Închide

Cine vrea să amenajeze la Cluj prima stradă ”smart” din România

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2019 0 411

Aceleași două firme aflate deja în contract cu Primăria Cluj și competitoare la licitațiile deja lansate de municipalitate pentru transformarea și modernizarea unor zone din centru orașului au depus oferte pentru contractul de proiectare și execuție pentru strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști. Este vorba despre firmele Diferit și Antrepriza de Reparații și Lucrări (Strabag). Contractul este de peste 4,4 milioane de lei. Potrivit unui studiu Planwerk, municipalitatea vrea să pietonalizeze artera și să refacă instalațiile de iluminat dar și să monteze camere video, sistem automat de irigare cu senzori sau bănci cu încărcătoare USB.

Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști – văzut de specialiști ca cel mai urât din Cluj din perspectiva spațiilor publice – urmează să devină pietonală și să fie înlocuită de o piațetă care să fie utilizată pentru petrecerea timpului liber. Artera este situată în zona căminelor Universității Tehnice și va fi prima stradă de cartier pe care municipalitatea vrea să o transforme în zonă pietonală printr-un proiect similar cu cele pornite în centrului Clujului.

Și nu oricum, ci utilizând tehnologia. Proiectul de modernizare implică: amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie, staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor mai fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Primul tronson al străzii va fi pietonal, iar pe celălalt vor putea circula și mașinile.
Biroul de proiectare Planwerk a făcut pentru Primărie un studiu urbanistic pentru transformarea arterei. Arhitecții au explicat că un astfel de spațiu public lipsește aproape complet cartierului Mărăști dar și că prin transformarea străzii toate categoriile de vecini – studenți, copii, vârstnici – vor avea un spațiu comun de întâlnire.

sursa foto: proiect Planwerk

sursa foto: proiect Planwerk

sursa foto – Planwerk – simulare

Primăria a scos anul acesta la licitație lucrările de proiectare și execuție, un contract de peste 4,4 milioane lei. În paralel a depus și o cerere de finanțare din bani europeni pentru acest proiect.
La licitația care s-a derulat la începutul lunii mai au participat firmele Diferit și Antrepriza de Reparații și Lucrări (Strabag), aceasta din urmă cu terț susținător Planwerk, firma care a făcut și proiectul urbanistic.

sursa: SEAP

În prezent, procedura de licitație este în faza de calificare/ofertă tehnică. Diferit și ARL (Strabag) sunt comperitoare și la alte licitații ale Primăriei pentru transformarea unor zone din centrul Clujului. Ambele firme lucrează cu Primăria.

Detalii: Diferit vrea să se întoarcă să lucreze în centrul Clujului la proiectele de străzi smart

Vezi și:

Prima piațetă publică altfel pregătită de Primărie în cel mai urât cartier din Cluj

Pietonala nouă propusă în Mărăști, pe strada Molnar Piuariu, model pentru alte zone din cartierele clujene. Cum văd riveranii proiectul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.