Închide

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai lumii ne îndeamnă să ne protejăm pădurile şi să facem paşi spre Energia Verde. Jeffrey Sachs: „Europa trebuie să facă mai mult pentru dezvoltarea durabilă. În timpul preşedinţiei României la Consiliului UE astfel de teme pot fi puse pe tapet”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 09, 2018 0 220

Carpaţii României au păduri impresionante, dar sunt supuşi defrişărilor; România şi ţările din jur sunt dependente de industria auto germană, în timp ce viitorul global ar trebui să fie unul „verde”. Totuşi, Clujul devine un centru IT, al start-up-urilor şi al noilor tehnologii, ceea ce ar trebui să ne ajute să progresăm. Sunt câteva dintre elementele pe care le-a subliniat Jeffrey Sachs, profesor la Universitatea Columbia din New York, consultant ONU, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti ai lumii şi expert în dezvoltare durabilă. Acesta a fost vineri la Cluj, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB pentru contribuția la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite și la reducerea sărăciei și foametei din regiunile slab dezvoltate ale lumii. Sachs a desfiinţat politica preşedintelul Trump din Statele Unite şi a menţionat că speranţa pentru o direcţie bună în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi lupta împotriva încălzirii globale vine din Europa.

Jeffrey Sachs a subliniat că e important ca România să lucreze pentru a atinge cele 17 ţinte din „Agenda 2030” şi că ţara noastră are avantajul unei reţele de universităţi care pot contribui cu expertiză. Amintim că în 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În contextul lansării acordului de la Paris privind încălzirea globală, lumea are mari provocări. „UBB are expertiză şi poate contribui la eforturile de identificare a problemelor. Acest oraş e un exemplu”, spune Sachs, cu referire la Cluj. Oraşul e văzut ca centru IT, hub de startup-uri şi loc de dezvoltare a noilor tehnologii. „Tehnologiile sunt importante pentru dezvoltarea pe termen lung”, spune Sachs, subliniind că numărul mare de universităţi şi expertiza tehnică sunt atu-uri, în dezvoltarea economică şi socială şi pentru atingerea obiectivelor legate de mediu.

Economistul a mai precizat că e nevoie de schimbări tehnologice pentru a face trecerea de la economia bazată pe combustibili fosili, cărbuni, petrol spre energie „verde”, energie eoliană, solară şi automobile electrice. „Fiecare ţară şi oraş trebuie să aibă strategie”, spune profesorul american. Prosperitatea României şi a altor ţări din regiune depinde de succesul sectorului auto german, care la rândul său se bazează pe excelenţa motorului cu combustie internă. Adică o direcţie la care Europa trebuie să renunţe în pregătirea dezvoltării durabile, bazată pe energie „curată”. Aşadar, şi România trebuie pregătită de schimbare. „Aveţi păduri minunate în Carpaţi, dar acestea sunt ameninţate de tăieri, de defrişări ilegale. Pentru dezvoltare durabilă e nevoie de strategii şi planuri”, spune Sachs.

„Dacă va începe criza globală, aceasta va veni din Statele Unite”, crede Sachs, vorbind despre politici şi direcţii greşite venite din SUA condusă de Donald Trump, care a luat-o pe un drum greşit inclusiv în ceea ce priveşte politicile de Energie. „Sunt desigur şi riscuri ciclice în economia mondială”, a mai adăugat el cu referire la o posibilă nouă criză economică.

România se află pe locul 57 din 155  în Raportul Mondial al Fericirii 2017 al Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN), un program mondial lansat de ONU în 2012. Norvegia este „cea mai fericită ţară a lumii“, detronând Danemarca. „Nu e rău”, concluzionează în privinţa României Sachs, unul dintre cei care contribuie la realizarea acestui raport. „Europa, în general, trebuie să facă mai mult pentru dezvoltare durabilă. Europa nu are un plan integrat privind Energia. În timpul preşedinţiei României la Consiliului UE astfel de teme pot fi puse pe masă”, crede Sachs. Europa poate să preia conducerea înspre a pune în centrul politicilor Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În ceea ce priveşte eradicarea sărăciei, combaterea inegalităţilor şi alte obiective din aceeaşi sferă, deocamdată România şi-a înfiinţat un departament: Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Conform coordonatorului departamentului, secretarul de stat Borbely Laszlo, România va avea o strategie nouă în următoarele luni. În 16 martie, la Cluj e programată o dezbatere publică, cu reprezentanţii unităţilor deconcentrate, sferă publică, ONG-uri, a menţionat azi la Cluj Borbely. „Agenda 2030 e luată în serios, vom avea o strategie până în mai. Suntem în fază avansată cu stabilirea priorităţilor pentru preşedinţia României la consiliul UE”, susţine secretarul de stat.

 

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare