Închide

O copie a mastodontului ortodox de pe strada Coastei ajunge pe Calea Turzii

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 17, 2016 0 2455

Complexul teologic din Mărăști (strada Coastei), realizat de Arhiepiscopia Ortodoxă cu un amplu sprijin din partea autorităților locale și centrale, va fi dublat într-o zonă centrală a orașului, mai exact pe Calea Turzii, numărul 2-14, în imediata vecinătate a Universității maghiare Sapientia (la mică distanță de catedrala Greco-Catolică). Terenul de peste 3.500 de mp s-a aflat inițial în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Prin 2008, instituția intenționa să-l exploteze în baza unui parteneriat public-privat. Ulterior, la cererea mai marilor Bisericii, amplasamentul a fost transferat cu titlu gratuit Arhiepiscopiei, care se angaja să realizeze un Centrul Misionar care să înglobeze și o grădiniță și o sală de sport pentru școlile din zonă. Numai că promisiunile de atunci n-au nimic în comun cu realitatea de astăzi.

Unde a dispărut Centrul Misionar al Arhiepiscopiei? Ce obține orașul

Pentru a convinge administrația județeană să dea terenul cu titlu gratuit, mai marii Bisericii ortodoxe s-au angajat că vor construi un Centru Misionar, grădiniță și sală de sport. Numai că proiectul prevede altceva: o clădire de cinci etaje (P+5E), care va deservi ca sediu pentru Protopopiat. Mai sunt prevăzute birouri și alte anexe. Nu lipsește, desigur, capela (adică o biserică). Nu se regăsește nicăieri sala de sport, iar grădinița a fost înghesuită în trei încăperi de la parter. Comisia Monumentelor nu a avizat Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect, dar cu toate acestea Primăria l-a aprobat.  Politicienii se înghesuie să le facă pe plac mai marilor Bisericii. Așa se face că Arhiepiscopia ortodoxă s-a ales cu ultimele parcele de teren pe care administrația publică le-ar mai fi putut exploata în beneficiul comunității. Sunt nenumărate școli care au rămas fără sedii, în urma proceselor de retrocedare. 80% din Muzeul de Artă a fost, de asemenea, retrocedat. Nu aveam un parking și locuri de parcare, iar liceele din zona respectivă nu au săli de sport pentru copii.

Cum a scăpat Primăria de 7000 de metri pătrați

Prin 2010, primarul Sorin Apostu făcea ample demersuri pentru a transfera gratuit Arhiepiscopiei un teren de peste 7000 de metri pătrați, pe strada Coastei. Romii care ocupau acolo terenul, în mod abuziv, au fost mutați peste noapte la rampa de gunoi de la Pata Rât. În 2011, Arhiepiscopia începea lucrările la construcția care doi ani mai târziu avea să devină Complexul Teologic „Nicolae Ivan”, o monstruozitate arhitecturală – potrivit specialiștilor urbaniști. Iar Primăria nu s-a limitat să dea doar terenul gratuit, a oferit și fonduri semnificative Arhiepsicopiei. La fel a procedat și Consiliul Județean. La schimb, politicienii au tot fost cadorisiți cu cea mai înaltă distincție pe care o oferă Biserica: „Crucea Transilvană”. La inaugurarea Complexului Teologic „Nicolae Ivan”, în 2013, însuși Vicor Ponta – premier la vremea respectivă – a venit să-și ia în primire Crucea Transilvană.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare