Închide

„Iceman”, hackerul clujean care-a spart serverele NASA a luat 7 ani de închisoare cu executare

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 09, 2018 0 1225

Robert Butyka, cunoscut drept „Iceman” în mediul online a ajuns celebru în toată lumea după ce a dat serverele Agenției Spațiale americane peste cap în urmă cu mai mulți ani.

A făcut și închisoare pentru asta, apoi a fost eliberat sub control judiciar. Acum, el a primit o sentință dură, 7 ani de închisoare cu executare, după ce, susțin procurorii, a vândut bilete false la un festival din oraș. 4 ani a luat pentru asta, la care se adaugă 3 ani din sentința privind hacking-ul, sentință dată inițial cu suspendare. Cum Iceman a recidivat, magistrații n-au stat pe gânduri. El mai are o cale de atac la Curtea de Apel.

Iceman era unul dintre cei mai căutați hackeri din lume în 2010, dar nu a reușit niciodată să-și atingă adevăratul potențial, să-l fructifice în alt fel.  Fără să aibă nici liceul terminat, Iceman a învățat singur, ani la rând, despre sistemele de apărare online, despre vulnerabilități și altele. Într-un interviu acordat actualdecluj.ro, el povestea că a începute să floodeze, să atace site-uri încă din adolescență, iar în timp s-a specializat. În 2010 era unul dintre cei mai căutați hackeri din lume după ce-a dat serverele NASA peste cap, agenția americană estimând paguba la peste 500.000 de dolari.

„Îmi plăcea, îmi dădea adrenalină când spărgeam câte un site. Și crede-mă, au fost destule. Mă simțeam puternic. Căutam vulnerabilități și le găseam. Orice site are o vulnerabilitate”, povestea el.

CITIȚI POVESTEA lui „Iceman” Robi Butyka. Sex, droguri și viața de cartier în Mănășturul tumultos. Periplul de la Gherla și câteva sfaturi utile pentru utilizatorii de internet

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
Tags