Închide

Muzeul de Artă din Palatul Bánffy își va schimba fața. Se pun schelele pentru reabilitarea fațadei

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 25, 2018 0 334

Fațada Palatului Bánffy din centrul Clujului, clădire care găzduiește Muzeul de Artă, va fi reabilitată. Consiliul Județean a semnat contractul cu asocierea Addconcept și K&K Studio de Proiectare SRL, cei care s-au ocupat și de reabilitarea turnului cu ceas al imobilului în care funcționează Primăria Cluj. Lucrările vor costa 952.000 lei și vor dura 5 luni de zile. 

”Potrivit documentatiei tehnice, clădirea care găzduieşte Muzeul de Artă urmează să beneficieze de lucrări de consolidări structurale precum intervenţii locale la sarpantă şi la zidăriile cu fisuri, crăpături, respectiv intervenţii de combatere a umidităţii la faţade, conform recomandărilor din expertiza tehnica a structurii portante. De asemenea, vor fi executate lucrări de intervenţie la învelitori, sorturi de tabla în zona streşinilor şi învelitorilor lucarnelor si lucrări de restaurare a finisajelor faţadelor, a componentelor artistice din piatra, tencuiala si fier forjat precum si a tamplariilor exterioare”, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan.

Consiliul Județean a semnat contractul pentru reabilitarea fațadei Palatului Banffy cu asocierea Addconcept SRL, responsabilă cu execuţia lucrărilor și societatea K&K Studio de Proiectare SRL responsabilă pentru serviciile de proiectare si asistenţă tehnică. Valoarea totală a lucrărilor este de 952.000 de lei, TVA inclus, termenul maxim de execuţie fiind de cinci luni de la data eliberării autorizaţiei de construcţie.

Palatul Bánffy se află, partial, în proprietatea publică a judeţului Cluj, Muzeul de Artă fiind, în prezent, administratorul clădirii. O parte din imobil este revendicat, de aceea Consiliul Județean nu s-a putut ocupa de modernizarea Muzeului. În trecut, instituția voia să acceseze fonduri europene în acest sens. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) in lista clădirilor de patrimoniu arhitectural si artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedintă particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu