Închide

„Iceman”, hackerul clujean care-a spart serverele NASA a luat 7 ani de închisoare cu executare

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 09, 2018 0 1025

Robert Butyka, cunoscut drept „Iceman” în mediul online a ajuns celebru în toată lumea după ce a dat serverele Agenției Spațiale americane peste cap în urmă cu mai mulți ani.

A făcut și închisoare pentru asta, apoi a fost eliberat sub control judiciar. Acum, el a primit o sentință dură, 7 ani de închisoare cu executare, după ce, susțin procurorii, a vândut bilete false la un festival din oraș. 4 ani a luat pentru asta, la care se adaugă 3 ani din sentința privind hacking-ul, sentință dată inițial cu suspendare. Cum Iceman a recidivat, magistrații n-au stat pe gânduri. El mai are o cale de atac la Curtea de Apel.

Iceman era unul dintre cei mai căutați hackeri din lume în 2010, dar nu a reușit niciodată să-și atingă adevăratul potențial, să-l fructifice în alt fel.  Fără să aibă nici liceul terminat, Iceman a învățat singur, ani la rând, despre sistemele de apărare online, despre vulnerabilități și altele. Într-un interviu acordat actualdecluj.ro, el povestea că a începute să floodeze, să atace site-uri încă din adolescență, iar în timp s-a specializat. În 2010 era unul dintre cei mai căutați hackeri din lume după ce-a dat serverele NASA peste cap, agenția americană estimând paguba la peste 500.000 de dolari.

„Îmi plăcea, îmi dădea adrenalină când spărgeam câte un site. Și crede-mă, au fost destule. Mă simțeam puternic. Căutam vulnerabilități și le găseam. Orice site are o vulnerabilitate”, povestea el.

CITIȚI POVESTEA lui „Iceman” Robi Butyka. Sex, droguri și viața de cartier în Mănășturul tumultos. Periplul de la Gherla și câteva sfaturi utile pentru utilizatorii de internet

 

 • Tags
  author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare