Închide

Clujeanul ajuns europarlamentar: „s-au trimis proiecte la Bruxelles care aveau prima filă, nu aveau nici un studiu de fezabilitate şi nicio documentaţie”

Politica by Actual de Cluj - sept. 01, 2015 0 322

Clujeanul ajuns în Parlamentul European, în comisia de agricultură, cere un echilibru între subvențiile alocate fermierilor români și celor din alte state: acum există o „discrepanță foarte mare” între ele, spune el.

Europarlamentarul Daniel Buda spune că există o discrepanţă foarte mare între subvenţia alocată fermierilor din România şi cea alocată fermierilor din alte state europene. „Este un mecanism destul de greoi dar trebuie să existe posibilitatea accesării de fonduri europene astfel încât să se echilibreze aceste plăţi directe”, spune Buda.

Soluția ar putea veni prin Programul Național de Dezvoltare în Agricultură (PNDR), ale cărui fonduri încă nu au fost absorbite. „Îi solicit public Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca împreună cu prim-ministrul Victor Ponta să facă publice demersurile care trebuiau făcute până acum legat de ceea ce înseamnă posibilitatea accesării şi utilizării banilor pe PNDR-ul aferent perioadei 2007-2013 şi după anul 2015. Personal am purtat corespondenţă cu Comisia Europeană şi am încercat inclusiv în Parlamentul Europen să extindem perioada de absorbţie dincolo de anul 2015, însă nu am avut această posibilitate pe măsurile pe care le-am avut pe PNDR, însă am obţinut acordul Comisiei Europene ca toate proiectele începute în programarea PNDR 2007-2013 şi neterminate la finele anului 2015, să poată fi continuate şi să beneficieze de rambursări de cheltuieli şi după 31 decembrie 2015”, arată Buda în raportul la sfârșitul primului an ca europarlamentar. Deocamdată însă, spune el, nu există încă un răspuns ferm din  partea Guvernului şi din partea Ministerului Agriculturii cu privire la ce trebuie să facă aceşti beneficiari de fonduri pentru a putea primi aceşti bani şi după anul 2015. „Singurii bani care vor fi folosiţi şi pe 2015 vor fi practic luaţi din fondurile alocate PNDR-ului din 2014-2020. În momentul de faţă nu există un semnal din partea Guvernului cu privire la ce aveau autorităţile judeţene şi locale să facă pentru a-şi putea continua proiectele începute pe PNDR 2007-2013. Există foarte mulţi bani şi foarte multe fonduri europene la dispoziţia României care, din păcate, nu sunt folosite şi de aceea îi solicit public încă o dată lui Victor Ponta să facă publice toate proiectele care au fost trimise la Bruxelles pe ceea ce înseamnă planul Juncker pentru că ştim că avem 315 miliarde de euro la dispoziţia statelor membre, doar că statele membre trebuie să trimită proiectele cu documentaţiile aferente urmând să fie selectate în cadrul Comisiei Europene. Nu am văzut nimic deocamdată la nivelul Guvernului, nici un fel de plan cu privire la aceste proiecte care trebuie să fie serioase, pentru că au mai fost situaţii când s-au trimis proiecte  la Bruxelles care aveau prima filă, nu aveau nici un studiu de fezabilitate şi  nicio documentaţie”, arată el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare