Închide

Biserica Sfântul Mihail, închisă timp de 3 ani pentru lucrări de reabilitare

ActualitateIstorieTop News by Catalin Suciu - mart. 09, 2018 0 2919

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Clujului se va închide timp de 3 ani. Este vorba despre biserica Sfântul Mihai,edificiu care va intra în ample lucrări de reabilitare.

Biserica romano-catolică a obținut o finanțare de 18 milioane de lei din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare și va fi închisă timp de trei ani de zile.

Potrivit preotului capelan Stelian Vereș, citat de maszol.ro, planul tehnic va fi depus în această lună, după care se va trece la alegerea firmei care va executa lucrările de renovare, acestea fiind programate undeva între Paști și Rusalii. În planul de reabilitare e trecut acoperişului, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. De asemenea, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi cu o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire.

Costurile totale se ridică la 22 de milioane.

Biserica Sfântul Mihail a fost construită în secolul al XIV-lea și este unul dintre monumentele emblematice ale Clujului, fiind reprezentantiv, totodată, pentru arhitectura gotică din Transilvania.

Biserica, unul dintre primele trei monumente de vârf ale goticului transilvan, a început să fie înălţată în 1316, în timpul lui Carol Robert de Anjou, construcţia durând până prin 1437, în timpul lui Sigismund de Luxemburg.

Statueta Sfântului Mihail de deasupra intrării principale (1444) a fost modificată pentru a vesti redobândirea privilegiilor regale. Introdusă acum pe frontispiciu, stema regală apare parţial tăiată. Proprietate a Bisericii catolice, odată cu Reforma clădirea a fost preluată pentru un scurt timp de lutherani şi apoi de unitarieni, revenind la romano-catolici (1716), odată cu Contrareforma adusă de Habsburgi, noii stăpâni ai Transilvaniei.

Înconjurată iniţial de ziduri, biserica a dobândit în secolul al XVIII-lea, în faţa porţii principale, un portal în stil baroc, mutat mai târziu în faţa Bisericii Sf. Petru, unde se află şi astăzi. Turnul a fost înălţat abia în 1836-1859. Până la reorganizarea urbanistică a oraşului (1907) biserica era înconjurată de bodegi şi tarabe cu rosturi utilitare.

Reamenajat, spaţiul şi-a afirmat noua identitate de loc simbolic al oraşului până astăzi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare