Închide

Clujenii şi locurile de muncă: pregătiţi pentru relocare dacă primesc un job mai bun (Studiu)

EconomieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - feb. 17, 2016 0 499

Peste 66% dintre clujeni declară că sunt dispuși să se mute în alt oraș pentru un job mai bun, potrivit studiului realizat în toamna anului trecut în rândul candidaților de la Târgul de Cariere, aunţă organizatorii. Conform cercetării, 66,26 la sută dintre respondenții din Cluj afirmă că ar accepta un loc de muncă în altă localitate, fie în țară, fie în străinătate.

Totuşi, după sibieni, clujenii sunt locuitorii cei mai puțin dispuși la relocare, conform studiului efectuat în Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. „La polul opus, 78,4% dintre ieșeni ar schimba orașul pentru un job mai bun, același lucru l-ar face 71% dintre bihoreni, în timp ce în Mureș procentul disponibilității la relocare este de 69%, iar în Sibiu de aproape 65%”, arată organizatorii TdC.

Citeşte şi:

Angajări și relocări: producătorii internaționali își caută la Cluj ingineri pentru fabricile din România

Pe de altă parte, o altă analiză arată că locuitorii Clujului consideră că este relativ uşor să îţi găseşti aici un loc de muncă. Sau cel puţin asta indică cel mai recent Eurobarometru, studiu pe care Comisia Europeană îl face odată la trei ani, începând cu 2004, privind Percepția calității vieții în orașele europene. Astfel, Clujul este printre singurele 14 orașe unde majoritatea celor intervievați au spus că este ușor să-ți găsești un job. 67% dintre clujeni au răpuns cu „da#. Față de precedentul Eurobarometru din 2012, percepția față de găsirea unui loc de muncă e mai mult decât pozitivă în cazul Clujului (+25%). Același răspuns majoritar pozitiv l-au dat praghezii (72%), cetățenii din Munchen (62%) și cei din Bratislava (62%).

Citeşte mai multe despre datele din Eurobarometru aici:

Ce au spus clujenii, europenilor, în 2015. Cum își vede Clujul infrastructura și clujenii traiul în Capitala Ardealului

Alte date din analiza organizatorilor Târgului de Cariere arată că tinerii din Cluj sunt interesaţi de voluntariat –  aproape 59% dintre respondenții din Cluj spun că au făcut voluntariat ori au făcut parte dintr-un ONG pentru mai mult de 6 luni. În cazul tinerilor IT-iști din Cluj, procentul este chiar mai mare, de 73,53%.

Cum şi-ar alege clujenii angajatorul

În cadrul cercetării realizate la Târgul de Cariere, ediția de toamnă, candidații au oferit informații legate de motivația și așteptările lor de la viitorul loc de muncă. „41,18% dintre candidații clujeni care au răspuns cercetării afirmă că reputația companiei este foarte importantă pentru ei, 53,99% consideră că e destul de importantă, în timp ce pentru 15% dintre respondenți reputația companiei este puțin sau deloc importantă.

Un aspect extrem de important pentru clujenii care își caută un loc de muncă este posibilitatea de promovare pe care o au în cadrul organizației. 64,42% dintre cei care au participat la cercetare la Cluj spun că este foarte importantă pentru ei această componentă, în timp ce 31,29% o consideră destul de importantă. La polul opus, 4,29% dintre candidații clujeni incluși în cercetare consideră că posibilitatea de promovare este puțin importantă pentru ei. În plus, 54,91% dintre respondenți afirmă că programele de dezvoltare profesională sunt foarte importante pentru ei, 41,10% afirmă că sunt destul de importante, în timp ce 3,99% spun că aceste programe sunt puțin importante”, arată datele TdC.

O cercetare separată i-a vizat pe candidații de la Târgul de Cariere în IT de la Cluj-Napoca. Aici rezultatele au fost apropiate de cele înregistrate în rândul candidaților de la Târgul Global. Totuși, apar câteva diferențe. Față de candidații de la Târgul Global, IT-iștii sunt mai dispuși să se mute în alt oraș (66,26% disponibilitate de relocare în rândul candidaților de la Târgul Global față de 70,59% la Târgul în IT). În plus, candidații în IT declară în măsură mai mare că au făcut voluntariat, față de candidații care au participat la Târgul Global (73,53 la IT și 58,89% la Global).

Studiul a fost efectuat în 6 orașe – Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș – în lunile octombrie și noiembrie 2015, pe un eșantion de 1160 de persoane, dintre care 326 de clujeni care au participat la Târgul de Cariere Cluj Global și 111 de IT-iști participanți la Târgul de Cariere în IT.

Când vine târgul de job-uri la Cluj

Ediția de primăvară a târgului va avea loc în perioada martie-aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova. Târgul de Cariere Cluj Global va avea loc în 29-30 martie, iar Târgul de Cariere în IT în 31 martie-1 aprilie, ambele se vor desfășura la Sala Polivalentă. Până acum, și-au anunțat participarea la TdC Cluj câteva zeci de companii printre care Accesa, Emerson, Intacct Development, Lidl, Accenture, Bombardier, Bosch, buw,  Coresystems Software, E.ON Business Services, Kaufland, Garmin, McDonald’s, Moqups, msg systems România, Office Depot, Porsche Engineering, Siemens, Steelcase, Sykes, Terapia – a SUN PHARMA Company.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu