Închide

Clujenii, nominalizați la cinci categorii la Gala Premiilor AFCN. Manager cultural premiat: „Clujul are o scenă foarte activă și inovatoare”

ActualitateCultură by Kristina Reştea - ian. 11, 2017 0 269

Șase asociații din Cluj care derulează proiecte culturale sunt nominalizate la Premiile Administrației Fondului Cultural Național. Lista integrală a categoriilor și nominalizărilor poate fi consultată AICI

Premiile sunt acordate organizațiilor neguvernamentale „în semn de recunoaștere a contribuției la transformarea societății românești”, spun inițiatorii demersului. Premiile se află abia la a doua ediție, iar Gala de decernare a premiilor va avea loc luni, 16 ianuarie. Dintre cele zece categorii la care s-au făcut nominalizări, la jumătate dintre ele apar pe listă și proiecte clujene.

Clujul are reprezentare și în juriu, iar Rarița Zbranca de la AltArt, una dintre premiantele galei de anul trecut, ne-a spus cum se vede „capitala Transilvaniei” pe harta mare a proiectelor culturale.
Clujul are o scenă foarte activă și inovatoare, așa că prezența unor inițiative și a unor profesioniști din cultura independentă clujeană în lista de nominalizări e foarte firească. Cred că sunt mai multe inițiative clujene care merită recunoaștere și apreciere, premiile AFCN sunt o astfel de ocazie. M-aș bucura să găsim și alte forme și prilejuri de a-i aprecia pe cei care fac o treabă extraordinară”, spune Rarița Zbranca. „Premiile reflectă activitatea din 2016, mai puțin în cazul categoriilor Management Cultural și Rezistența în cultură, care sunt pentru realizările de-a lungul întregii cariere”, completează membra juriului.

Kinga Kelemen e nominalizată la „Premiul pentru management cultural”, care se acordă unei persoane care a contribuit prin activitatea depusă în ultimii 10 ani la susţinerea culturii contemporane românești, la valorizarea patrimoniului ori la buna înţelegere a fenomenelor artistice și facilitarea accesului cât mai larg al publicului la cultură. Argumtentul prezentat în favoarea clujencei: „Pentru activitatea de management în domeniul artelor spectacolului și implicarea în proiectul GroundFloor Group”.

Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public se acordă unei iniţiative „ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului”. Alături de patru organizații din București, la această categorie apre și Asociația Urbannect din Cluj pentru Sufrageria Urbană. „În acest an trebuie foarte serios să ne reevaluăm resursele. Anul trecut am început să simțim acut că trebuie să ne mărim echipa, să externalizăm, sa cooptăm și alți colaboratori. Avem planuri mari, nucleul conceptual e același, încercăm să diversificăm căile de exprimare, nu numai locațiile”, spune arhitectul Dan Clinci de la Urbannect. E simplu de găsit oameni pentru proiecte de acest fel? „E și nu e. Mulți sunt entuziasmați și puțini rămân când e de pus umărul. Dar e grozavă lumea din Cluj. Toți fac câte ceva, e o efervescență de n-ai mai văzut asa ceva”, conchide Clinci.

Câteva imagini de la proiectele Urbannect din oraș:

Două organizații din Cluj sunt nominalizate pentru Premiul pentru comunicare și mediere culturală. Acesta se acordă „unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societăţii, formarea de publicuri noi și/sau dezvoltarea de audienţe”. Alături de două organizații din București și una din Târgu Mureș sunt nominalizate și Asociația Reactor de creație și experiment cu proiectul Teen Spirit #2 și Asociația pentru Performanță și Cultură, pentru „Cele mai frumoase cărți”.
O altă categoria unde clujenii au șanse să fie răsplătiți este cea pentru incluziune socială și dialog intercultural. Premiul „se acordă pentru o iniţiativă culturală care a implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate”, iar organizația din Cluj nominalizată este Create.Act.Enjoy, pentru proiecte de Terapie prin artă.
Cam ce face Create.Act.Enjoy:
Organizația Transylvania Trust, care administrează castelul Banffy din Bonțida este nominalizată pentru Proiectele de protejare și restaurarea patrimoniului construit din Transilvania. Categoria: Premiul pentru rezistență în cultură, care se acordă unei organizaţii care continuă să-și desfășoare activitate de peste 10 ani.
 Din acțiunile Transylvania Trust:

FOTO. Cum arată și cum a fost gândit noul Centru de Arte și Meşteşuguri din Castelul Bánffy de la Bonțida

Au fost invitați să facă parte din juriul de nominalizare și selecție reprezentanți ai premianților din 2015: Andreea Borțun (Asociația TET, Alexandria), Miki Braniște (Asociația Colectiv A, Cluj), Cosmina Goagea (Asociația Zeppelin, București), Raluca Iacob (Asociația M3, București), Sorina Jecza (Fundația Triade, Timișoara), Mihaela Michailov (Asociația Replika, București), Miruna Tîrcă (Asociația Komunitas, București), Rarița Zbranca (Asociația AltArt, Cluj).

.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.