Închide

Clujul are liber la cheltuieli. Nu-l scotea din „apărător al penalilor”, acum îl tratează cu „felicitări”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 16, 2019 0 737

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care în trecut îl certa adesea pe primarul Emil Boc, pentru că alocă bani  bisericilor în detrimentul spitalelor, a venit în ședința Consiliului Local de ieri ca un sol de pace, ”cu armele jos”, dispus la „colaborare”. Reamintim că bugetul municipiului Cluj Napoca, aferent anului 2019, a fost supus aprobării în ședința de ieri a forului administrativ local. Dacă Ungureanu  i-a dat prilejul primarului Emil Boc să se folosească de prezența sa în scop politic, consilierii locali ai opoziției au anunțat că refuză să voteze proiectul. Motivul? Niciunua dintre inițiativele de proiecte propuse anul trecut primarului Emil Boc nu au fost luate în seamă, deși edilul a promis că le va implementa.

La cât se ridică bugetul municipiului Cluj Napoca

Bugetul general al municipiului se ridică la circa 326 de milioane de euro, din care bugetul local este de 287 de milioane de euro. 45% din această sumă este direcționată către proiecte de investiții. Potrivit estimărilor bugetare,  investițiile pentru care s-au prevăzut cheltuieli în 2019 se vor finaliza, în cea mai mare parte, din 2020 încolo. Primarul Boc a mai enunțat încă o dată prioritățile bugetare. A ținut chiar să amintească, printre toate proiectele, că Primăria are alocați bani pentru procedura de exproprieri, în vederea amenajării Parcului Est, aceasta după ce deputatul independent Adrian Dohitaru a fost cel care s-a spetit, în ultimii ani, în tot soiul de campanii pentru a atrage atenția asupra importanței Parcului Est. Dohotaru a fost cel care a avertizat că Primăria vrea să amenajeze un aquapark, proiect care ar distruge zona Parcului – cotată în acest moment cu un potențial deosebit în privința creșterii calității vieții. La nivel declarativ, primarul Emil Boc se tot laudă de ani de zile că va amenaka Parcul Est, fără ca Primăria să fi demarat vreun proiect concret în acest sens.

Detalii despre proiectele de investiții: Se aprobă bugetul Clujului. Câți bani de investiții sunt și pe ce vrea să-i cheltuiască Primăria

Dintr-o dată, Ungureanu a devenit „de-al casei” în Primăria lui Emil Boc

Nu cu mult timp în urmă, primarul Emil Boc nici nu se sinchisea să-i răspundă deputatului USR Emanuel Ungureanu, ba chiar a arătat în mai multe rânduri, că-l consideră demn de tot disprețul său. La ședința de ieri, însă, Boc a abordat cu totul alt discurs, iar Ungureanu – anterior un mare contestar al lui Emil Boc (nu demult îl acuza pe edil că a concesionat în mod ilegal terenul pentru construcția LukMed, benefciind apoi preferențial de servicii medicale ale doctroului Lucan), nu s-a lăsat mai prejos. Altădată agitat, Ungureanu s-a așezat ieri la masa de ședințe a Consiliului Local foarte calm și l-a rugat pe Boc ca împreună cu președintele Consiliului Județean Alin Tișe să se implice mai mult pentru sănătatea clujeană. În trecut, Ungureanu îl arăta cu degetul pe primarul Boc, pentru că aloca bani bisericilor în detrimentul spitalelor. Acum, același Ungureanu s-a arătat dispus să „colaboreze” cu primarul Boc pentru preluarea de către autorotățile locale în administrare a căilor de acces către clinicile Spitalului Județean Cluj și a curților acestora care sunt în ruină, precum și pentru rezolvarea problemelor legate de spațiul în care funcționează Centrul de Transplant (un pod ilegal) și chiar pentru asigurarea unor dotări la Centrul de Transfuzii.

L-a felicitat pe Boc

Dacă înainte îl acuza că-i protejează pe penali, acum Ungureanu l-a felicitat pe edilul Emil Boc. A invocat chiar și responsabilitatea morală, în fața celei legale, ca să fie mai convingătot. Și cum nici aceasta nu era îndeajuns pentru a ne convinge de larga aprecierea ce i-o poartă edilului, a relatat că a și vorbit la telefon cu el, „de dimineață”, sub forma unei discuții preliminare:

“Am avut astăzi o discuţie preliminară cu domnul primar. De 9 luni încerc să avem o discuţie aprofundată pe o problemă care ne arde, nu doar pe noi, clujenii, ci şi pe cei care vin în această comunitate pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Cine beneficiază de multă încredere, domnule primar, are şi responsabilităţi pe măsură. Sigur, pe zona Clinicilor, în zona de acces către Medicală II, Diabet, Institutul Inimii sau către Neurochirurgie, nu este nicio porține a administraţiei locale, însă dumneavoastră aveţi contact cu toţi actorii importanţi din acest oraş. Acesta era îndemnul meu. Dacă mergem spre Clinicilor strada este asfaltată, este totul în regulă, pe toate axele oraşul arată foarte bine. Când intri în curţile spitalelor ai sentimentul că te desprinzi complet( …) Soluţia este una singură. Oraşul este suficient de bogat încât să preia fără nicio problemă toate căile de acces şi curţile măcar la cele 33 de secţii şi clădiri ale Spitalului Judeţean Cluj (…) Vă felicit pentru ceea ce faceţi la Clujana, sunt lucrări consistente, cu rezultate foarte clare şi pacienţii sunt mulţumiţi de condiţiile de acolo. Suntem o comunitate. Aţi fost şi prim ministru. Aveţi o altă perspectivă asupra comunităţii medicale. Clujul este singura scăpare pentru foarte mulţi bolnavi din toate zonele ţării. Un oraş bogat trebuie să fie un pic mai generos decât 4% care este foarte puţin”, a spus, printre altele Ungureanu.

Deputatul a făcut apel și la PSD pentru a se implica în rezolvarea problemelor Centrului de Transfuzii care e în subordinea Ministerului. “Vreau să îi rog și pe consilierii locali și pe parlamentarii PSD să facă apel la doamna ministru Sorina Pintea pentru o problemă foarte gravă. Centrul Regional de Transfuzii nu are generator de curent. Este o chestiune de 50.000 de euro. Dacă se produce o pană de curent în Cluj, sângele se strică şi vorbim de o chestiune veche de când lumea, una banală care nu trebuie să ţină de politică. Doamna Pintea este deschisă ca ministru’’, a arătat Ungurenu.

Primarul Boc i-a servit lui Ungureanu tipicul său discurs privind „ușile deschise”, „disponibilitatea”, „deschiderea sa” fața de propuneri și l-a asigurat că va face toate demersurile necesare pentru „binele suprem” al spitalelor din oraș. I-a mai spus că Primăria nu prea poate concret să facă deocamdată nimic deoarece nu are competențe legale. Boc i-a mulțumit frumos lui Ungureanu pentru tot ceea ce face. „Blocajele de la nivel ministerial sunt enorme. De un an şi jumătate, Oncologia, pentru o parcare, să facem un parking din banii noştri, stăm blocaţi pentru lipsa unei semnături din minister. Şi mie îmi este jenă, am fost şi la Institul Inimii, îţi rupi picioarele în gropile de acolo, cetăţeanul nu ştie că nu e în competenţa primarului. Sper să găsim şi în acest an soluţii să îi sprijinim. Sunt preocupat de situaţia de la Centrul de Transfuzii şi eu am fost acolo de două ori”, a spus Emil Boc. Celor de la PSD, Boc le-a răspun cu un dicurs lung și alambicat, după ce i s-a adus la cunoștință că veniturilor prin măsurile adoptate de Guvern au crescut, de fapt, bugetul, și nu l-au scăzut. Boc a conchis împăciuitor că în măsura în care sunt dorite de clujeni, toate proiectele inițiate de cei de la PSD vor fi realizate.

Consilierii opoziției, bugetul municipiului e mai mare

Consilierii locali au aprobat proiectul de buget în cadrul ședinței extraordinară din 15 aprilie. Liderul opoziției, Dan Morar, a ținut să sublinieze că prognoza anunțată anul trecut potrivit căreia bugetul local pierde 28 de milioane de euro nu a fost așa dramatică și că veniturile au crescut, de fapt. De asemenea, Morar a anunțat că PSD se va ține de cuvânt – nu votează bugetul și nici nu a propus niciun proiect pe bugetul din 2019 deoarece majoritatea deținută de PNL în plen permite primarului să nu țină oricum cont de proiectele propuse, așa cum s-a întâmplat anii trecuți.

E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri „înverzite” în noul PUG

De la Parcul Est şi reţea de spaţii verzi, Clujul a ajuns la Aqua Park, cu „King Cobra”. Ce spune despre planurile primăriei arhitectul care a lucrat la „desenarea” unui posibil parc de peste 100 de ha în Gheorgheni

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare