Închide

Ce mai proiectează în Cluj consultanții primarului Boc. Cum s-au întrecut în proiecte imobiliare mari membrii comisiei de urbanism a Primăriei la ultima ședință

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 29, 2021 0 1011

Trei arhitecți din comisia de urbanism a Primăriei au avut proiecte de imobiliare propuse în Cluj-Napoca la ultima ședință de urbanism a Primăriei, cea din 13 iulie. Arhitectul Voicu Bozac a propus construirea unor locuințe semicolective prin urbanizarea unui teren de peste 5600 mp din Borhanci, zonă unde Primăria ține proiectele mari pe loc, acuzând problemele de trafic. Arhitectul Cristian Urcan a propus un bloc „triunghiular” într-o zonă extrem de tranzitată, pe strada Tăietura Turcului, la începutul arterei, vecin cu un bloc cu 10 etaje edificat înainte de 1990. Arhitectul Sorin Scripcariu a avut două proiecte, unul pe strada Luminii în Europa pentru construirea de case și „bloculețe” iar celălalt pe strada Vânătorului, zona cu panoramă „vânată” pentru vile de lux.

 

Ședința de urbanism din 13 iulie a fost condusă atât de primarul Emil Boc cât și de viceprimarul Dan Tarcea, primarul părăsind de mai multe ori ședința, prin și cu alte treburi administrative. La ședința cu pricina, Boc l-a invocat pe unul dintre cei mai influenți arhitecți ai secolului XX,  Ludwig Mies van der Rohe, pentru a arăta o nouă măsură de judecată a marilor proiecte urbanistice din oraș. Detalii: Boc îl parafrazează pe unul dintre cei mai influenți arhitecți ai secolului XX ca să justifice respingerea marilor proiecte imobiliare propuse în oraș. Ansamblu cu 300 de apartamente lângă Liberty, întors din drum la urbanism

Discuții și polemici la comisia de urbanism au creat proiectele pe strada Luminii din cartierul Europa dar și cel de pe strada Vânătorului, de care s-a ocupat pentru partea de urbanism, arhitectul Sorin Scripcariu. Primul este o revenire. Primarul Emil Boc nu a participat la discuțiile pe proiectul care viza Planul Urbanistic Zonal însă, în momentul în care a revenit a ținut să se intereseze ce a făcut comisia arătând că a primit tot felul de observații pe zona cartierului Europa și a dezvoltărilor de aici cu blocuri.

În zona Luminii – Eugen Ionesco Vest, arhitectul Sorin Scripcariu a propus parcelarea și construirea unor locuințe unifamiliale dar și colective mici pe un teren de 1,1 hectare. Mai precis, pe 12 parcele locuințe unifamiliale, iar pe alte 8 parcele, locuințe colective mici cu câte trei apartamente. „Nu s-a solicitat nicio derogare de la regulament. Ceea ce am propus noi se încadrează în regulament”, a arătat proiectantul pe parcursul discuțiilor din comisie. Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a subliniat că specificul cartierului Europa e reprezentat de locuințele individuale tip vilă și că în decursul anilor s-au edificat imobile mixte vizavi de strada Eugen Ionesco, însă că în zonă lipsesc dotările. Din acest motiv, Pop a indicat proiectantului să propună doar locuințe individuale cu o singură unitate locativă, iar dacă dorește mai mult, să revină cu propuneri și pentru dotări. „Oameni buni, discutăm aici de o zonă cu cele mai căutate locuințe din oraș, să nu stricăm caracterul zonei”, a spus viceprimarul Dan Tarcea. Ca să îi contrazică, Scripcariu a prezentat o planșă de ilustrare a caracterului zonei ca să demonstreze că există locuințe colective deja edificate unde propune și el prin documentație.

Direcția proiectului a dat-o în final arhitectul Adrian Iancu, prospăt reîntors la comisia de urbanism după ce a lipsit mai multe luni de la ședințe. „Nu trebuie să fim justițiari”, a ținut Iancu să le spună oficialilor Primăriei arătând că în zona unde Scripcariu propunea locuințe cu câte trei unități locative se pot edifica astfel de bloculețe, dar cu câte două unități locative, mai ales că parcelele ar avea de la 400 mp la 800 mp, după cum l-a informat proiectantul. „Atunci da, domnule profesor, sunt de acord pe cele mai mari de 450 mp”, s-a îmbunat arhitectul șef al orașului. „Atunci verificați la comisia operativă, să fie așa cu parcelele, ca în tot orașului”, a revenit și Tarcea.

El l-a informat și pe primarul Emil Boc cu privire la ceea ce s-a convenit, atunci când a revenit în ședință și a întrebat ce a decis comisia în cazul dezvoltării propuse în Europa. Tarcea i-a arătat primarului că, preponderent, se vor construi locuințe unifamiliale.

Detalii aici despre discuțiile din 2017 cu privire la proiect: Cum se fabrică străzile private în extensiile Clujului. Cazul Europa

Celălalt proiect de propus de Scripcariu pe strada Vânătorului (parcelarea unui teren de 4000 de mp, regularizarea străzii și construirea a 4 vile de lux cu piscină și câte două unități locative) s-a discutat și în prezenta primarului, cu beneficiarul prezent dar și cu avocați atât din partea dezvoltatorului (avocatul Ciprian Păun) cât și din partea vecinilor (avocatul Jurca Alexandru).

