufe la uscat care concurează cu Filarmonica”, a spus și arhitectul Mihai Racu, membru în comisie în detrimentul locuințelor care se doresc prin proiect.

Arhitectul Sorin Scripcariu a ofertat riveranilor parcări cu chirie în viitorul ansamblu. Vecinii au cerut chiar Primăriei să ia parcela și să facă un parc pentru locuitorii de aici.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus în cadrul discuțiilor că parcela pare una supraconstruită. Arhitetctul Voicu Bozac a opinat că viitorul calcan propus va aduce prejudicii și că ar trebui să se renunțe la legătura între cele două corpuri propuse și să se facă birouri. Chiar și așa înalte cum se propune deoarece în cazul birourilor sunt alte standarde de respectat care pot fi asigurate.

S-a mai spus că arhitectura acestui ansamblu ar trebuie să se aprobe doar când se va ști cea a Filarmonicii, iar alte voci au opinat că ar fi nevoie de refacerea înălțimii acestui imobil și, la fel, să se opteze doar pentru amenajarea de birouri aici.

Arhitectul șef Daniel Pop a mai spus că nici calitatea viitoarelor apartamente nu poate fi asigurată în formula propusă și că ar trebuii să se facă fie locuințe, fie birouri. „La locuințe e nevoie de P+5, cu respectarea tuturor retragerilor. Ar trebuie două aprtamente de 80-90mp pe nivel pentru asigurarea calității”, a spus Pop. Membrii comisiei au divagat din nou privind retragerile proiectului, calcanul propus și în scenă a intrat primarul Emil Boc care a ținut să sintetizeze. „Deci trebuie să opteze pentru varianta A sau B, birouri sau locuințe.”

Arhitectul Sorin Scripcariu a ținut să sugereze că oricum clădirea spre care este propus calcanul era în PUZ-ul Centrului Cultural Transivania ca sediul Academiei de Muzică despre care a înțeles că oricum nu se va mai face.

Nici un oficial al Primăriei, nici arhitetcul șef nu au vrut să facă vreo referire la proiectul Filarmonicii sau la motivația pentru care în PUZ a fost introdusă și această parcelă pe care se dorește edificarea ansamblului de locuințe și birouri contestat acum de vecini.

„Trebuie să mai verificam încă o dată autorizația de construire pentru Filarmonică să vedem exact despre ce este vorba să nu ne trezim că se face un calcan și nu va mai avea de ce să se lipească”, a fost singura remarcă făcută de arhitectul șef.

Oficialii Primăriei și comisia au mai spus că există și probleme legate de faptul că accesul se face pe pe 3,5 metri și au mai semnalat că, deși e un Plan Urbanistiz Zonal de restructurare, nu a văzut nimic din propunerile proiectanților la capitolul câștig comunitar.

Beneficiarul acestui proiect, Cristian Tivadar, investitor imobiliar în Cluj prin societatea Tiv Construct, a fost prezent la ședința de urbanism dar nu a intervenit ci doar s-a agitat prin spatele primarului Emil Boc și a dialogat în privat cu proiectantul Sorin Scripcariu. Tivadar a venit însoțit la ședința de urbansim și de avocatul Radu Șomlea (la care lucrează și liderul de grup al consilierilor locali PNL , Radu Moisin) care a stat pe scaun aproape de Scripcariu și a urmărit discuțiile.

Chiar primarul Boc a remarcat la începutul ședinței prezența lui Șomlea și posibilitatea ca cei nemulțumiți de felul în care Comisia lucrează să acționeze Primăria în instanță.

Arhitectul Sorin Scripcariu a spus pentru Actualdecluj.ro că nici vecinii nu sunt de bună credință și că au semnat împotrivă inclusiv unii care stau într-un bloc de pe Dorobanților, cel cu o reprezentanță a unei firme care vinde produse on-line. Arhitectul a mai precizat că oamenii de pe Năvodari locuiau lângă o incintă de producție, cea a Vel Pitar și că argumentele lor legate de calitatea vieții nu sunt justificate.

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare