Închide

FOTO. Cum arată și cum a fost gândit noul Centru de Arte și Meşteşuguri din Castelul Bánffy de la Bonțida

ActualitateCulturăDezvoltareDin județTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 23, 2016 0 1933

Castelul gazdă de festival Electric vă dă cel puțin un motiv în plus să vreți să îl vizitați: are, de câteva zile, un centru de Arte și Meșteșuguri, în aripa principală a clădirii. Arhitecții responsabili de amenajare noii funcțiuni au explicat pentru Actualdecluj.ro cum au gândit intervențiile.

Administratorii castelului Bánffy din Bonțida au inaugurat centrul în 18 septembrie, iar proiectul este rezultatul concursului Waiting for Revival organizat de asociația Transylvania Trust cu scopul de a refuncționaliza aripa principală a Castelului Banffy. Intervențiile trebuiau să se înscrie într-un buget de 10.000 de euro, să fie realizate în cadrului unui workshop și rămân în castel temporar, pentru cinci ani, menționează cei care au lansat apelul de proiecte.

Concursul lansat a dat posibilitatea sa se aleagă două soluții: interior și exterior. Așa că au fost alese două echipe câștigătoare: echipa Norma, responsabilă de amenajarea interioară, și cei de la Blajin pentru decorul exterior, după cum a explicat reprezentanta fundației, Adela Luiza Avram.

FOTO: Alexandru Fleșeriu

FOTO: Alexandru Fleșeriu

 

La interior au fost organizate o sală multifuncțională și spații pentru atelierele de restaurare care au loc aici în fiecare vară, ne explică arhitectul Alexandru Fleșeriu, care a realizat proiectul alături de Péter Eszter (echipa Norma). Nu s-a intervenit la structura istorică și chiar și tavanul din beton adăugat în vremuri comuniste a „primit” îmbunătățiri. „Propunerea are un contact minimal cu structura istorică a castelului. S-au creat instalații multifuncționale care deservesc fiecare spațiu în funcție de caracter. Pentru sala principală am recreat o parte din bolțile prăbușite cu ajutorul unei instalații de iluminat care consistă dintr-o serie de becuri agățate de tavanul de beton pus în timpul socialismului. În spațiile pentru ateliere am creat instalații care funcționalizează spatiul și în același timp îl iluminează ambiental. Aici pot fi găzduite ateliere de mai multe tipuri: tâmplărie, tinichigerie, dulgherie”, menționează Fleșeriu.

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

 

Cum a fost gândită amenajarea? „Contemporan, adaptat funcționalității unui atelier, dar prin corpurile de iluminat s-a incercat punerea în valoare a spațiului. Mobilierul s-a realizat prin interpretări contemporane ale unor piese precum lavițe sau scaune thonet”, menționează Alexandru.

 

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

Foto: Alexandru Fleșeriu

 

Noul obiectiv din cadrul castelului unde au loc de câțiva ani workshop-uri și diverse intervenții de restaurare a fost anunțat de câteva luni. Chiar în timpul ediției din acest an, din iulie, a festivalului care a pus castelul pe harta evenimentelor, Electric Castle, Csilla Hegedus, din partea Transylvania Trust, a vorbit și despre următoarea intervenţie. Aceasta vizează clădirea principală a castelului. “Urmează să facem ceva inedit în România, în clădirea principală, nerestaurată, vom începe un proiect de a crea un centru de artă şi meşeşuguri, unde artişti şi meşteșugari vor lucra împreună”, a spus Hegedus.

Vezi și

FOTO/VIDEO Ziua 1 la Electric Castle: un ministru, islandezi mistici şi Macanache, pe domeniul lui Banffy

Amintim, în acest an, fundația a lansat un concurs pentru un centru de Arte și Meșteșuguri la Castelul Bánffy din Bonțida. Conform anunțului, intervențiile urmau să se înscrie într-un buget de 10.000 de euro și să fie realizate în cadrului unui workshop. Acestea ar rămâne în castel temporar, pentru cinci ani, menționează cei care au lansat apelul de proiecte. Aici ar urma să fie locul în care meșteșugarii și artiștii să lucreze împreună pentru renașterea dorită a castelului. Castelul e acum gazdă de festival Electric și de proiecții și evenimente TIFF, dar administratorii săi îi menționează și trecutul: castelul are o istorie de 600 de ani și își leagă numele mai ales de personalitatea ultimului său proprietar: contele Miklós Bánffy, politician, scriitor, caricaturist și director de Operă. „Clădirea principală a castelului își așteaptă renașterea. E ruinată, dar păstrează farmecul grandorii sale de odinioară: camera albastră și cea galbenă, salonul Maria Teresa sunt acolo și așteaptă să fie readuse la viață”, spuneau organizatorii.

Arhitectul Alexandru Fleșeriu a ținut să menționeze și echipa care a contribuit la realizarea proiectului: Hegedüs Csilla, Adela Luiza Avram, Csenge Patakfalvi, Gabriela Postole, Györgyi Németh, Somorácz Miklós, Berki Tímea, Bikfalvi Márton, Lénárd Levente, Kovács Stefan, Nagy István, Botos Attila, Vinczellér Pista, Boldizsár János, István-Mátyás Tupper Máté.

Aproape 3 milioane de euro au fost atraşi în ultimii aproximativ 20 de ani în Bonţida, conform unui grafic adus de administratorii domeniului la începutul anului. Cu cei mai mulţi bani a contribuit Uniunea Europeană – 1 milion de euro.

Citește și:

Exemplu de Castel “chemat” în secolul XXI: câţi bani a atras până acum domeniul Banffy din Bonţida

Și câteva imagini din exterior, semnate Blajin:

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

 

 

Foto: Blajin

Foto: Blajin

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.