Închide

Ce preţuri se cer pentru apartamentele din noile ansambluri de blocuri din oraş?

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 11, 2018 0 650

 

Sute de noi apartamente urmează să fie disponibile pe piaţa imobiliară din Cluj-Napoca, la final de 2018 sau început de 2019, odată cu finalizarea celor mai noi ansambluri rezidenţiale din cartierele municipiului Cluj-Napoca – Gheorgheni, Mărăşti, Zorilor, Europa sau Iris, arată o analiză a portalului CompariImobiliare.ro. În acest început de toamnă, preţurile cerute pentru locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, au consemnat o creştere dede 1,2%, potrivit datelor Imobiliare.ro.

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,4% în prima lună de toamnă, de la 1.525 la 1.531 de euro pe metru pătrat util, conform celor mai recente date publicate de Imobiliare.ro. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, respectiv cu 0,3% (de la 1.566 la 1.561 de euro pe metru pătrat util); cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, au consemnat un avans important, anume de 1,2% (de la o valoare de 1.483 euro pe metru pătrat util, până la 1.501 euro pe metru pătrat).

„Se știe că, în luna septembrie, activitatea de tranzacționare cu proprietăți rezidențiale (atât vânzare, cât și închiriere) cunoaște o intensificare semnificativă comparativ cu lunile de vară. În acest context, apartamentele disponibile spre achiziție pe piața autohtonă au recuperat declinul consemnat în august. În perioada menționată, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, pe plan național, un avans de 1,9%, de la nivelul de 1.197 de euro pe metru pătrat util valabil la finele lunii precedente, până la 1.220 de euro pe metru pătrat util. În special sub influența segmentului nou, tendința de creștere a fost resimțită în toate centrele regionale analizate, chiar dacă aceasta a fost mai temperată comparativ cu evoluția la nivel de țară”, menţionează reprezentanţii Imobiliare.ro.

Citeşte şi:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

La fel ca înaintea crizei imobiliare, apartamentele se vândă încă din şantier, cu toate riscurile aferente.

Cei de la CompariImobiliare.ro au întocmit o listă cu ofertele din cele mai noi ansambluri la care se lucrează în Cluj.

În zona Europa, un nou ansamblul rezidenţial este format din 3 corpuri de clădire şi dispune de 94 de apartamente cu 1,2,3 şi 4 camere. Preţul locuinţelor variază între 55.000 şi 227.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Se predau în stadiu semifinisat, iar termenul de finalizare prevăzut este luna decembrie 2018. Ansamblul dispune de 64 de locuri de parcare în subteran, dar şi locuri de parcare supraterane.

Într-o fostă zonă industrială a oraşului, Iris, mai mulţi dezvoltatori s-au apucat de construit blocuri. Un astfel de complex are nu mai puţin de 279 de apartamente (cu 1,2,3 şi 4 camere), cu suprafeţe cuprinse între 37 şi 110 mp. Locuinţele ar trebui să se predea în stadiu semifinisat, la finele lunii decembrie 2018. Preţul/mp este de 1.200 de euro + TVA (la plata cash), iar un loc de parcare costă 5.000 de euro + TVA. Ansamblul ar dispune de 450 de parcări supraterane, dar şi de o suprafaţă de 3.000 mp de spaţiu verde.

În Gheorgheni, dezvoltatorii unui ansamblu rezidenţial cu apartamente cu 1, 2 şi 3 camere, cer un preţ/mp de 1.400 de euro (TVA de 5% inclus). Garajele subterane costă 6.000 de euro. Contractul final, respectiv CFuri, ar trebui să existe până la data de 30 ianuarie 2019.

Tot în Gheorgheni, se lucrează la un proiect cu patru corpuri de clădire cu diferite destinaţii: rezidenţial şi comercial. Sunt disponibile apartamente cu 2 şi 3 camere, cu suprafeţe între 51 şi 87 mp, predate în stadiu semifinisat, la un preţ/mp de 1.500 de euro + TVA. Locul de parcare subteran costă 7.000 de euro + TVA. Termenul de finalizare anunţat este 30 ianuarie 2019.

În Zorilor, „un complex imobiliar cu design aparte” include încă 59 de apartamente (cu 1, 2, 3 şi 4 camere). Locuinţele se predau la stadiu semifinisat, preţul/mp fiind între 1.274 şi 1.475 de euro + TVA. Locul de parcare subteran costă 6.500 de euro + TVA. Ansamblul urmează să fie finalizat în 2019.

 

Potrivit unui raport de început de an a filialei Transilvania a Coldwell Banker, cel mai scump oraş din ţară şi vecinătăţile sale ar urma să primească şi în 2018 o „infuzie” de 4.400 de locuinţe. Datele Direcţiei Regionale de Statistică arată că în prima jumătate a anului în întregul judeţ s-au finalizat 3461 de locuinţe, cu 1209 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.