Închide

Chirii de Cluj, în pandemie: orașul este pe locul 2 în țară la prețuri, sumele cerute au scăzut față de anul trecut

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 29, 2021 0 1110

Cluj-Napoca se situează pe locul doi, după Capitală, în ceea ce privește suma medie solicitată pentru închierea unui apartament, iar prețurile au scăzut față de anul trecut, arată datele centralizate de portalul Imobiliare.ro în raportul de piață trimestrial. Introducerea sistemului de muncă de la distanță în companii și a cursurilor online în școli au lăsat efecte și pe piața chiriilor.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,5 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 5,1% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se află Cluj-Napoca, cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 6,6%.

În Cluj-Napoca, proprietarii solicită, în medie, 250 de euro pe lună pentru o garsonieră, 370 de euro pe lună pentru un apartament de două camere și și în jur de 450 de euro pe lună pentru o locuință tricamerală. În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 250 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Timișoara continuă să ocupe ultimul loc în clasamentul chiriilor din marile orașe, cu 200 de euro pe lună pentru o garsonieră, 300 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 350 de euro pe lună pentru trei camere.

 

 

Datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai scăzut comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate. Astfel, în perioada aprilie-iunie, aproximativ 61.900 de vizitatori au
căutat locuințe de închiriat pe Imobiliare.ro, în scădere cu 8% față de intervalul similar din 2020.De remarcat este că cinci dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat scăderi la acest capitol – un avans având loc într-o singură situație. Diminuări ale interesului pe acest segment de piață au avut loc, astfel, în Timișoara (-27%), Iași (-21%), Cluj-Napoca (-12%), Brașov (-12%) și respectiv, București (-7%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde interesul pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 19% comparativ cu cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi pus și pe seama unei majorări a cererii la început de sezon estival, după cum notează și specialiștii imobiliari.

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 37.100 de potențiali chiriași în T2 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 7.400 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Cluj-Napoca (cu 5.200), Timișoara (5.000), Brașov (cu 3.900) și, respectiv, Iași (cu 3.300 de potențiali clienți).

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T2 2021, cu 26% mai ridicată – aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 26.250 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în trei dintre marile centre regionale analizate, în frunte cu Bucureștiul, unde a fost consemnat un avans anual de 28%, până la 14.270 de anunțuri. În Timișoara, pe de altă parte, a avut loc o creștere anuală de 15% (până la aproape 3.700 de oferte), iar în Cluj-Napoca, un plus de 2% (până la aproape 3.000 de anunțuri).

O tendință generală de scădere poate fi observată în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce depășește pragul de 14.500 la nivelul marilor orașe, un minus de 23% față de perioada similară din 2020, notează analiza trimestrială Imobiliare.ro. În acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în Cluj-Napoca (-28%), Timișoara (-12%), Iași (-19%), Brașov (-16%) și, respectiv, Constanța (-24%). Numărul de oferte
nou introduse a fost de 2.000 în Cluj-Napoca.

Cât de grea e viața de chiriaș de Cluj?

Chiria pentru un apartament de două camere în Cluj-Napoca necesită cheltuirea a peste 50% din venituri, arată un studiu publicat de asociația Căși sociale ACUM! Într-o analiză națională, reprezentanții platformei Picodi arătau că cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca.

 

Citește și:

Cât de greu se trăiește în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș imobiliar din țară? Raport chirii/ salarii

 

Experiențe de chiriași în anul pandemiei:

 

Viața de chiriaș în Clujul de 5*, în toamna pandemiei

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare