AcasăActualitateCare sunt cifrele Clujului ilegal de pe Valea Fânaț...
Care sunt cifrele Clujului ilegal de pe Valea Fânațelor. Un avocat arată că Primăria are interese să țină sus prețurile din piața imobiliară, nu-și dorește urbanizarea intravilanului și tolerează construcțiile fără autorizații în Cluj-Napoca
Între 2008-2020, poliția locală a Primăriei de la Serviciul Control Urbanism a depistat 161 de construcții ilegale ridicate în zona Valea Fânațelor. S-au dat 35 de amenzi și s-au întocmit 12 referate care ar putea duce la procese de demolare împotriva celor care nu s-au conformat măsurilor dispuse prin procesele verbale aplicate și au locuințe ridicate fără autorizații.
Asta a răspus Primăria unui avocat clujean care a spus că a fost curios să verifice cât de tolerantă este Primăria, dincolo de declarațiile publice, față de cei care construiesc fără autorizații în Cluj-Napoca. Fost politician UDMR, avocatul Mate Andras Levente a arătat că Primăria are interes să mențină situația neclară în ceea ce privește consturirea fără autorizații de consturire. De asemenea, el a arătat că nu există nici interes sau politici pentru urbanizarea intravilanului orașului, ceea ce ar duce automat la scăderea prețurilor în Cluj-Napoca, Primăria fiind aservită intereselor economice din oraș sau celor care construiesc blocuri.
„La Cluj – Napoca se poate construi fără AUTORIZAȚIE ? sau doar unii? De ce nu se urbanizează tot intravilanul? SIMPLU – impozitul încasat de municipalitate este mult mai mare pentru apartamentele de bloc – mai multe pe o suprafață de teren – decât pentru case. Să nu amintesc și de alte interese economice. Am fost curios și am întrebat de la Municipiul Cluj Napoca dacă este adevărat și ce au constatat, ce măsuri au luat. Răspuns – nu au fost încă demolate construcțiile ilegale, dar in 12 cazuri sunt referate – adică încă nimic. Aceeași situație și în alte cartiere din municipiu. Nu se vede nu se știe. Nu ar fi mai ușor să se urbanizeze în 3 luni întregul intravilanul al municipiului? Ar scădea prețurile la anumite imobile, oamenii nu sunt puși să construiască fără autorizație. Dar sigur interesele economice sunt mult mai mari și aducătoare de profit pentru unii”, a arătat avocatul Mate Andras Levente.
Acesta a mai spus că este clar că funcționarii din Primărie nu își fac treaba și că pot intra sub incidența codului penal, având în vedere răspunsul pe care l-a primit privind construcțiile fără autorizații din zona Valea Fânațelor.
El a publicat răspunsul primit de la Primărie referitor la construcțiile fără autorizație de pe Valea Fânațelor, pe Facebook. Potrivit acestuia, au fost depistate, în urma controalelor făcute în perioada 2008-2020 de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism al Poliției Locale, un număr de 161 de construcții fără autorizații în zona Valea Fânațelor. Situația nu a fost prezentată detaliat pe fiecare an în parte.
În schimb, Primăria a mai spus că s-au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale. Pentru neîndeplinirea măsurilor din procesele verbale de constatare a contravențiilor s-au întocmit 12 referate privind necesitatea aplicării art. 32, lit b din Legea 50/1991 rep., articol care se referă la demolarea construcțiilor fără autorizație.
Poliția locală are pe rolul instanțelor 6 plângeri contravenționale aflate în diferite stadii pe tema construcțiilor ilegale de pe Valea Fânațelor, se mai arată în răspunsul remis de Biroul Mass media al Primăriei.
Nu s-a demolat nicio construcție. Primăria nu a comunicat dacă pentru restul construcțiilor pentru care nu s-au formulat acțiuni în instanță, proprietarii le-au desființat sau, de fapt, plătesc impozite, fiind declarate la Primărie ca imobile fără autorizații de construire.
(sursa foto: Faceboo)
Anul acesta, la finalul lunii februarie, un fost consilier local USR PLUS, acum plecat pe altă poziție la Guvern, a adus în atenția Consiliului Local și primarului Emil Boc situația de pe Valea Fânațelor unde s-a construit masiv, ilegal, pe un teritoriu situat în extravilan. Sergiu Hosu arăta că sunt 600 de oameni care trăiesc pe Valea Fânațelor în locuințe nelegale, circa 250, după cum estima, construite în extravilanul orașului, că au copii și vor să trăiască decent, pe o stradă cu asfalt, iluminat etc.
