Închide

Cum a evoluat piaţa apartamentelor din Cluj în primul trimestru din 2019: preţuri pe zone şi în comparaţie cu alte oraşe (Analiză)

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 22, 2019 0 2606

 

Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai mari preţuri cerute pe apartamente, conform datelor sintetizate de portalul Imobiliare.ro în primul trimestru al anului: media a ajuns la 1.560 euro pe metru pătrat util.  Cluj-Napoca se situează pe locul secund în clasamentul creșterilor de preț – atât în cel trimestrial, cât și în cel anual. Subliniem că analiza face referire la preţuri cerute, în oferte, nu la preţuri de tranzacţionare.

 

La nivel de preţuri, orașul de pe Someș este urmat de București (cu 1.320 euro pe metru pătrat util), apoi de Timișoara (cu 1.200 de euro pe metru pătrat), de Constanța (cu 1.140 de euro pe metru pătrat), de Craiova (1.090 euro pe metru pătrat) și Brașov (cu 1.100 de euro pe metru pătrat).

După Brașov, Cluj-Napoca se situează pe locul secund în clasamentul creșterilor de preț – atât în cel trimestrial, cât și în cel anual. Aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a majorat cu 1,7% în primul pătrar din 2019, până la o valoare de 1.560 de euro pe metru pătrat util (față de 1.530 euro pe metru pătrat util în cele trei luni anterioare). „Acest avans este unul important, propulsând capitala Transilvaniei de pe locul al patrulea pe cel de-al doilea în clasamentul scumpirilor anuale din marile orașe. Diferența de preț la 12 luni ajunge, în momentul de față, la 6,4%”, notează reprezentanţii Imobiliare.ro. În primul pătrar al anului, Bucureștiul ocupă locul al treilea în topul scumpirilor: aici, vânzătorii și-au majorat pretențiile cu 1,3%, un apartament ajungând să coste 1.320 de euro pe metru pătrat util (față de 1.300 de euro pe metru pătrat). Și raportat la 12 luni, Capitala se situează după Brașov și Cluj-Napoca în ceea ce privește creșterile de preț, cu un avans de 5,7%. Pe următoarele locuri se află Timișoara (+5,1% anual), Constanța (+3,8%) și Iași (+3,7%).

La fel ca în trimestrul anterior, piața închirierilor de apartamente s-a menținut, în primul pătrar din 2019, la un nivel stabil în ceea ce priveşte prețurile solicitate de către proprietari. Și pe acest segment de piață, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii – aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 și 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 de euro pe lună. O ușoară scădere a pretențiilor proprietarilor a avut loc în București, unde prețul mediu solicitat pentru o locuință similară a ajuns la 360 de euro pe lună (față de 370 de euro pe lună).

Preţuri pe zone, în Cluj

Cel mai mare avans al prețurilor, în cuantum de 5,9%, a avut loc, perioada analizată, în cartierul Someșeni: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 de euro pe metru pătrat util (față de 1.210 euro pe metru pătrat trimestrul anterior). O creștere importantă, de 3,5%, a avut loc și în Baciu, o „localitate-dormitor” a capitalei Transilvaniei, unde așteptările proprietarilor au ajuns la 1.010 euro pe metru pătrat (de la 980 de euro pe metru pătrat). Creșteri importante au mai avut loc și în Plopilor (+3,2%), precum și în zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+2,5%) și Iris (tot +2,5%).

Pe de altă parte, există şi câteva zone din Cluj-Napoca şi împrejurimi care au cunoscut și ieftiniri la începutul acestui an. Cea mai importantă scădere de preț, în valoare de 2,1%, a fost consemnată în localitatea vecină Florești, unde un apartament a ajuns să coste, în medie, 880 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai temperate, mai mici de 1%, au avut loc și în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (-0,8%), precum și în cartierul Zorilor (-0,4%). Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate în arealul central și ultracentral (+0,2%), dar și în Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (+0,8%).

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament. Pe poziția secundă, la o distanță relativ redusă, se află cartierul Plopilor, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.770 de euro pe metru pătrat util. De menționat sunt și zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (unde pretențiile vânzătorilor ajung la 1.680 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.580 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (tot cu 1.580 de euro pe metru pătrat).

 

 

În clasamentul zonelor cu cele mai accesibile apartamente din Cluj-Napoca, ecartul dintre primele două poziții s-a accentuat, Floreștiul coborând sub pragul de 900 de euro pe metru pătrat util, iar Baciu sărind de nivelul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Următoarele două poziții din top sunt ocupate, în continuare, de zonele Someșeni (cu 1.280 de euro pe metru pătrat) și Iris (1.400 de euro pe metru pătrat), în vreme ce arealul Mănăștur-Borhanci-Câmpului a fost depășit de Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (cu 1.440 de euro pe metru pătrat).

 

 

 

Piaţa ar urma să primească în continuare o infuzie de apartamente noi. „2019 se anunță a fi un an dinamic pe piața proiectelor rezidențiale, un număr de peste 25.000 de unități locative urmând să fie finalizate în cele mai importante regiuni ale țării, anume în București-Ilfov și regiunea Nord-Vest”, spune Dorel Niţă, şeful departamentului de Cercetare Imobiliare.ro.

„După primul trimestru din 2019, situația pieței imobiliare la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a zonelor limitrofe se prezintă stabilă, fără dezechilibre semnificative, menținându-și trendul crescător început din anii trecuți, dar cu o viteză ceva mai temperată”, spune Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare, agenţie din Cluj-Napoca. „Durata de luare a deciziei de cumpărare s-a mărit în 2019, clienții dorind să exploreze mai multe opțiuni decât în anii anteriori. Am remarcat din partea lor mai multă precauție, aceștia dorind o paletă mai largă de variante înainte de a lua decizia. Consider că în ultima vreme cumpărătorii sunt mai educați, iau hotărâri mai calculate, și apelează mai des la ajutor profesionist”, adaugă Priscorniţă.

Vânzări în scădere

La nivel naţional, judeţul Cluj se află în clasamentul vânzărilor de imobile, arată datele de martie ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În luna martie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 44.566 imobile, cu 3.756 mai multe față de luna februarie 2019. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna martie a acestui an este cu 14.147 mai mic față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna martie 2019, în București – 7.619, Ilfov – 4.080, Cluj – 2.978. Dacă analizăm intervalul ianuarie-martie, Clujul figurează cu 7017 imobile vândute şi se plasează pe locul 3, după Bucureşti şi Ilfov. În ciuda poziţionării de top, cifrele sunt în scădere faţă de ceea ce se întâmpla anul trecut: în ianuarie-martie 2018 Clujul înregistra 9543 de vânzări.

 

 

Vezi şi:

„Capitala” şantierelor. Statistică: Clujul, în top, cu cele mai multe locuinţe finalizate anul trecut

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.