Discuțiile au fost interminabile. Vecinii (doi proprietari din trei care locuiesc într-un imobil vecin) s-au arătat împotriva amenajării unei alei de acces spre vile lângă proprietarea lor. De fapt, ei ar dori să rămână cu panorama și să nu devină construibilă parcela liberă din zonă. Beneficiarul a spus că a contractat un arhitect premiat pentru partea de arhitectură, că își dorește un proiect de lux și că aleea de acces a fost poziționată spre propritatea respectivilor vecini deoarece ea a fost dorită de o altă proprietară care și-a primit terenul revendicat în zonă, tocmai pentru a-l face și pe acesta construibil. Decedată recent, respectiva vecină nu ar fi dorit să își vândă proprietatea vecinilor, deși ambele părți ar fi dorit-o.  Boc a tot discutat cu avocații. Arhitecții din comisie au lăudat ansamblul. În final, soluția a venit tot de la Iancu. El a propus panouri fonoabsorbante spre propritatea vecină plus vegetație, mai precis tuia. Soluția a fost pe placul primarului Emil Boc care a mai invitat avocații și vecinii să se concilieze. Arhitectul care a gândit  vilele din zona Vânătorului este Peterffy Miclos. El a mai proiectat pe strada Șerpuitoare din Cluj o casă „cu panoramă”, premiată la Bienala de Arhitectură din 2004 –Detalii și are și alte premii de profil la activ.

Arhitectul Voicu Bozac a propus un proiect de urbanizare pe strada Voievod Gelu din Borhanci, zonă unde Primăria a pus interdicții de construire pentru marile proiecte acuzând problemele de infrastructură și de trafic care trebuie mai întâi rezolvate. Proiectantul a propus parcelarea unui teren de peste 5600 de mp și construirea a 6 locuințe semicolective cu Parter, Etaj și Etaj Retras și câte două apartamente. Pentru o bună cuagulare a viitoarei zone de case și a comunității de vecini, Bozac a propus subzone verzi de întâlnire pentru riverani între fiecare două parcele ocupa de case, dotate cu locuri de popas și neîngrădite. Ele ar urma să fie donate orașului, alături și de viitoarea stradă proiectată să deservească ansamblul. Modelul este a unor dotări similare, „buzunare urbane” propuse și prin alte proiecte publice în Cluj-Napoca (regenerarea zonei 14 iulie din Cluj-Napoca) prin reamenajarea unor străzi de case și reorganizarea circulației de acolo, tocmai pentru a oferi oamenilor spații unde să socializeze în comun. Bozac a ținut ca cei din comisie să lectureze și ilustrarea urbanistică a proiectului. Viceprimarul Dan Tarcea nu s-a arătat impresionat, ba chiar era reticent în afișarea „imaginii”, dar a cerut, alături de arhitectul șef ca în proiect să se prevadă exact numărul de arbori și dotările din aceste zone.

Între timp în comisie a revenit primarul Emil Boc. Față în față cu proiectul, a apreicat că „e un model la prima vedere. Arată foarte bine, un amestec de initimitate și calitate”. Bozac a ținut să îl invite peste un an și jumptate să vină în zonă și să se convingă că așa cum e propus va arătat și în realitate. „La un tenis de masă”, a promis Boc, după ce alți arhitecți din comisie au făcut aluzie că primarul e un fan declarat al tenisului din România. El l-a felicitat pe Bozac în final pentru proiect.

Arhitectul Cristian Urcan, numit în comisia de urbanism numai de cîteva luni, a propus un proiect pentru edificarea unui imobil mixt cu locuințe și comerț (un total de 7 apartamente și 16 locuri parcare) pe un teren de 735 de mp de la începutul străzii Tăietura Turcului din Cluj-Napoca. Imobilul propus urmează să aibă S+P+Mez+3+1R. După ce la o ședință precedentă, arhitectul Iancu a ținut să îi facă observații că nu s-a recuzat în momentul în care a venit în fața membrilor cu un proiect al birului SQMA, de data acesta, Urcan nu și-a prezentat propriul proiect ci a lăsat-o pe colega sa de birou, arhitecta Ioana Man. Deși proiectanții au prezentat comisiei „fața” viitorului bloc propus – o construcție triungiulară, cu fațade despre care ulterior a scris pe Facebook că sunt „cool”, arhitectul șef și ceilalți arhitecți din comisie nu s-au arătat impresionați. Ei au criticat faptul că Urcan a propus un mezanin care nu se mai acceptă în oraș, că abordarea față de blocul vecin cu 10 niveluri edificat în perioada dinainte de 90 nu e corectă, sau că în forma desenată, viitoarele apartamente nu sunt funcționale.

Direcția pentru proiect a dat-o primarul Emil Boc care a spus că acceptă construcția în condițiile în care beneficiarul va ceda teren pentru ca Primăria să poată lărgi sensul giratoriu pitic din zona Tăietura Turcului (zonă estrem de tranzitată, cu trafic intens) și dacă va lărgi și trotuarul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare