Închide

Cel mai îngust trotuar din Cluj e în centrul orașului și are câțiva centimetri

Istorie by Actual de Cluj - feb. 24, 2018 1 1195

Puțină lume știe că cel mai îngust trotuar din Cluj are doar … câțiva centimetri, și e în centrul orașului.

Dacă sunteți obișnuiți cu trotuare înguste în zonele-vedetă ale imobiliarelor din Cluj sau cu haosul din Florești, ori cu străzile înguste ale centrului istoric transformate în pietonale ale orașului, aflați că cel mai îngust trotuar din Cluj are, exceptându-i bordura, doar câțiva centimetri, și e mai îngust, pe alocuri, decât un lat de talpă.

Vorbim despre trotuarul uneia dintre străzile din centrul istoric al orașului, mai exact o porțiune a sa – e strada Bolyai Janos, de la intersecția cu bulevardul 21 Decembrie 1989 până la jumătatea străzii, unde îi rămâne loc cât pentru un trotuar obișnuit, dar până la care, pe o distanță apreciabilă și pe ambele părți ale sale, trotuarul are doar câțiva centimetri, plus bordura.

Am cerut explicații despre această ciudată stare de fapt de la Primăria Cluj-Napoca, instituție căreia i-am cerut istoricul lucrărilor de amenajare a străzii și de când e pietonală jumătatea dinspre bulevardul Eroilor, dar cum era de aștepta răspunsul nu a venit, nici după luni întregi.

În schimb am vorbit cu istoricul Lukacs Jozsef, care e în temă cu situația. „Trotuarele au fost făcute abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La ambele capete ale străzii Bolyai trotuarul este atât de îngust deoarece nu a fost loc și pentru trotuar, și pentru drum. În urmă cu doar câțiva ani și strada Matia Corvin avea trotuare foarte înguste care au dispărut după refacerea străzii cu piatră cubică”, explică el. Pentru ilustrare, o fotografie din 1957 arată că, deși înguste, trotuarele din piața Matei Corvin erau totuși decent de largi.

„Străzi foarte inguste au existat și la Cluj. Mă gândesc la străzi devenite celebre la Brașov sau Sibiu. Practic nu putem vorbi despre străzi ci despre trecători între case. Astfel de trecători au existat și la Cluj, de exemplu cercetarea casei Wolphard-Kakas din Piața Unirii (veche clădire din centrul istoric al orașului, din vecinătatea actualei străzi Janos Bolyai, construită încă din 1534 și sediul, acum, al Universității de Artă și Design-n.red.) a arătat faptul că a existat o astfel de trecătoare între casa amintită și casa care s-a aflat pe locul clădirii Statusului romano-catolic (casa în oglindă). Reţeaua stradală din Cetatea Veche s-a schimbat foarte mult, săpăturile arheologice din zonă au evidenţiat şi faptul că străzile erau mult mai înguste”.

Harta iozefină a Clujului, realizată în jurul anului 1770, arată că strada ce poartă acum numele savantului Bolyai Janos exista și acum trei secole:

  • Un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare