Închide

Pe clujeni îi enervează doar zgomotul din oraș. Aerul, spațiile verzi și curățenia sunt în regulă

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 17, 2016 0 478

Parchezi mașina pe o arteră din oraș timp de 2 zile și o găsești înțesată de praf. Clujenii sunt însă mulțumiți de calitatea aerului din oraș în proporție de 51%. Și de cutățenile, în proporție de 68%. Zboară zilnic avioanele peste oraș și, totuți, un procent foarte mare, 47%, sunt mulțumiți de nivelul de zgomot din Cluj-Napoca.

Concluziile privind gradul de satisfacție al clujenilor față de mediul înconujurător din oraș au rezultat în urma Eurobaromentrului din 2015, publicat luna trecută de Comisia Europeană și care măsoară felul în care este percepută calitatea vieții în orașele europene. Studiu se face o dată la trei ani în 79 de orașe europene, începând din 2004. În cadrul Eurobarometrului din 2015 au fost intervievați peste 40.000 de oameni din 79 de orașe europene. Clujul a fost printre acestea, alături de 2 alte orașe din țară, București și Piatra Neamț. Eșantionul per oraș e de 500 de respondenți.

AICI părea clujenilor despre infrastructura și administrația clujeană

Ce au spus clujenii, europenilor, în 2015. Cum își vede Clujul infrastructura și clujenii traiul în Capitala Ardealului

În ceea ce privește mediul înconjurător, mai mult de jumătate dintre clujeni sunt satisfăcuți de calitatea aerului, de nivelul de zgomot, de curățenie sau de spațiile verzi din oraș. 51% din respondenții din Cluj sunt satisfăcuți de calitatea aerului. Cei mai mulțumiți sunt locuitorii din Piatra Neamț. În schimb, bucureștenii (în proporție de 75%) sunt total nemulțumi de calitatea aerului din Capitală.

În ce orașe europene sunt cei mai mulți oameni satisfăcuți de aerul pe care îl respiră:

1

(topul primelor orașe europene, după gradul de satisfacție al locuitorilor privind calitatea aerului, potrivit Eurobarometru 149/2015)

Capitala este pe locul trei în lista orașelor europene unde cetățenii sunt nemulțumiți de calitatea aerului.

1

 

În Cluj-Napoca, doar 13% dintre locuitori nu sunt mulțumiți de calitatea aerului.

cluj

cluj2

Referitor la nivelul de zgomot, 51% din clujeni nu sunt mulțumiți de vielul de zgomot din oraș. În timp ce bucureștenii, în proporție de 67% sunt nemulțumiți. Doar cei din Piata Neaț sunt satisfăcuți. În eurobaromentru s-a constatat că în orașele mici, locuitorii sunt mult mai mulțumiți de acest paramentru decât oamenii din orașele mari sau capitale.

1

cluj

cluj2

 

Clujenii sunt, în schimb, mulțumiți de curățenia din oraș (16% pe deplin salisfăcuți și 52% satisfăcuți). Cei mai mulțumiți sunt locuitorii din Piatra Neamț.

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

La capitolul spatii verzi – adică parcuri și grădini publice – 71% din clujeni sunt mulțumiți.

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

În topul celor mai mulțumiți de spațiile verzi sunt locuitorii din Malmo (97%) și cei din Munchen (95%).

1

(topul celor mai mulțumiți locuitori de spațiile verzi – sursa – Eurobaromentru 2015)

În opinia clujenilor, cele trei probleme majore ale orașului sunt serviciile medicale, infrastructura rutieră și educația.

cluj

sursa tabelelor din text- Eurobarometru 2015 – FLASH EUROBAROMETER 419, Quality of Life in European Cities 2015)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare