Închide

Ministrul Sănătăţii face apel la populaţie să doneze sânge. Criză şi la Cluj: Centrul de Transfuzii arată că pe timpul verii media numărului de donatori scade la numai 30 de persoane pe zi

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Kristina Reştea - iul. 24, 2018 0 205

Spitalele din Capitală şi din întreaga ţară se confruntă cu o criză majoră de sânge, a anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citat de Mediafax. Aceasta a anunţat că se pregăteşte reorganizarea sistemului de transfuzie de sânge, pentru a creşte numărul donatorilor. Probleme sunt şi la Cluj, unul dintre centrele medicale mari din ţară, reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj anunţând că pe timp de vară au doar aproximativ 30 de donatori pe zi, mult sub necesar.

“În general, în lunile de vară, Bucureştiul şi nu doar se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba despre perioada concediului, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade”, a declarat Sorina Pintea.

Ştirea integrală AICI

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj au lansat încă de săptămâna trecută un apel către locuitorii oraşului. „Pe timpul verii, numărul celor care se prezintă să doneze la centru a scăzut dramatic, abia se ajunge la puțin peste 30 de donatori pe zi, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune nu s-a diminuat, din contră. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge, ei nu intră în vacanță. Nevoia de sânge nu își ia concediu”, se arată în apelul lansat de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Cei care pot să doneze sunt aşteptaţi la centrul de donare din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7.30 – 13.30.

Un tânăr clujean a creat chiar şi un eveniment pe reţeaua de socializare Facebook, în încercarea de a-i mobiliza pe oameni să se alăture: donatorii eligibili sunt chemaţi joi, la centrul din Cluj. „Am văzut ca s-au tot făcut apeluri pentru donare de sânge din cauză ca e foarte nasoală situaţia. Multă lume poate nu a putut dona săptămâna trecută, deoarece a fost la Bonţida. Joi 26-iulie ar fi la câteva zile după mahmurealp, deci o donare ar fi numa bună”, spune tânărul care a iniţiat event-ul Donare de sânge la 48 h după Electric Castle.

Criterii de admisibilitate la donarea de sânge: https://goo.gl/6o8ZEh

 

Sursa foto: Centrul de Transfuzii Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.