Închide

Amenajări noi pe malul râului. Ediţia 2019 a Someş Delivery se pregăteşte în „locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 23, 2019 0 916

 

În timp ce arhitecţii de la Practica înaintează cu pregătirea masterplanului pentru Someş, pe etape, echipa Someş Delivery pregăteşte o nouă ediţie a evenimentului care aduce oameni, proiecte şi manifestări pe malul râului neglijat ani în şir. Ediția Someș Delivery din această vară se desfășoară în zona Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu. Echipa de proiect trage şi un semnal de alarmă, cu această ocazie, în legătură cu „atacul gunoaielor” de pe Someş. Tronsonul ales pentru ediţia de 2019 e „locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș”. Printre proiectele pregătite se numără şi un loc de întâlnire la Someș, din lemn reutilizat, care va fi realizat în cadrul unui atelier de lucru alături de studenţi.

Someș Delivery, un eveniment organizat de Fundația Cărturești, miniMASS și Ordinul Arhitecților din România, aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul.

„Anul acesta vom ține ediția SD la intrarea Someșului în Cluj. Mai precis, pe malurile adiacente ștrandului Sun.
Este o zonă cu un potențial de utilizare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu și cu o accesibilitate foarte slab dezvoltată în prezent pentru locuitorii cartierului Grigorescu”, spune arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery. „Cel mai important aspect al acestei zone este unul simbolic. Aici intră Someșul în Cluj. Este o poartă, un filtru prin care putem să alegem ce trece și ce nu. În amonte de acest loc este o amplă zonă naturală în care se captează și purifică apa. Ideea unui râu mai curat devine tot mai presantă în Cluj în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor Someșului în fază de avizare. În schimb, mizeria transportată pe râu continuă să ne surprindă de fiecare dată. De aici pornind, putem duce discuția mai departe spre un mediul natural fără deșeuri, un punct zero al deversărilor accidentale / voite / nevoite a gunoaielor de orice fel în râu. Un Someș mai curat ne dorim cu toții și noi vrem să aducem acest interes comun mai aproape de realitatea cotidiană. Modul în care gestionăm colectarea deșeurilor este vital și e următorul pas imediat pe care trebuie să-l facem acum.  Credem că acest subiect nu mai trebuie amânat ci rezolvat. Și ediția din acest an poate fi un punct bun de pornire a unui proces mai complex de rezolvare a problemei„, explică Moga.

Foto: echipa SD

 

 

Atelier pentru „loc de întâlnire”

 

Coordonatorii Someş Delivery pregătesc ediţia de 2019 şi cheamă voluntari pentru Atelierul de proiectare și construcție, care a ajuns la a patra ediție.  „Amenajarea pe care o vom realiza în cadrul acestui workshop va fi dedicată locuitorilor din vecinătate. De ce am ales astfel zona? Aici e locul în care cele mai multe dintre gunoaie întră în Someș, așa că anul acesta vrem să facem #unSomeșmaicurat, direct de la sursă”, anunţă echipa SD. „La atelier vom concepe și apoi vom construi un loc de întâlnire la Someș, un spațiu umbrit pentru oamenii care sunt în trecere pe malul apei și au prea puține locuri în care să se oprească și să interacționeze. Pentru că suntem tot mai preocupați de problemele de mediu ale râului din oraș, ne propunem să realizăm cea mai mare parte din construcție din lemn reutilizat”, spun reprezentanţii echipei. Amenajarea temporară va fi amplasată în cartierul Grigorescu, pe Strada Paul Ioan, pe malul Someșului Mic. „Atelierul pe care-l lansăm acum este unul care anunță viitorul eveniment. Forma lui este una clasică, ca până acum. O mână de studenți coordonați de tineri arhitecți vor concepe și apoi vor realiza o construcție în zonă cu scopul de a oferi un alt mod de utilizare a malului aici”, sintetizează Moga.

Workshop-ul se va desfășura în două etape: în 3 – 5 mai are loc faza de design (explorarea sitului, conceperea și detalierea intervenției), iar faza de construcţie e programată pentru 17 – 19 mai (on-site). Cei care doresc să contribuie se pot înscrie până vineri, 26 aprilie, completând un formular,  urmând ca studenții selectați vor fi anunțați în 29 aprilie. Atelierul va fi coordonat de Koho’ – un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Aceştia Au contribuit numeroase intervenții în cadrul celor trei ediții Someș Delivery. Workshop-ul este adresat tuturor celor care vor să participe și este organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

Primele două ediţii ale atelierului au adus pe malul Someşului un loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu (2016) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017), iar în 2018, studenţii şi coordonatorii au proiectat și construit o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere.

 

Foto: echipa Someş Delivery

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.