Închide

Ce finanțări europene s-au aprobat deja pentru proiectele Primăriei Cluj. Cât a atras Județul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2019 0 768

5o de proiecte a depus Primăria Cluj pentru a obține bani europeni. 21 dintre ele, spune Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul instituției, au primit deja finanțare. Administrația locală a reușit să atragă mult mai multe fonduri decât plafonul alocat Clujului deoarece s-au putut cere bani și pentru investiții deja realizate sau în execuție, pe o nouă axă înființată anul trecut, tocmai pentru creșterea gradului de absorbție în România. Consiliul Județean Cluj a atras finanțări de 587 de milioane de euro în ultimii trei ani, după cum au anunțat oficialii instituției.

Suma maximă care îi revine Primăriei Cluj pe Programul Operațional Regional este de 45 de milioane de euro, din care 36 de milioane de euro sunt pe măsura destinată mobilității (pe care administrația a depus cele mai multe proiecte), iar restul pe alte trei măsuri destinate mediului, zonelor verzi sau tehnologizării unităților de învățământ. ”Anul trecut, deoarece exista pericolul decomiterii, s-a înființat o nouă axă de finanțare pe care se puteau depune proiecte deja finalizate sau în curs de execuție, cu licitații derulate și contracte încheiate. Noi am avut astfel de proiecte și am reușit să atragem pe acestea 85 de milioane de euro, adică chiar 60% din finanțările disponibile la nivel național. Aici sunt finanțate tramvaiele, troleibuzele, lucrările din Piața Unirii, Turnul Pompierilor”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj. Pentru troleibuze s-au depus două cereri de finanțare, una pentru 30 de bucăți, iar cealaltă pentru alte 20 de bucăți. În ceea ce privește tramvaiele, pentru achiziția lor s-au depus trei cereri de finanțare, fiecare cerere pentru câte opt garnituri.

Cîmpean a precizat că din cele 50 de proiecte (cereri de finanațare) depuse de Primărie, un număr de 21 de proiecte sunt deja cu contractele de finanțare semnate, valoarea lor fiind de 140 de milioane euro. Pe lângă proiectele deja amintite, s-au mai primit fonduri și pentru achiziția de autobuze electrice, modernizarea și reabilitarea termică a Spitalului Clujana, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe (6 grupe de blocuri) și modernizarea și extinderea Grădiniței Căsuța Poveștilor.

”În evaluare mai avem proiecte de 135 de milioane de euro care vizează reabilitarea şi extinderea zonei pietonale din Piaţa Lucian Blaga, de pe str. Republicii, Napoca, Petru Maior şi Emil Isac, modernizarea străzii Tipografiei, scuarul de la CEC, str. Regele Ferdinand, a Bulevardulului 21 decembrie, crearea parcului Tineretului, revitalizarea malurilor Someşului, modernizarea colegiului Ana Aslan, a străzii Molnar Piuariu, a zonei Kogălniceanu, a depoului de tramvaie”, a mai explicat Cîmpean.

Teoretic, resursele europene pe acest exercițiu bugetar pentru municipiul Cluj-Napoca s-au terminat, însă directorul de dezvoltare din Primărie e convins că orașul va primi și alți bani europeni deoarece are proiecte, iar în alte zone ale țării fondurile nu vor fi cheltuite.

Per total, Primăria Cluj are proiecte pentru care cere (sau deja a obținut) bani europeni de peste 420 de milioane de euro, în ele intrând cele menționate, dar și centura metropolitană, proiect de peste 150 de milioane de euro pentru care municipalitatea a cerut sprijinul Ministerului Transporturilor și a inițiat la nivel local o serie de studii preliminare.

În afară de fondurile pe Programul Operațional Regional, administrația are și câteva proiecte mai mici pe alte axe – pe POCA (Programul Operațional Capacitate Administrativă) sau prin Urban Innovation Actions (proiectul derulat de Centrul Cultural Clujean).

Cu bani europeni Primăria vrea:

-troleibuze noi (deja aprobat)

-tramvaie noi (deja aprobat)

-autobuze electrice (deja aprobat)

-modernizarea Pieței Lucian Blaga

-modernizarea zonei str Regele Ferdinand-Cuza Vodă

-modernizarea B-dului 21 Decembrie 1989

-transformarea arterei Molnar Piuariu în strada smart si pietonală

-decontarea lucrărilor de modernizare din Piața Unirii (latura de vest) (deja aprobat)

-parc nou Între Lacuri

-parc nou pe Bulevardul Muncii botezat Parcul Tineretului

-modernizarea și extinderea a două grădinițe, Căsuța Poveștilor (deja aprobat) și Floare de Iris

-modernizarea liceului Ana Aslan

-modernizarea Spitalului Clujana (deja aprobat)

-modernizarea parcului Rozelor, malurilor Someșului din Grigorescu până la podul Horea plus a parcului Armătura

-modernizarea platoului de la Sala Sporturilor

-modernizarea Turnului Pompierilor (deja aprobat)

-reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din Cluj – 6 grupe de blocuri – (deja aprobat)

-modernizarea depoului de tramvaie din Mănăștur

-modernizarea străzii Kogălniceanu

– realizarea centurii metropolitane

Județul a reușit, potrivit oficialului Alin Tișe, să atragă finanațări, în ultimii trei ani, de 587 de milioane de euro, mai consistente decât cele ale Primăriei Cluj. Detalii:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.