Închide

Bienala de Arhitectură are o secţiune şi la Cluj: sâmbătă se discută despre arhitectura de la sate şi se văd cele mai bune proiecte în domeniu

ActualitateTop News by Kristina Reştea - oct. 11, 2018 0 1172

 

„Unii arhitecţi se gândeau că decât să se complice cu proiecte în oraş, e mai simplu să facă nişte case la ţară, că acolo e mai uşor să obţii avizie”, ne spunea recent un membru al comisiei de Urbanism a Judeţului, dând exemplu de felul de gândire care pune în pericol imaginea localităţilor rurale, mai ales în acest nou avânt imobiliar. Câteva dintre exemplele bune de proiecte în domeniul rural se văd în această sâmbătă la Cluj, unde se va discuta, de asemenea, şi despre versiuni de „Aşa nu”. În acest an, Bienala Naţională de Arhitectură şi-a distribuit evenimentele în mai multe oraşe din ţară, iar Clujului îi revine secţiunea de Rural.

Evenimentele au loc sâmbătă şi sunt organizate sub egida Uniunii Arhitecților din România (UAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania (OART) și cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) Cluj-Napoca.

Astfel, sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 11:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei are loc expoziția Bienalei Naționale de Arhitectură – Secțiunea „RURAL” și a Lucrărilor de Diplomă (FAU 2018) realizate pe subiectul ”rural”. Cu această ocazie, profesioniștii și publicul interesat se vor putea întâlni cu o serie de specialişti în domeniul arhitecturii rurale, al patrimoniului și al inovației.

După cum au explicat organizatorii, în această secțiune s-au putut înscrie toate proiectele, indiferent de funcțiune sau gabarit, destinate mediului rural, care își propun să activeze resursele locale (specific local, tehnici/ meșteșuguri/materiale, precum și forța de muncă) și să ofere continuitate și dezvoltare durabilă comunității. Poate fi vorba despre o gospodărie, o autoritate locală, un agent economic, o parohie sau alt tip de beneficiar), condiţia este ca lucrarea să fi fost finalizată în ultimii 5 ani. Curatorul secţiunii este arhitectul Horațiu Răcășan, iar juriul este format din arhitecţii Ignis Duvagi, Köllő Miklós, Eugen Vaida. „În ultimii 50 de ani, noțiunea de arhitectura rurală (și ruralul, în general) s-a aflat într-un con de umbră, de dezinteres din partea majorității arhitecților și a publicului, dintr-un complex cultural (auto)indus. Acest lucru a dus la consecințele nefaste atât de vizibile astăzi pe tot teritoriul României. E timpul să revalorizăm mediul rural (care reprezintă cca. 80% din teritoriul României și 40% din populație) și arhitectura rurală, promovând lucrări care pot servi drept reper, cu vocație de model pentru aceste zone vaste, amenințate să-și piardă identitatea și valoarea. În mediul rural, arhitectura are, mai mult decât în alte medii, două roluri importante – de depozitar și în același timp, de resursă. Ea este depozitarul identității/cunoașterii locale specifice și este o resursă de dezvoltare economico-socială”, arată organizatorii.

 

Programul zilei de sâmbătă, la Cluj:

  • 11:00 – Conferința părintelui Gabriel Herea asupra luminii și a astronomiei în arhitectura bisericii Pătrăuți
  • 11:30 – Conferință dl. Tudor Urcan, specialist în geometrie sacră
  • 12:15 – Prezentare „Așa da sau Așa nu”, arh. Horațiu Răcașan
  • 13:00 – Prezentare arh-șef CJ Cluj Claudiu Salanță, „Proiecte din mediul rural – înainte și după întâlnirea cu instituția arhitectului șef”
  • 14:00 – Prezentare „Ambulanța pentru monumente și mobilizarea comunităților locale” – arh. Eugen Vaida
  • 15:00 – Lansarea Ghidurilor de arhitectură pentru zonele Dobrogea, Secuime și Transilvania Centrală
  • 16:00 – Prezentarea proiectului „Harta Meșterilor” – arh. Marina Gingirof
  • 17:00 – Prezentarea nominalizaților – arh Ignis Duvagi, președintele juriului secțiunii ”Rural”
  • 18:00 – Gala de Premiere a secțiunii ”Rural”

Expoziția proiectelor participante la secțiunea ”Rural” va putea fi văzută în perioada 13-25 octombrie, la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, în foaier (str. Observatorului, nr. 34-36).

Pe tot parcursul lunii octombrie, orașe din țară găzduiesc expozițiile secțiunilor și galele de premiere, dar şi o serie de evenimente conexe. Acestea „vor permite implicarea în manifestările organizate nu numai a profesioniștilor, ci și a categoriilor mai largi de public, interesat de conferințe, gale, proiecții de filme, expoziții în spații publice cu mare audiență (teatre naționale, piețe centrale, etc.)., Vor eficientiza de asemenea dialogul dintre generațiile de arhitecți, de la tineri absolvenți, la nume de răsunet în arhitectura românească”, consideră arh. Ileana Tureanu, președintele UAR.

Oraşele Bienalei:

 

Foto: proiect casa cu stuf, arh H. Răcăşan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.