Închide

Video ”Filarmonica” încurcă toate vecinătățile. O documentație a Domnului Președintelui de la Monumente a zăpăcit la propriu specialiştii din Comisia de Urbanism a lui Boc

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 19, 2018 0 1264

Un imobil mixt propus pe o parcelă de peste 1700 de metri pătraţi de pe strada Năvodari nr. 3 învecinată cu amplasamentul unde Primăria a studiat amenajarea ansamblului dedicat Filarmonicii, dar şi cu Jandarmeria Română ”a făcut ravagii” printre specialiştii din Comisia Tehnică de Urbanism. Aceştia au discutat aproape o oră asupra reglementărilor legale la care ar trebuie să se raporteze proiectanţii şi s-au învârtit în jurul sintagmelor de zonă studiată şi zonă reglementată. Şi au mai adus, subtil în discuţie, o temă – cea a proiectulu urbanistic al Filarmonicii şi a realizării lui. Proiectul mai este valabil până în 2021.

Primarul Boc s-a arătat chiar supărat deoarece specialiştii n-au discutat înainte cu ”domnul Preşedinte” (Sorin Scripcariu, noul preşedinte al Comisiei de Monumente din Cluj, cel care a făcut documentaţia) să se pună de acord şi-l fac să piardă timpul transformând şedinţa într-un seminar. În ciuda discuţiilor, în forma promovată, documentaţia de pe Năvodari nu respecta nici Planul Urbanistic Zonal nici Planul Urbanistic General.

Pe amplasamentul de pe Năvădari nr. 2, de peste 1700 mp, ocupat până anul acesta de o unitate de producţie, arhitectul Sorin Scripcariu a propus un imobil mixt – birouri, locuinţe, spaţii comerciale – cu două niveluri de subsol, parter, mezanin, 6 etaje plus unul tehnic cu acoperiş tip terasă. Beneficiar este Velpitar. Procentul de ocupare al terenului propus a fost maxim 60% şi coeficientul de utilizare de 3,6. Imobilul e deservit de o parcare subterană cu 70 de locuri în care accesul propus se face pe o alee de 5 metri, printr-o rampă.

Direcţia de Urbanism a Primăriei i-a cerut proiectantului prin Certificatul de Urbanism să se raporteze la Planul Urbanistic Zonal al Filarmonicii, în care parcela de 1700 mp fusese studiată având în vedere vecinătatea ei cu terenul de pe 21 Decembrie 106, pe care Primăria a studiat amplasarea unui complex dedicat Filarmonicii Transilvania. Arhitecţii din Comisie au pus la îndoială decizia, menţionând că n-are fundament legal.

În timpul discuţiilor preliminare, primarul Emil Boc a vorbit cu secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, în paralel. După ce a terminat, Boc a revenit la şedinţa de urbanism şi a jucat rolul de supărat, având în vedere că membrii Comisiei Tehnice erau în dezacord.  ”Nu facem seminarii aici, nu îl puneți pe ordinea de zi dacă nu ştiţi sigur la ce document ne raportăm. Eu nu v-am cerut să puneţi acest punct pe ordinea de zi dacă nu este clar. Stăm aici cu hârtiile în față și ne jucăm de-a șoarecele și pisica, în loc să vă decideţi în comisia mică”, a subliniat Boc.

Apoi i-a cerut arhitectului Adrian Iancu să enunţe ce a decis comisia operativă. Iancu i-a amintit primarului că cei din comisia operativă constată, nu decid, dar că în forma prezentată, documentaţia pentru imobilul mixt de pe Năvodari nr. 2 nu respectă nici Planul Urbanistic Zonal (funcţiune necompatibilă), nici Planul Urbanistic General (Procent de Ocupare a Terenului prea mare, faţă de cel reglementat în zona, 40%).

”De asta-s comisiile operative, ca să discutaţi. Staţi la masă şi cu domnul preşedinte (Sorin Scripcariu este noul preşedinte al Comsiei Zonale a Monumentelor din Cluj) şi ajungeţi la o formulă”, a completat Boc.

Arhitectul Iancu a continuat şi a subliniat că documentaţia are şi alte discrepanţe generate de faptul că s-a dorit folosirea la maxim a potenţialului parcelei – lipirea de vecinătăţi, calcane propuse pe două laturi, nefiind dintre cele mai fericite abordări în opinia sa. ”Nici locuirea nu e compatibilă, la birouri sunt semne de intrebare, accesul de 5 metri nu permite circulaţia a două maşini, una care intră şi cealaltă care iese. Apoi este observația celor  de la Jandarmerie. Propunerea mea este să mai avem o discuţie”, a mai spus Iancu.

Auzind de Jandarmerie şi văzând la masă Inspectorul-şef de acolo, Boc i-a dat cuvântul. Reprezentatul Jandarmeriei, vecină cu viitoare investiţie propusă, a spus că instituţia nu este la curent cu propunerea, dar şi că viitoarea construcţie are nevoie de un aviz (atât pentru partea de urbanism cât şi pentru autorizare) de la Ministerul de Interne pentru care trebuie parcursă o procedură.

