Închide

Cel mai tânăr manager clujean din Construcții, Andrei Timofte, despre planurile Transilvania Construcții: logistică în 2014, planuri rezidențiale în 2015

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 29, 2014 1 6038

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tânărul director general și-a consolidat recent poziția după o bătălie care a implicat tranzacții între SIF-uri și părinți, avocați și niște milioane de euro și conduce încă una dintre cele mai importante companii din domeniu de pe piața locală, o companie cu o cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro. Dacă întrebi care e direcția pe care o va urma firma de construcții, oricare dintre cei doi seniori din Consiliul de Administrație îți poate răspunde, dar va adăuga inevitabil “întrebați-l pe Andrei”, cu referire la cel de-al treilea membru din CA, Andrei Timofte, directorul general de 27 de ani al companiei și cel care de altfel controlează, în acte, Transilvania Construcții.

Cu scăderi în cifra de afaceri, schimbări decisive în acționariat în ultimele luni și cu o prezență rară în listele cu participanți sau câștigători de mari licitații, Transilvania Construcții rămâne unul dintre numele cu rezonanță pe piața locală: o companie vândută și răscumpărată în familie toamna trecută, în interval de câteva săptămâni, cu o cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro. Compania implicată în anii trecuți în proiecte private sau din bani publici și-a pus semnătura pe două stadioane la Cluj, parkinguri și blocuri, dar s-a orientat în ultima perioadă cu precădere înspre investiții proprii. În ceea ce privește strategia pentru următoarele luni, Transilvania Construcții se va concentra pe aceeași linie: investiții proprii, iar domeniul logistic este segmentul unde vor fi direcționate eforturile în acest an, spune Andrei Timofte. “Dezvoltăm parcul logistic (Parc Logistic Transilvania, din Someșeni, n.red.), unde începem în vară un nou proiect: o hală de 10.000 mp, care va fi construită pe un teren liber de 2 ha și care va avea certificare de clădire verde, în sistem LEED. Aceasta va fi parțial finalizată în acest an, fiindcă lucrările vor avansa în funcție de ritmul în care identificăm ocupanții pentru spații. Avem mai multe discuții în derulare în acest sens, cu potențiali clienți, dar nu am semnat deocamdată contracte”, a menționat directorul general.

Parcul logistic operațional în zona Aeroportului Internațional are aproximativ 80.000 mp și un grad de ocupare de peste 90%, potrivit proprietarilor. Parcul este dezvoltat pe un teren de 17 ha și are în jur de 90 de clienți, printre care Profi Rom, Danone, Star Foods sau DB Schenker. Alături de hala “verde” care va avea 8.300 mp și va necesita o investiție de 2,5 milioane de euro, operatorii parcului mai au în plan alte două proiecte pentru baza din Someșeni. “Sectorul logistic este unul activ, care se va dezvolta în continuare. Aveam acest teren liber pe care puteam să mai dezvoltăm și am vrut să investim într-un proiect care să producă bani. Așa că anul acesta ne concentrăm pe segmentul logistic, iar de anul viitor vom relua și investițiile în sectorul rezidențial. Deocamdată mai avem în jur de 10 apartamente de vândut în Dorobanților Residence (proiect propriu al TC, n.red.) din cele 110 și vom căuta tot o locație bună pentru achiziția unui teren pentru următorul proiect de locuințe”, a explicat Timofte. “Avem în continuare partea de construcții, dar, având în vedere că piața a scăzut foarte mult, ne-am concentrat în special pe proiecte proprii și mergem la licitații targetat, fie că e vorba de cele publice sau private. Acum nu avem lucrări mari în Cluj-Napoca, ca antreprenori. În măsura în care piața construcțiilor își va reveni, ne vom uita și ce oportunități avem aici”, a completat Andrei Timofte.

După o perioadă cu turbulențe, 2014 este un an în care TC poate lucra “în liniște”. Asta după ce preşedintele Mircea Timofte şi directorul Andrei au reuşit în noiembrie anul trecut să reia controlul societăţii şi să ajungă să deţină peste 90% din companie. Anterior acestei mişcări, Societatea de Investiţii Financiare 1 Banat-Crişana avea peste 50% din compania clujeană, după ce soţia preşedintelui, Gabriela Timofte, şi-a vândut partea către grupul de investiţii. Peste 92% din acţiunile societăţii sunt deţinute acum de Parc Logistic Transilvania, companie controlată de Andrei Timofte. “A fost o perioadă de incertitudine, dar acum am reușit să ajungem la peste 92% din companie. E mult mai ușor să iei decizii și cred că rezultatele vor reflecta asta. Am vrut să îmi continuu activitatea aici, e compania pe care au dezvoltat-o părinții mei, e o companie cunoscută în Cluj și una care are mult potențial”, consideră tânărul director general. Alături de directorul Andrei Timofte, în Consiliul de Administrație al companiei se află și tatăl Mircea Timofte, președinte CA, dar și, de câteva săptămâni, Adrian Crivii, președintele companiei de consultanță pentru evaluare DARIAN, chemat în conducerea companiei de părinții Timofte pentru a-l sprijini pe fiul Timofte, după cum a explicat chiar Crivii. „E tânăr, dar are mare potențial”, își explică Adrian Crivii prezența “de sprijin” în conducerea companiei de construcții.

Afaceri de milioane, dar în scădere

Conform rezultatelor preliminare, Transilvania Construcții a încheiat anul precedent cu o cifră de afaceri de 29 de milioane de lei şi un profit net de 2,6 milioane. Aceasta în condiţiile în care compania înregistrase în 2012 afaceri de 35,5 milioane de lei şi un profit de 2,1 milioane. În urma rezultatelor financiare din 2012, TCC a ieşit din clasamentul naţional al primilor 100 de jucători din domeniu. Clujul are cinci nume printre cele mai importante companii naţionale, potrivit Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat anul trect de IBC Focus, care monitorizează piaţa din domeniu: Acomin, Construcții Napoca, ACI Cluj, MBS Group și TCI Contractor General. Clasamentul a fost întocmit în funcţie de cifra de afaceri din 2012. Faţă de anul precedent, în top au intrat două companii, Napoca şi TCI Contractor General, dar a ieşit Transilvania Construcţii.

Un comentariu

  1. Am citit articolul despre Andrei Timofte si Transilvania Constructii cu mare interes. Eu am plecat din Cluj 1981 si m-am stabilit in California.
    In ultimii 20 de ani m-am preocupat cu technologii LEED in constructii civile si comerciale in SUA, Europa de Vest si Dubai. Daca dl. Andrei Timofte si tatal lui Mircea Timofte sint interesati in construirea de apartamente, sau case LEED silver, gold, platinum sau living categorii, va rog sa le dati e-mail-ul meu pentru a discuta despre oportunitati de colaborare. In momentul de fata sin in Germania, si voi putea veni in Cluj numai in Septembrie. Cu stima, Andre Bodo

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.