Închide

Cât de greu se trăiește în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș imobiliar din țară? Raport chirii/ salarii

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 17, 2021 1 1544

 

Chiria pentru un apartament de două camere în Cluj-Napoca necesită cheltuirea a peste 50% din venituri, arată un studiu publicat de asociația Căși sociale ACUM! Într-o analiză națională, reprezentanții platformei Picodi arătau că cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca. Municipiul este orașul din țară în care se cer cele mai mari prețuri pe piața locuințelor, relevă analizele imobiliare.

„Studiul „Muncă și locuire. Salarii și costurile locuirii în pandemie la Cluj” urmărește să contribuie la cunoașterea unor aspecte privind veniturile și costurile locuirii în Cluj-Napoca în timpul pandemiei, dar și să devină un instrument în auto-organizarea, mobilizarea și solidarizarea pentru interconectatele drepturi ale muncii și locuirii”, spun autorii. Volumul a fost realizat pe baza cercetării susținute de Căși sociale ACUM! în cadrul unui proiect al Fundației Desire derulat cu sprijinul Open Society Foundations/ Human Rights Initiative.

Unul dintre capitolele studiului pune în paralel câștigurile salariale ale lucrătorilor din județul Cluj și orașul Cluj-Napoca cu prețul chiriilor private din oraș, „pentru a arăta și din acest punct de vedere că cei doi factori defnesc împreună accesul la locuință adecvată al clujenilor, calitatea lor de viață și nivelul lor de trai”, motivează autorii. Aceștia arată că deși chiriile au scăzut ușor în 2020, în contextul crizei sanitare și economice, ele au rămas în continuare mari: media închirierii unui apartament de 2 camere a rămas la aproximativ 400 de euro/ lună. Raportat chiar și la nivelul salariului mediu net din Cluj-Napoca, care ar fi fost în jur de 820 euro/ lună în luna iulie 2020  sau la nivelul salariului mediu net din județul Cluj, chiria privată a unui apartament de două camere a continuat să necesite cheltuirea a peste 50% din venituri pe chirie. „Acest lucru denotă o situație clară de supraîncărcare cu costurile locuirii chiar și în cazul celor care câștigă venitul mediu, considerând că la costurile locuirii se mai adaugă și costurile utilităților (apă, gaz, current, prețul celui din urmă cunoscând o creștere semnifcativă chiar în timpul pandemiei)”, amintesc autorii. Aceștia menționează că au avut dificultăți în documentarea pentru studiu, având în vedere că în România lipsește accesul la date esențiale despre locuire și venituri.

„De-a lungul documentării făcute de noi, nu am reușit să afăm de la nicio instituție câți lucrători din Cluj-Napoca au un câștig la nivelul salariul mediu sau care este valoarea salariului median din oraș. De asemenea, din cauza regimului total nereglementat al chiriilor private din România și din Cluj, nu avem o evidență clară despre numărul persoanelor care stau în chirie privată. Motivul acestor lipsuri find că în multe cazuri proprietarii nu declară închirierile la Finanțe și nici nu încheie contracte cu chiriașii, cei din urmă rămânând vulnerabili la deciziile proprietarilor. Drept urmare, nu putem estima câte persoane care stau în chirie cheltuie în jur de 40% din veniturile lor pe costurile locuirii. Însă, cel puțin pentru a sugera gravitatea problemei în sine, facem referire la o statistică EUROSTAT care arată că la nivelul României, din rândurile persoanelor care stau în chirie privată, în 2018, 46.3% au fost supraîncărcate cu costurile locuirii, adică, conform defniției EUROSTAT, au cheltuit peste 40% din veniturile lor pe locuire (chirie, rată bancară, utilități). Comparând cu media pe EU-27 (25.1%) sau cu media pe țările din zona
Euro-19 (24.9%), acest procent este îngrijorător de mare, rata supraîncărcării în statele membre
ale UE find mai ridicată doar în Grecia, Bulgaria și Ungaria”, spun reprezentanții fundației Desire.

Din cauza costurilor mari cu locuirea raportate la nivelul venitului, cei care nu își pot permite să achiziționeze sau să închirieze o locuință de pe piață recurg la alte strategii, a revelat cercetarea:
locuirea împreună cu rudele, colegii, prietenii sau chiar persoane necunoscute (prin intermediul grupurilor și platformelor de genul „caut coleg/ă de apartament”). Această „opțiune” în mod inevitabil duce la o altă manifestare a crizei locuirii, cea a supraaglomerării în locuințe, mai subliniază autorii studiului.

 

Clujul, cel mai scump oraș din țară

La nivel național, Clujul este cel mai scump oraș din țară. În luna martie, analiștii Picodi.com au investigat ofertele de pe piața imobiliară din România, le-au comparat cu salariile medii și au făcut un clasament în funcție de accesibilitate. Printre cele mai mari 15 orașe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 € pe lună. Brașovul s-a clasat pe locul doi (299 €), urmat de capitală pe locul trei (282 €). Pe de altă parte, cele mai ieftine locuri unde poți închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste orașe, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 €. Salariile medii variază de la oraș la oraș. Bucureștiul preia conducerea în ceea ce privește câștigurile cu o medie de 4.260 RON pe lună după impozite, potrivit INSEE, iar Brașovul și Cluj-Napoca completează topul primele 3 orașe românești cu cele mai mari salarii (3.982 de lei și, respectiv, 3.867 lei).

Pentru a îmbunătăți accesul locuitorilor la locuințe au fost aduse în discuție diverse măsuri și la noi. Una dintre acestea: plafonarea chiriilor, măsură care însă a eșuat în alte părți. În aprilie, Curtea Constituţională a Germaniei a decis  că o lege care impunea un plafon pentru chiriile apartamentelor din Berlin este invalidă deoarece autorităţile locale din Berlin nu aveau autoritatea necesară pentru a adopta astfel de reguli. Unii specialiști au avertizat încă din momentul în care se discutau aceste restricții că astfel de metode sunt departe de a avea efectele scontate. Dimpotrivă, pentru unele orașe care au încercat metoda efectele au fost dezastruoase. Diverse orașe din întreaga lume au urmat deja, mai mult sau mai puțin, calea aleasă și de Berlin, în lupta împotriva creșterii chiriilor, iar concluzia, notată într-o analiză dw, citată de G4Media: Mai mult strică decât ajută.

La Cluj, s-au conturat și alte inițiative: activiști din Cluj-Napoca au lansat un model de contract care oferă drepturi și responsabilități atât pentru proprietari cât și pentru chiriași și aduce cu el și „albirea” pieței chiriilor. Mai multe aici:

Un avocat-activist clujean a lansat contractul care protejează și chiriașii

 

Un comentariu

  1. Situația e înrăutățită de faptul că toți oamenii care nu-și permit să locuiască în Cluj-Napoca sunt ținuți cu forța și obligați să locuiască în Cluj-Napoca. Stai…

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.