Închide

Cluj vs marile oraşe din România. Cum stă Clujul pe harta investiţiilor?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 24, 2018 0 1689

Clujul concentra la jumătatea anului cel mai mare număr de investiţii din ţară, după Bucureşti, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de compania de consultanţă IBC Focus, care monitorizează şantiere la nivel naţional. Judeţele Timiş şi Bihor se plasează, de asemenea, în clasament. Clujul iese bine la numărătoare dacă vorbim de locuinţe – constructorii de blocuri se înghesuie în capitala Ardealului, devenită între timp şi capitală a preţurilor, unde proprietarii au ajuns să ceară, în medie, peste 1500 euro/mp de apartament. Chiar şi pe acest segment, însă, Timişul e destul de aproape, iar clasamentul este condus desigur de zona Bucureşti-Ilfov. Clujul nu „străluceşte” în clasamentul cu hale şi spaţii industriale, iar în ceea ce priveşte proiectele de birouri e cam la acelaşi nivel cu Timişoara, toate marile oraşe din ţară fiind foarte foarte departe de performanţele capitalei la acest capitol, al „caselor de afaceri”.

Compania de consultanţă IBC Focus a centralizat pentru Actualdecluj.ro date privind piaţa construcţiilor, pentru a analiza cum stă Clujul, în comparaţie cu marile oraşe ale ţării. Dacă în ultimele săptămâni am prezentat date privind proiectele rezidenţiale, investiţiile în locuinţe în judeţe şi reşedinţe de judeţ şi proiectele de spaţii de birouri, azi vă aducem cifrele care sintetizează, la nivel general, numărul de investiţii anunţate în Cluj şi marile oraşe. Este vorba despre o comparaţie între situaţia din Cluj şi din alte opt zone importante ale ţării, cu date aferente primelor şase luni ale anului.

Astfel, în analiza numărului de investiţii anunţate pe zonele cercetate, judeţul Cluj se situează pe locul 2, după zona Bucureşti – Ilfov, cu un număr de 674 de investiţii în derulare sau care urmează să demareze. Topul este completat de Timiş si Bihor. Vecinii de la graniţa cu Ungaria „marchează” suprinzător, notează consultanţii: Bihorul depăşeşte ca număr de investiţii judeţe precum Iaşi, Braşov şi Constanţa.

Despre ceea ce se întâmplă în Bihor puteţi citi şi aici:

 

Foto Reportaj. Întrebare din Clujul „capitală”: e mai bine la vecinii din Oradea?

 

„Important este cum a evoluat fiecare judeţ comparativ cu 2017. Astfel, raportat la numărul total de investiţii înregistrate în 2017, cifrele înregistrate până acum ne arată că zona Bucureşti – Ilfov a ajuns în luna iunie la 55% din ceea ce a înregistrat pe parcursul întregului an (precedent). Judeţul Cluj, după aproape jumătate din 2018, înregistra 53% din volumul de investiţii pe care l-a înregistrat in 2017. Putem spune că Bucureşti – Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi îşi păstrează ritmul de dezvoltare, în timp ce judeţe precum Bihor, Braşov, Constanţa şi Sibiu au crescut într-un ritm accelerat, iar cifrele de la finalul lui 2018 ar putea arăta îmbunătăţirea. La coada clasamentului se află judeţul Dolj, care a marcat o frânare a investiţiilor, fiind singurul judeţ care la jumătatea anului se afla sub 50% din ce înregistrase în 2017”, arată Victor Ignat, project manager IBC Focus.

 

Sursa: IBC Focus

 

Amintim şi câteva date, pe sectoare de activitate:

Cele mai multe proiecte rezidenţiale din ţară se dezvoltă în Capitală și în preajmă: cu 709 proiecte, zona București – Ilfov se detașează în mod evident de restul zonelor importante din țară, arată datele IBC Focus. Județele Cluj și Timiș contribuie fiecare cu aproximativ jumătate din cifra înregistrată de zona București-Ilfov: 345, respectiv 303 proiecte. Dintre acestea, cele mai multe se pregătesc desigur în municipiu: Cluj-Napoca contabilizează 228 dintre proiecte. Clujul are cele mai multe proiecte de peste 1 milion de euro din ţară. Lucrurile nu stau însă, la fel, dacă ne uităm la procentele pe care aceste proiecte de mari dimensiuni le reprezintă în totalul de lucrări, în marile oraşe din ţară.

Clujul contribuie pe harta şantierelor din domeniul industrial-logistic cu 106 proiecte, arată analiza de iunie a companiei de consultanţă. Domeniul industrial este cel mai bine reprezentat în zona București-Ilfov (218 proiecte) şi în judeţele Bihor (210 proiecte) și Brașov (120 proiecte).

Opt mari oraşe din ţară nu reuşesc să adune nici laolaltă acelaşi număr de proiecte mari de birouri ca Bucureştiul. Pe acest segment, Cluj-Napoca şi Timişoara se află pe locul 2, după Bucureşti, la egalitate şi contribuie fiecare cu câte 6 clădiri de birouri pe „harta mare”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.