Boc l-a asigurat că Primăria nu va da niciun fel de aviz, nici în Consiliul Local nici mai departe, fără respectarea tuturor cerinţelor legale.

Discuţiile pe tema proiectului au continuat, având în vedere că Boc le-a cerut membrilor să ajungă la un consens, dacă tot au pus punctul pe ordinea de zi.

Directorul de la Urbanism din Primărie, Corina Ciuban, a încercat să facă lumină în cazul documentației şi a venit cu o nouă interpretare: Certificatul de urbanism s-a dat de Primărie pentru elaborarea unui Plan Urbanisc de Detaliu, nu pentru un Plan Urbanistic Zonal. „Parcela aceasta a fost analizată când s-a făcut Planul Urbanistic Zonal pentru Filarmonică. Atunci nu era acordul proprietarului, fiind o parcelă privată, de aceea proiectantul de atunci nu a putut-o reglementa prin Planul Urbanistic Zonal. Atât s-a cerut: fiind în vecinătate, ce se întâmplă pe parcelă să fie conex cu ceea de se întâmplă în apropriere( unde este Centrul Cultural Transilvania cu sediul şi sala de concerte pentru Filarmonică – n.red.). Trebuie preluate indicii din PUZ şi funcţiunea din PUG”, a fost varianta expusă de Ciuban.

Boc a ţinut să le amintească celot din comisiei că nu se pot raporta la PUG dacă Direcţia ceruse deja prin Certificat de Urbanism să se facă PUD, raportat la PUZ-ul Filarmonicii. El a mai ţinut să spună despre propunerea şefei Direcţiei de Urbanism că e un punct de vedere argumentat. ”Filosofiile la seminarii. Respectaţi ce a cerut Primăria”, a completat Primarul.

Andreea Mureşan, şefa de la Strategii urbane a spus că nu se menţionează cum se preiau reglementările din PUZ. S-a venit cu propunerea să se respecte regulamentul PUG şi funcţiunea din PUZ. Arhitectul Sorin Scripcariu a remarcat că logica de a lua ce vrem, când vrem, nu este reuşită.

Primarul a indicat raportarea la PUZ, dar a remarcat că ar exista şi o a doua variantă în care proiectanţii renunţă la demersul de faţă şi pornesc de la 0 pentru PUZ.

Arhitectul şef al Judeţului, Claudiu Salanță a spus că situaţia proiectului de pe Năvodari este urbanistic reglementată, dar nelegiferată. ”Nu găsești zona studiată în lege. În acest caz, PUZ-ul prevedea PUD şi atâta timp cât acesta este valabil proiectanţii trebuie să se încadreze în el”, a atras atenţia Salanţă.

Arhitectul şef al oraşului, dar şi arhitetctul expert al Primăriei, Ligia Subţirică, au apreciat că nu se poate face o struțo- cămilă, să se raporteze o parcelă la două documentaţii de urbanism. Mai ales că la urbanism trebuie să se judece dacă se poate sau nu legal.

Chiar Primarul s-a lansat într-o interpretare personală a regulamentului PUZ-ului care interzice funcţiunea de locuire. De aceea în documentaţia lui Scripcariu au apărut apartamentele propuse în imobilul mixt ca locuinţe de serviciu.

”Tot ce nu e interzis, ceea ce e permis’ se face’, a enunţat Boc, un principiu de liberalism pe care îl susţine când s-a referit la tema legată de locuinţele propuse.

Arhitectul Mihai Racu a spus clar că regulamentul PUZ-ul Filarmonicii reglementează parcela Filarmonicii şi că a făcut un fel de servituţi şi a pregătit străzi pentru ca investiţia să se poată realiza. Indicii de ocupare a parcelelor vecine n-au fost definiţi, doar s-a recomandat corelarea vecinătăţilor cu respectivul proiect al Filarmonicii.

Arhitectul Voicu Bozat a oferit o altă perspectivă, înainte de a intra în discuţia tehnică privind proiectul propus de Scripcariu. Bozac a spus că susţine varianta realizării unui PUZ de restructurare pe parcela Velpitar de pe Năvodari nr. 2, având în vedere că PUZ-ul Filarmonicii (valabil doar până în 2021) nu a reglementat respectiva parcelă. În plus, Bozac a spus că cei prezenţi trebuie să ia în calcul toate variantele, inclusiv faptul că investiţia Filarmonicii poate să nu se realizeze, iar în cazul respectiv, imobilul propus de Scripcariu ar lăsa în urmă două calcane către proprietatea Primăriei de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106.

Boc a decretat ca documetanţia să meargă la comisia mică, iar după discuţii să formuleze o propunere legală pe care proiectul o poate urma.

Şedinţa Comisiei de Urbanism a avut loc în 18 septembrie. În aceeaşi zi, pe o reţea de socializare, arhitectul Judeţului, Claudiu Salanţă, a încărcat o fotografie cu un apus de soare deasupra unei pajişti.

Alţi arhitecţi membri al Comisiei de Urbansim au pus comentarii cu umor care aminteau de ”zăpăceala” zilei cu zona studiată şi zona reglementară.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.