Închide

Fabrica de Pensule, care a dus Școala de la Cluj în artă contemporană în toată lumea, se restrânge ca să facă loc IT-ului. „Prețurile imobiliarelor depășesc cu mult posibilitățile majorității populației orașului”

CulturăTop News by Mihai Prodan - apr. 22, 2019 0 1905

După un deceniu de funcționare, fosta fabrică de pensule din Cluj transformată în centru de artă ce a format artiști importanți pe scena mondială a artei contemporane își restrânge spațiul ca să facă loc producției de software, împinsă de fenomenul imobiliar care a transformat zona.

„Gentrificarea e un proces care se întâmplă în tot orașul”, explică managerul Miki Braniște pentru actualdecluj.ro cu referire la faptul că zona, până deunăzi una de periferie, s-a transformat radical – aici au apărut clădiri de birouri și blocuri de locuințe în locul caselor modeste ori ale halelor industriale, ceea ce a crescut considerabil valoarea imobiliară a zonei, proces cunoscut ca gentrificare. „Apar noi clădiri, aici pe stradă sunt șantiere peste tot, în față, în spate, e un proces care trece dincolo de poarta și spatele fabricii. E foarte simplu, proprietarul vrea să facă ce a vrut înainte de 2009 când a venit criza imobiliară, să facă profit din spațiile respective, ca toată lumea din jur, unde sunt clădiri care închiriază spațiile pentru birouri de IT și altele. În 2017, când au plecat o parte din artiști și galeriști în Centrul de Interes, două etaje au fost eliberate. Atunci a dorit să înceapă renovările și să înceapă să închirieze spațiile la un preț mai bun pentru companii. Ca să renovezi o clădire veche care nu are absolut nimic care nu e prevăzută cu izolare termică, costă foarte mult. Investiția respectivă nu se putea baza pe plata chiriei din partea noastră, sunt costuri mult prea mari. Și dacă faci o clădire de la zero sunt costuri mai mici”.

Etajele Fabricii de Pensule vor fi ocupate de firme de IT iar activitatea artistică a fost mutată la parter. „Cea mai importantă cauză a relocării este definitorie pentru tot spațiul clujean în care prețurile imobiliarelor depășesc cu mult posibilitățile majorității populației orașului: procesul de gentrificare. Etajele clădirii Fabricii de Pensule vor găzdui un al treilea tip de producție după cel axat pe realizarea de pensule, urmat la câțiva ani de producția artistică înlocuită de producția IT”, spun reprezentanții Federației Fabrica de Pensule, într-un comunicat de presă.  Gentrificarea este un proces de renovare și revigorare a cartierelor mai deteriorate, care duce la creșterea valorii proprietăților și în consecință împingerea spre periferie ori în afara orașului a familiilor cu venituri mici și a micilor întreprinderi. Așa e cazul și pe strada Henri Barbusse, până acum câțiva nai o stradă modestă de periferie, unde funcționează și fabrica de cosmetice Farmec. De atunci însă aici au apărut șantiere – unele s-au finalizat prin clădiri de birouri din sticlă ocupate de firme de IT sau de locuințe, altele sunt încă în lucru, dar efervescența imobiliară e vizibilă cu ochiul liber, iar aceasta de câțiva ani.

Spațiul independent de artă contemporană Fabrica de Pensule a fost fondat în 2009 ca organizație umbrelă a peste 50 de artiști, galeriști și manageri culturali. După zece ani, președintele federației Fabrica de Pensule, Miki Braniște, spune că e nevoie de o orientare nouă. „După zece ani de existență, Fabrica de Pensule propune un program care marchează trecerea într-o nouă etapă în care accentul se mută de pe producție pe cercetare artistică și pe transferul de expertiză către o nouă generație de artiști și lucrători culturali”.  „De la înființarea Fabricii de Pensule până în prezent scena artistică s-a dezvoltat, au apărut noi spații de artă contemporană sau de artele spectacolului, noi actori culturali care au preluat o parte din subiectele sau preocupările artistice inițiate de aceasta, semn ca ele erau relevante pentru comunitatea clujeană formată din public și artiști. Ne propunem să anticipăm nevoile sectorului cultural, să ne imaginăm ce vine după Școala de la Cluj în era digitală”, a completat Braniște.

Pe o stradă în care șantierele imobiliare sunt un lucru firesc în ultimii ani – la 100 de metri funcționează de o vreme o clădire de birouri ocupată de companii de IT, la 500 de metri a fost ridicat un bloc de locuințe și chiar în fața porții e deschis un alt șantier, plus schimbările considerabile din zonă aflate peste calea ferată, în piața 1 Mai, am vizitat șantierul acestei foste fabrici de pensule a Clujului și am constatat că fosta clădire industrială transformată în ateliere de creație ajunge să fie una de birouri: geamurile au fost înlocuite, zidăria a fost renovată, iar în interior, unde până de curând erau deschise atelierele, sunt folii de plastic și schele de construcție. Au fost amenajate și mai multe spații anexă din curtea clădirii, unde ar urma să se mute artiștii:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.