Închide

Primăria sfidează criticile de pe Facebook și anunță că se apucă din nou de proiectul de bugetare participativă făcut în premieră la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 24, 2018 0 434

Un atelier la un colegiu din Cluj și un nou calendar pentru anul doi al proiectul premieră de bugetare participativă (în care oamenii pot veni cu inițiative pentru comunitate care să fie făcute cu bani de la bugetul local)- asta a anunțat recent Primăria.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut chiar să anunțe public care este stadiul celor 15 proiecte desemnate câștigătoare în primul an de bugetare participativă. Totul, după ce pe Facebook deputatul care vrea să blocheze proiectul lui Boc cu aquapark-ul din Gheorgheni a postat un filmulet cu el în care a certat municipalitatea și s-a lăudat pe el însuși privind felul în care merge în oraș proiectul premieră de bugetare participativă.

Proiectul de bugetare participativă din 2018 are un nou calendar anunțat de Primărie:

16 iulie – 19 august – depunerea proiectelor pe platforma www.bugetareparticipativă.ro sau la Centrul de Imaginație Civică de la Casino

20 august – 30 septembrie – analiza proiectelor

1 – 21 octombrie – prima etapă de vot

​22 – 28 octombrie – validare vot I​

29 octombrie – 18 noiembrie – a doua etapă de vot

19 – 25 noiembrie – validare vot II

26 noiembrie – afişare rezultate finale (cele 15 proiecte câștigătoare care vor fi implementate cu bani de la Primăria Cluj)

”Noul proces de bugetare participativă a demarat luni, 16 iulie. Prima etapă, depunerea de proiecte, se încheie duminică, 19 august. În acest context, cetățenii sunt invitați la un atelier participativ pentru a se informa și pentru a discuta despre cum se depun proiecte pentru orașul nostru prin procesul de bugetare participativă. Atelierul este structurat astfel: prezentarea și clarificarea procesului de bugetare participativă; mese de lucru specializate pe cele 6 domenii din cadrul procesului – alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice, adică mobilier urban, iluminat public; infrastructură educațională și culturală; orașul digital. Atelierul este organizat de Primăria Cluj-Napoca marți, 24 iulie, ora 17.00, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”- Sala de sport, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 128-130”, a anunțat recent municipalitatea.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut chiar să mai anunțe la începutul acestei săptămâni că procesul de bugetare participativă din 2018 continuă, după ce cel de anul trecut – inițiat în premieră în România de municipalitatea clujeană – ”a fost un success.” Am avut peste 40.000 de voturi. 15 proiecte selectate cu un buget de 150.000 de euro de la bugetul local pe fiecare proiect. Nu putem să implementăm aceste proiecte imediat pentru că necesită analize, studii și unele un buget multianual”, a menționat Tarcea.

Oficialul a mai pregătit o listă cu stadiul fiecărui proiect selectat anul trecut pe care a făcut-o publică:

-iluminare treceri de pietoni – primul lot de 20 de treceri de pietoni a trecut de studiu de fezabilitate, municipalitatea aflându-se în stadiul organizării licitației de proiectare și execuție, plus a celei de realizare a studiului de fezabilitate pentru iluminarea a altor 40 de noi treceri de pietoni.

– Parcul Între Lacuri – are proiect urbanistic și studiu de fezbilitate, urmează ca la nivelul Regiei Autonome a Domeniului Public să se realizeze proiectare, apoi urmează execuția cu licitațiile de rigoare.

– unități colectare inteligentă gunoi – s-a făcut o licitație pentru 30 de astfel de sisteme (cu panouri solare și compactoare pentru gunoi) însă nu s-a prezentat nimeni iar procedura urmează să fie reluată.

– toalete pentru toți – se evaluează ofertele pentru toaletele automate în parcurile Caragiale, Grigorescu – malul Someșului, Baza Sportivă Gheorgheni și Parcul Central; plus cu RADP se studiază amplasarea a zeci de astfel de toalete în oraș.

-un copac la trei parcări – proiectul urmează să demareze în toamnă, licitația pentru achiziționarea de material dendrologic fiind în curs.

– fațade vegetale – s-au pus niște plante la podul Calvaria și în zona parkingurilor Primăriei din cartiere (Mehedinți, Băișoara, Primăverii) și se lucrează împreună cu specialiștii din comisia de estetică urbană la acest capitol de înfrumusețare urbană pentru a nu se face un kitsch în oraș.

– stații pentru trotinete electrice – s-au prevăzut atât în centru cât și în alte zone din oraș și vor fi realizate pe măsură ce demarează proiectele în care au fost incluse – amenajare Regele Ferdinand – Tipografiei, a parcului între Lacuri, a pieței Lucian Blaga,

– centrul de tineret – va fi dat în folosință undeva în aprilie-mai 2019 pe strada Iuliu Maniu unde Primăria a alocat un spațiu pentru funcționarea lui și unde tinerii vor putea veni cu idei inovative pentru dezvoltarea orașului.

–  complex educațional la școala Titulescu- documentație în curs de realizare.

– mansardă la școala Ion Creangă – în curs de realizare.

-aplicație mobilă pentru servicii de transport public – caiet de sarcini în realizare.

– demolare garaje de cartier – s-au identificat garaje, proiect tehnic în curs de realizare, apoi se va proceda la desființare.

– autobuze școlare cu circuit închis – se așteaptă la final de vacanță un acord de la părinții copiilor de la liceele Avram Iancu și Bălcescu pentru demararea unui proiect.

– artă în curtea școlii – un concurs pentru înfrumusețarea școlilor va fi organizat, se va derula la trei școli – Goga, Informatică și Brâncuși, va fi organizat în 20 august, iar 1 octombrie se va finaliza.

– piste de biciclete pe Observatorului și Titulescu – se analizează mutarea parcărilor de pe Observatorului între blocuri pentru a se putea face benzi dedicate și piste de biciclete, se caută o variantă pe Titulescu unde există trotuare de 3 metri lățime pentru a se amenaja și benzi de biciclete.

Viceprimarul Tarcea a mai spus că Primăria a mai adunat idei (unele dintre ele geniale) în cadrul procesului de bugetare participativă care se pot implementa într-o formă îmbunătățită, fără să dea vreun exemplu.

Deputatul Adrian Dohotaru a făcut un filmuleț cu el și l-a postat pe o rețea de socializare. În filmuleț a criticat Primăria deoarece nu este în stare să implementeze proiectele alese în cadrul procesului de bugetare participativă demarat în premieră în 2017 la Cluj.  El s-a lăudat pe el însuși fiindcă a reușit să convingă acum câțiva ani municipalitatea – prin bugetare participativă – să facă un parc în Gheorgheni (Detunata) și unul pe terenurile Universității de Medicină Veterinară și Farmacie, parcul Iuliu Prodan și a cerut ”un buget participativ pe bune!”.

Dohotarul este cel care vrea să blocheze proiectul anunțat de primarul Emil Boc în pepiniera Becaș – un aqua park pentru clujeni. În locul acestuia, Dohotaru propune un Parc Est care să includă lacurile din Gherogheni. Deputatul și-a făcut un obicei de a posta pe o rețea de socializare filmulețe cu el în care se declară împotriva aqua park-ului și în care face lobby pentru parc. De asemenea, el încearcă să se asocieze ca imagine cu specialiști și arhitecți din Cluj pe care îi intervieviează tot în filmulete pe tema parcul Est, de asemenea postate pe Facebook.

Între timp, primarul Emil Boc a anunțat că proiectul aqua park-ului a avansat și că este în faza de proiectare. Înainte de a lansa proiectul aqua park-ului, Boc spunea că și Parcul Est este un proiect pe care Primăria îl pregătește.

Viceprimarul Dan Tarcea a făcut declarații la Radio Cluj. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.