Închide

Cobai pentru Europa: Clujul, singurul oraș din țară care primește milioane de euro pentru soluții pentru locuri de muncă

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 10, 2018 0 2717

Cluj-Napoca este unul dintre cele 22 de orașe europene care primesc 92 milioane de euro, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), ca să găsească soluții pentru creșterea calității vieții din orașele europene – mai exact creșterea numărului de locuri de muncă. E singurul oraș din România pe această listă.

„Prin aceste cereri de proiecte, transformăm orașele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Și deoarece securitatea urbană și siguranța spațiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii”, spune comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

Cele 22 de orașe au primit finanțare în cadrul celei de a treia cereri de proiecte privind acțiunile urbane inovatoare în trei categorii: adaptarea la schimbările climatice – Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Autoritatea combinată a metropolei Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franța), calitatea aerului – metropola Aix-Marseille Provence (Franța), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia), locuințe – Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franța) și respectiv locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia).
Printre exemplele de proiecte se numără noi soluții pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, o nouă generație de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, locuri de joacă școlare cu protecție ridicată în cazul valurilor de căldură în Paris locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta și activități de orientare profesională inovatoare în Ventspils. Comisia Europeană a lansat, de asemenea, cel de-al patrulea apel de propuneri de proiecte în cadrul acțiunilor urbane inovatoare. 100 milioane de euro sunt puse la dispoziția orașelor pentru a finanța proiecte inovatoare de protejare și reducere a vulnerabilității spațiilor publice, așa cum a fost anunțat în Planul de acțiune din 2017, în cadrul Agendei europene privind securitatea.

Mai exact Clujul primește aproape 4,5 milioane de euro ca să gestioneze forța de muncă în creștere a orașului. „Orașul Cluj-Napoca urmărește să gestioneze vulnerabilitatea sa ridicată față de tehnologiile emergente (sic-n.red.) și să anticipeze problemele pe care le creează emigrarea semnificativă și populația în îmbătrânire”, arată prezentarea proiectului Primăriei, Cluj Future Work. Cu acești bani, susține municipalitatea, ar urma să fie construită o economie bazată pe cunoaștere și să închipuie un ecosistem al muncii sustenabil. „Câteva industri culturale și creative – pilot vor fi conectate cu serviciile de business pentru a gestiona nepotrivirea dintre cerere și ofertă și a întări modelele de business pentru industri locale promițătoare. Un focus puternic va fi de asemenea pe profesiile cele mai susceptibile la automatizare pentru a sprijini tranziția către industria 4.0. În fine, dar nu în cele din urmă (sic-n.red.), să găzduiască o economie locală înfloritoare dar de asemenea inclusivă, proiectul va integra în activitățile sale comunități dezavantajate și marginalizate. Centrul acestor acțiuni complementare va fi centrul cultural local care va fi echipat cu tehnologie de ultimă oră”. Proiectul a fost depus dde Centrl Cultural Clujean în asociere cu asociația de IT ARIES, Asociația Cluj IT, Cluster Mobilier Transilvan, Transylvania Creative Industries Cluster, fundația AltArt, Universitatea de Artă și Design din Clu-Napoca și asociația Plai. Mai jos prezentarea tuturor proiectelor în broșura obținută de actualdecluj.ro de la Reprezentanța Comisiei Europene la București, cu mențiunea că prezentarea proiectului depus de Cluj-Napoca se află la pagina 45:

UIA 3rd Call Projects by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.