Cu respectivul prilej, primarul Emil Boc, spune că are toleranță 0 față de cei care constuiesc ilegal în oraș. El a mai spus că, din moment ce casele sunt edificate ilegal, oamenii nu plătesc impozite și nici nu pot beneficia de servicii publice de la Primărie. Boc a ținut să spună că, de fapt, el a trimis poliția locală permanent în aceste zone de extravilan și că a încercat pe cât a putut să stopeze construcțiile ilegale.
„Vă întreb pe dumneavoastră ce se poate face și vă dau contextul general. Cum să pui nume la o stradă care nu este legală? Cine poate să dea un nume oficial unei chestiuni care este ilegală? Cum să extindă pimăria serviciile de salubritate pe o stradă care este ilegală și se află în procedură de desființare la Tribunal? Cum să plătești din banii tuturor clujenilor ca cineva să facă curățenie sau să deszăpezească într-o zonă aflată în afara legii? Cine construiește ilegal, ar trebui să se gândească la aceste probleme înainte ca un consilier local să meargă apoi să le plângă pe umăr. Legea e una pentru toți, aceasta este realitatea, iar noi nu putem acționa în afara cadrului legal (…) Poliția locală e pe fir în acest moment, eu i-am trimis permanent și am oprit cât am putut de repede construcțiile ilegale, merg în instanță conform procedurii, dar la capătul liniei este desființarea. Evident, va fi un nou Plan Urbanistic General după ani și ani, câte or fi în picioare, vor avea un cadru legal când se va extinde intravilanul Clujului. Noi avem încă un intravilan enorm neconstruit, care nu are utilitățile realizate încă, cum să te gândești că noi putem investi bani într-o zonă de extravilan, care nu este legală?Eu nu voi susține și nu voi încuraja nici un fel de comportament ilegal de construcție. Le recomand tuturor să se gândească întâi la lege, nimeni nu este mai presus de lege și eu nu am cadru legal prin care să pot rezolva problemele enumerate de dumneavoastră. Transmiteți-le, vă rog, chiar dacă este nepopular mesajul, stați în lege, dragi clujeni”, declara primarul Emil Boc.
Mate Andras Levente se mai războiește în calitate de vecin cu Primăria în instanță în cazul unui imobil dorit pe strada Someșului, proiectat de Biroul Arhimar și pregătit de dezvoltatorii de la Hexagon, – 2S+P+5E+Er sau 2S+P+6, cu 130 de apartamente și spații de birouri – ansamblu pe care Primărie era gata-gata să-l accepte anul trecut. El acuză că Primăria nu este transparentă și că dezinformează cetățenii în fața consultării publice, solicitând să i se pună la dispoziție raportul consultării publicului în ceea ce privește Ansamblul imobiliar dorit pe strada Someșului nr.15-21, pe o parcelă de peste 4200 mp. Respectiva acțiune a și câștigat-o. Alte acțiuni se judecă încă.
Primaria a pierdut industria, care a migrat spre exterior. La un impozit de numai 1 la suta /an din valoare activelor, cati bani ar fi incasat Primaria din impozite? Sunt bani pierduti de administratie, iar Consiliul local ar trebui sa verifice putin actiunile din ultimii ani ale primarului Boc. Primaria ii pierde si pe multi dintre clujenii cu bani, care, la randul lor, ca sa scape de sufocantele blocuri intre case si de traficul fara logica din Cluj, investesc serios in Feleacu, Valcele, Tureni, Apahida, Fundatura si Bontida si pastreaza legaturi cu metropola doar atatea cat sunt absolut necesare: pentru invatamant si spitale (acolo unde Boc nu are competente). La Cluj se vorbeste despre metrou, cand mai corect ar fi sa se vorbeasca despre ocna. Orasul e distrus. Ca si spiritul lui.
Primaria a pierdut industria, care a migrat spre exterior. La un impozit de numai 1 la suta /an din valoare activelor, cati bani ar fi incasat Primaria din impozite? Sunt bani pierduti de administratie, iar Consiliul local ar trebui sa verifice putin actiunile din ultimii ani ale primarului Boc. Primaria ii pierde si pe multi dintre clujenii cu bani, care, la randul lor, ca sa scape de sufocantele blocuri intre case si de traficul fara logica din Cluj, investesc serios in Feleacu, Valcele, Tureni, Apahida, Fundatura si Bontida si pastreaza legaturi cu metropola doar atatea cat sunt absolut necesare: pentru invatamant si spitale (acolo unde Boc nu are competente). La Cluj se vorbeste despre metrou, cand mai corect ar fi sa se vorbeasca despre ocna. Orasul e distrus. Ca si spiritul lui.