Închide

Ce instalație a pregătit echipa Someș Delivery la ediția din 2019 pentru clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2019 0 547

Un umbrar sub forma unui pavilion multifuncțional destinat membrilor comunității a rezultat în urma Atelierului de proiectare și construcție programat în cadrul inițiativei Someș Delivery pentru a fi construit și a ajunge pe râu.  Ediția Someș Delivery din această vară se desfășoară în zona Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu, în „locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș”.

Atelierului de proiectare din cadrul inițiativei Someș Delivery a ajuns anul acesta la a patra ediție și e coordonat de Koho’ – un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică.

”La faza de design a atelierului din acest an s-a urmărit construirea unei instalații destinate membrilor comunității din proximitate asigurând accesul prin amenajări caracteristice și claritate în traseu. Totodată, ea trebuia să răspundă la întrebările: Pentru cine? Cum ajung? Cum facem vizibil? Cum relaționează oamenii cu instalația noastră? Care va fi relația cu apa, cu blocul, cu locul? Ce pericole există? În prima etapă am explorat zona și am lucrat ca o singură echipă. Aproape că am fost invitați la un grătar lângă parcul Sun, dar am rezistat tentației și până la urmă am decis să continuăm cercetarea”, a sintetizat ideea atelierului din acest an echipa Someș Delivery.

Cei de la Koho au spus că pavilionul multifuncțional rezultat în urma atelierului din 2019 se încadrează în contextul urban și creează relații potrivite cu mediul natural și utilizatorii.

„Spațiul va avea rolul de a favoriza interacțiunile sociale și să creeze apetit pentru calitatea spațiului public, urmărind un efort minim, din care să rezulte un impact maxim” , au mai explicat arhitecții.

După faza de proiectare, pavilionul va arăta cam așa:

sursa foto: Somes Delivery

La pavilion vor contribui trei echipe. Echipa 1 (Romaș BiancaRadu StoicaRobert Catrina) a proiectat un pavilion pe prima platformă, care o să fie o zonă mai silențioasă, individuală, unde trecătorii pot să se oprească și să se bucure de natură.

sursa foto: Somes Delivery

Echipa 2 (Andrei Ionuţ ZotaLuisa MariaCocan Daniel) avenit în completarea primei echipe și au creat o zonă pentru comunitate, un loc de socializare.

sursa foto: Somes Delivery

sursa foto: Somes Delivery

Echipa 3, de legătură, (Bordea BeniAna Timişa unit cele două pavilioane și legătura întregii intervenții cu mediul înconjurător. Aceasta conține scări de acces pe dig, pasaj de traversare între cele două pavilioane care în același timp funcționează și ca locuri de șezut.

sursa foto: Somes Delivery

Amenajarea temporară va fi amplasată în cartierul Grigorescu, pe Strada Paul Ioan, pe malul Someșului Mic. Urmează faza de construcție efectivă, după care pavilionul va ajunge pe râu, pentru ediția din 2019 Someș Delivery programată în vara acestui an.

Koho a contribuit la numeroase intervenții în cadrul celor trei ediții Someș Delivery. Workshop-ul este adresat tuturor celor care vor să participe și este organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți Cluj. Primele două ediţii ale atelierului au adus pe malul Someşului un loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu (2016) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017), iar în 2018, studenţii şi coordonatorii au proiectat și construit o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere.

Someș Delivery, un eveniment organizat de Fundația Cărturești, miniMASS și Ordinul Arhitecților din România, aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul. Este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Din echipa proiectului fac parte: Alexa Băcanu, Dan Burzo, Ana Felvinczi, Adriana Măgerușan, Mihai Mateiu, Raluca Mărginaș, Marius Cătălin Moga, Corina Știrbu, Șerban Țigănaș.

Arhitectul Mariu Moga a vorbit pentru Actualdecluj.ro despre ediția 2019, DETALII: Amenajări noi pe malul râului. Ediţia 2019 a Someş Delivery se pregăteşte în „locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare